O piesă din "şahul lui Lewis" cumpărată cu 10 lire sterline acum valorează un milion

Arhiereu
Arhiereu (casa de licitaţie Sotheby’s)

O antichitate a fost regăsită - sau mai precis redescoperită - după 200 de ani. Un anticar scoţian a cumpărat cu 10 lire sterline, în anul 1964, o piesă de şah (un războinic sau arhiereu, care în şahul modern ar fi echivalentul turei) pe care a păstrat-o într-o cutie în toată această perioadă.

Abia recent - din cauza unor circumstanţe care nu au fost dezvăluite – a fost supusă examinării unui expert. S-a estimat că este o raritate a artei vikingilor: un "războinic" care face parte din faimoasa tablă de şah a lui Lewis, pierdută timp de secole. Tabla are 93 de piese în total, ar fi fost sculptată în secolul al XII-lea în Trondheim, Norvegia, şi este făcută din fildeş.

Din cele 93 de piese descoperite în 1831, în Scoţia, 82 sunt păstrate la British Museum din Londra, iar 11 sunt expuse la National Museum of Scotland din Edinburgh. Lipsesc cinci piese, iar una dintre acestea este tocmai cea prezentată pe piaţă acum câteva zile.

(casa de licitaţie Sotheby’s)

(casa de licitaţie Sotheby’s)

Aceasta va fi pusă în vânzare pe 2 iulie de casa de licitaţie Sotheby’s: piesa ar valora între 600.000 de lire sterline (aproximativ 670.000 de euro) şi un milion de lire sterline (peste 1.100.000 de euro). Expertul în sculptură europeană, Alexander Kader, a declarat că aceasta este "una dintre cele mai emoţionante descoperiri personale făcute în timpul carierei mele".

Şahul lui Lewis

În 1831, pe Insula Lewis and Harris - din arhipelagul Hebridelor exterioare, în nord-vestul Scoţiei, Regatul Unit – a fost descoperită într-un recipient din piatră o colecţie de piese de şah realizată din fildeş de morsă (doi canini inferiori ai unei morse).

Colecţia era formată din 93 de piese. Potrivit unui număr mare de istorici, şahul a fost sculptat în Norvegia, dar, în ultimul timp, unii entuziaşti au susţinut că piesele ar fi putut fi sculptate în Islanda. Problema nu este doar academică: rezolvarea enigmei originii şahului lui Lewis ar putea oferi noi idei pentru studiul contactelor dintre populaţiile din Europa de Nord cu aproape un mileniu în urmă.

Deşi pentru mult timp au fost considerate de origine vikingă, pe baza tehnicii de sculptură şi a stilului folosit, istoricii cred că piesele au fost făcute între 1150 şi 1200, deci cel puţin un secol după sfârşitul aşa-numitei ere vikinge. Locul creaţiei lor ar fi, potrivit celei mai populare teorii, oraşul Trondheim, în Norvegia. Pe de altă parte, nu este clar modul în care şahul lui Lewis a sosit pe insulă, deşi există mai multe ipoteze: în opinia unora, piesele făceau parte din prăzile unui jaf, ascunse pe insulă şi apoi uitate, în timp ce alţii spun că ar fi ajuns pe coaste din întâmplare în urma scufundării unei bărci.

Doi iubitori de şah, islandezii Gudmundur G. Thorarinsson şi Einar S. Einarsson, sunt convinşi că şahul lui Lewis nu a fost confecţionat în Norvegia, ci în Islanda. Thorarinsson este inginer civil şi a fost de asemenea membru al parlamentului islandez, în timp ce Einarsson era preşedintele Visa din Islanda şi prieten al campionului de şah Bobby Fischer.

Thorarinsson susţine că şahul lui Lewis este islandez bazat pe unele observaţii istorice şi pe dezvoltarea regulilor jocului. Prezenţa piesei care reprezintă un arhiereu (în limba engleză numit bishop) este una dintre probe, spune expertul, amintind că acest fel de piese nu erau folosite în restul Europei în momentul creării şahului lui Lewis. În plus, şahul din secolul al zecelea şi cel de-al unsprezecelea în poveştile islandeze este un element recurent, precum şi aluziile la arhierei. În povestiri există, de asemenea, referiri la unele mişcări făcute cu arhiereii pentru a pune regele în şah pe tablă. Cu toate acestea, teoria islandeză are origini îndepărtate: Frederic Madden de la British Museum, prima persoană care a scris despre şahul lui Lewis, în anul următor descoperirii lui Lewis în 1831, a concluzionat că au fost fabricate în Islanda în secolul al XII-lea.

În versiunea oficială, realizarea şahului lui Lewis a fost comandată de arhiepiscopul de Trondheim din Norvegia, care avea jurisdicţie asupra Hebridelor împreună cu regele. Probabil ar fi trebuit să fie folosite pentru un dar, cel puţin judecând după costul fildeşului şi realizarea rafinată. În catedrala din Trondheim, unii savanţi au găsit, de asemenea, opere sculptate cu un stil şi o tehnică similare celor folosite pentru realizarea pieselor din şahul lui Lewis, o dovadă suplimentară, potrivit experţilor, despre originea artefactelor.

Articol realizat cu informaţii din Wikipedia. org; Scacchi di Lewis