O rundă ordinară de consultări interministeriale moldo-ruse desfăşurată la Chişinău

Luni, la Chişinău a avut loc o rundă ordinară de consultări interministeriale moldo-ruse la nivel de viceminiştri. Delegaţia Republicii Moldova a fost condusă de viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Valeriu Chiveri, iar cea a Federaţiei Ruse de secretarul de Stat, viceministrul Afacerilor Externe, Grigorii Karasin, transmite Moldpres citind Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media al MAEIE.
(Epoch Times)
Ana Chitoroagă
10.06.2014

Luni, la Chişinău a avut loc o rundă ordinară de consultări interministeriale moldo-ruse la nivel de viceminiştri. Delegaţia Republicii Moldova a fost condusă de viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Valeriu Chiveri, iar cea a Federaţiei Ruse de secretarul de Stat, viceministrul Afacerilor Externe, Grigorii Karasin, transmite Moldpres citind Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media al MAEIE.

În cadrul consultărilor a fost examinat stadiul actual al relaţiilor moldo-ruse şi perspectivele colaborării bilaterale în domeniile de interes reciproc. Părţile au subliniat importanţa menţinerii în continuare a dialogului politic şi a dinamicii pozitive a contactelor interministeriale.

Oficialii au abordat şi aspecte ale cooperării comercial-economice moldo-ruse, partea moldovenească pledând pentru ridicarea tuturor barierelor tehnice şi reluarea exporturilor producţiei vinicole moldoveneşti pe piaţa rusă.

Părţile au discutat şi unele aspecte legate de semnarea Acordului de Asociere RM-UE. Cei doi viceminiştri au remarcat importanţa examinării la nivel de experţi a prevederilor Acordului privind crearea Zonei de Comerţ Liber, Aprofundat şi Cuprinzător între RM şi UE, în vederea depăşirii divergenţelor existente, cea de-a doua rundă de consultări fiind preconizată pentru 10-11 iunie curent, la Chişinău. În context, viceministrul Valeriu Chiveri a reiterat că prevederile Acordului de Asociere RM-UE nu sunt în contradicţie cu cele ale acordurilor semnate anterior cu Federaţia Rusă.

De asemenea, a fost efectuat un schimb de opinii privind cooperarea bilaterală în domeniul umanitar, în special, problema migraţiei. Partea moldovenească s-a pronunţat pentru urgentarea finalizării negocierilor pe marginea mai multor acorduri bilaterale ce reglementează interacţiunea celor două ţări în domeniul dat.

Un subiect aparte al consultărilor l-au constituit ultimele evoluţii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean. În context, a fost abordată problema retragerii forţelor militare ruse de pe teritoriul R. Moldova.

În cadrul vizitei, oficialul rus a fost primit de către prim-ministrul Iurie Leancă şi viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman.

În acest sens prim-ministrul Iurie Leancă a discutat cu Grigori Karasin subiecte de actualitate de pe agenda bilaterală. Părţile au convenit să intensifice discuţiile, astfel încât relaţiile dintre cele două state să evolueze dinamic.

Iurie Leancă a declarat că procesul de integrare europeană nu contravine cooperării în cadrul CSI.

„Vrem să avem relaţii foarte bune cu Moscova. Suntem transparenţi în procesul de apropiere de UE, nu avem ce ascunde şi Acordul de Asociere nu contravine cooperării cu Rusia. Dorim să fim un partener previzibil, fapt ce va asigura o bună cooperare atât în Est, cât şi în Vest”, a precizat şeful Executivului de la Chişinău.

La rândul său, Grigori Karasin a spus că Moscova, la fel, este interesată să dezvolte relaţiile cu Republica Moldova. „Federaţia Rusă îşi doreşte relaţii prieteneşti cu Republica Moldova pe care să le dezvolte în toate sferele. Mizăm pe un dialog politic dinamic”, a afirmat viceministrul rus de Externe.

Cei doi oficiali au convenit să intensifice contactele la cel mai înalt nivel, astfel încât să fie puse în discuţie subiectele de interes dintre cele două ţări.

Grigori Karasin se află la Chişinău într-o vizită de două zile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor