O nouă criză poate lovi economia lumii. Industria de cipuri, pusă grav în pericol de invazia din Ucraina

Cipuri
Cipuri (Pixabay)
Loredana Diacu
11.03.2022

Cei doi furnizori principali de neon din Ucraina, care produc aproximativ jumătate din cantitatea necesară la nivel mondial din ingredientul cheie pentru fabricarea cipurilor, şi-au întrerupt operaţiunile în timp ce Moscova şi-a intensificat atacul asupra ţării, ceea ce poate duce la o creştere a preţurilor şi poate să agraveze penuria de semiconductori.

Aproximativ 45% până la 54% din neonul de calitate pentru semiconductori din lume, esenţial pentru laserele folosite la fabricarea cipurilor, provine de la două companii ucrainene, Ingas şi Cryoin, potrivit Reuters. Consumul global de neon pentru producţia de cipuri a atins anul trecut aproximativ 540 de tone metrice, potrivit estimărilor Techcet.

Ambele firme şi-au închis operaţiunile, potrivit reprezentanţilor companiilor contactaţi de Reuters, în condiţiile în care trupele ruseşti şi-au intensificat atacurile asupra oraşelor din Ucraina, ucigând civili şi distrugând infrastructura cheie.

Oprirea trezeşte îngrijorare în ceea ce priveşte producţia mondială de cipuri, deja deficitară, după ce pandemia de coronavirus a dus la creşterea cererii de telefoane mobile, laptopuri şi, mai târziu, de maşini, obligând unele firme să reducă producţia.

În timp ce estimările variază foarte mult în ceea ce priveşte cantitatea de stocuri de neon pe care producătorii de cipuri o au la dispoziţie, producţia ar putea fi afectată dacă conflictul se prelungeşte, potrivit lui Angelo Zino, analist la CFRA.

"Dacă stocurile se epuizează până în aprilie şi producătorii de cipuri au comenzi blocate în alte regiuni ale lumii, probabil că acest lucru va genera constrângeri suplimentare pentru lanţul de aprovizionare mai larg şi incapacitatea de a fabrica produsul final pentru mulţi clienţi cheie", a spus el.

Înainte de invazie, Ingas producea între 15.000 şi 20.000 de metri cubi de neon pe lună pentru clienţi din Taiwan, Coreea, China, Statele Unite şi Germania, aproximativ 75% dintre aceştia fiind destinaţi industriei cipurilor, a declarat Nikolay Avdzhy, directorul comercial al companiei, într-un e-mail pentru Reuters.

Compania are sediul în Mariupol, care a fost asediat de forţele ruseşti. Miercuri, forţele ruseşti au distrus o maternitate de acolo, acţiune pe care Kievul şi aliaţii occidentali au numit-o crimă de război. Moscova a declarat că spitalul nu mai funcţiona şi că a fost ocupat de luptătorii ucraineni.

"Civilii suferă", a declarat Avdzhy, prin e-mail, vinerea trecută, precizând că ofiţerul de marketing al companiei nu a putut răspunde pentru că nu avea acces la internet sau la telefon.

Cryoin, care producea aproximativ 10.000 - 15.000 de metri cubi de neon pe lună şi care se află în Odessa, şi-a oprit operaţiunile pe 24 februarie, când a început invazia, pentru siguranţa angajaţilor, potrivit directorului de dezvoltare a afacerilor, Larissa Bondarenko.

Bondarenko a declarat că firma nu va putea să onoreze comenzi de 13.000 de metri cubi de neon în luna martie dacă violenţele nu încetează şi a precizat că firma ar putea rezista cel puţin trei luni cu fabrica închisă, dar a avertizat că, dacă echipamentele vor fi deteriorate, acest lucru se va dovedi o povară mai mare pentru finanţele companiei şi va îngreuna reluarea rapidă a operaţiunilor.

De asemenea, ea a spus că nu este sigură că societatea ar putea avea acces la materii prime suplimentare pentru purificarea neonului.

Ministerul Economiei din Taiwan, unde se află cel mai mare producător de cipuri din lume, TSMC, a declarat că firmele taiwaneze au făcut deja pregătiri avansate şi au "stocuri de siguranţă" de neon, astfel că nu se întrevăd probleme în lanţul de aprovizionare, pe termen scurt. Declaraţia pentru Reuters a fost un ecou al unor remarci similare făcute mai devreme, vineri, de banca centrală din Taiwan.

Însă producătorii mai mici de cipuri ar putea fi mai grav afectaţi, potrivit Lita Shon-Roy, preşedintele Techcet.

"Cei mai mari fabricanţi de cipuri, precum Intel, Samsung şi TSMC, au o putere de cumpărare mai mare şi acces la stocuri care îi pot acoperi pentru perioade mai lungi de timp, două luni sau mai mult", a spus ea. "Cu toate acestea, multe alte fabrici de cipuri nu dispun de acest tip de rezervă", a adăugat ea, menţionând că au început să circule zvonuri privind companii care încearcă să îşi facă stocuri. "Acest lucru va agrava problema disponibilităţii aprovizionării".

Neonul ucrainean este un produs secundar al producţiei de oţel din Rusia. Gazul, care este folosit şi în chirurgia oculară cu laser, este produs şi în China, dar preţurile Chinei sunt în continuă creştere.

Bondarenko spune că preţurile, aflate deja sub presiune după pandemie, au urcat cu până la 500% din decembrie. Potrivit unui raport al presei chineze care citează furnizorul chinez de informaţii despre piaţa chineză de mărfuri biiinfo.com, preţul gazului neon (concentraţie de 99,9%) în China a crescut de patru ori, de la 400 de yuani/metru cub, în octombrie anul trecut, la peste 1.600 de yuani/metru cub, la sfârşitul lunii februarie.

Preţul neonului a crescut cu 600% în perioada premergătoare anexării de către Rusia, în 2014, a peninsulei Crimeea de la Ucraina, potrivit Comisiei Americane pentru Comerţ Internaţional (USITC - United States International Trade Commission).

Companiile din alte părţi ar putea iniţia producţia de neon, dar ar fi nevoie de nouă luni până la doi ani pentru a se accelera, potrivit lui Richard Barnett, director de marketing al Supplyframe, care oferă informaţii de piaţă companiilor din sectoarele electronice globale.

Dar Angelo Zino de la CFRA a remarcat că este posibil ca societăţile să nu fie dispuse să investească în acest proces, dacă criza de aprovizionare este considerată temporară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor