O mulţime din Washington DC a asistat la demisia a 19 chinezi din Partidul Comunist
focus
alte articole
Washington – La Capitol Hill, în faţa mai multor martori, încă 19 chinezi au declarat public vinerea trecută că se retrag din Partidul Comunist Chinez (PCC) şi din organizaţiile sale afiliate.
Acţiunea lor a fost inspirată de mişcarea Tuidang sau Demisionaţi din PCC, care a dus la retragerea a peste 120 de milioane de chinezi din PCC, prin emiterea unor declaraţii personale on-line, în persoană şi prin fax, telefon, sau e-mail.
Sun Hongyan, activist pentru drepturile omului care a venit în Statele Unite cu şase luni în urmă ca studentă, a anunţat retragerea sa din partid în faţa unei mulţimi uriaşe de 1.000 de persoane, care flutura bannere de susţinere.
Cât a stat în China, Sun a ajutat oamenii care au fost evacuaţi forţat din casele lor, din cauza proiectelor de construcţii sponsorizate de guvern. Ea a asistat şi copiii diagnosticaţi cu boli mortale, ai căror părinţi nu îşi putea permite un tratament medical.
La Capitol Hill, Sun şi-a exprimat un sentiment de neputinţă când a vorbit despre lupta pentru drepturile omului din China.
"Am aflat că cei care stau în calea noastră nu sunt oamenii de afaceri dornici să dezvolte proiecte şi să facă bani, nu sunt oamenii care au încălcat legea, ci guvernul, care face lucruri rele sub stindardul "pentru binele poporului. "Chiar şi siguranţa şi drepturile activiştilor sunt încălcate. În final, am ajuns să ne luptăm pentru drepturile noastre", a spus ea.
Sun a fost membră a Ligii Tineretului şi Pionierilor, organizaţii comuniste utilizate drept canale de regimul comunist, pentru a răspândi propaganda larg mediatizată în rândul studenţilor. După ce a venit în Statele Unite ale Americii, Sun a citit cele Nouă Comentarii despre Partidul Comunist, publicate de ziarul The Epoch Times la sfârşitul anului 2004, şi a spus că a înţeles importanţa expunerii faptelor rele comise de PCC. Cartea spune istoria Chinei şi a distrugerii suferite după ce comuniştii au preluat conducerea în 1949. Aceasta este forţa motrice din spatele mişcării Tuidang.
Sun a îndemnat chinezii să stea de partea binelui, în faţa a ceea ce a numit "tirania răului." Ea s-a simţit mândră că face parte din mişcarea Tuidang.
"Haideţi să salutăm o nouă China, care este liberă de controlul Partidului Comunist", a spus ea.
Domnul Li din provincia Fujian s-a aflat în mulţimea de oameni care s-au retras din PCC pe 13 iulie. El a povestit experienţa sa din 2004, când oficialii chinezi i-au confiscat casa şi i-au vândut pământul. "Dacă noi ca fermieri nu avem pământ, atunci ne pierdem sursa esenţială de venit", a spus el.
În acest context, Li a declarat: "Prin prezenta, declar în mod solemn că de acum nu vreau să mai am nimic de a face cu Partidul Comunist Chinez. Aş dori să-mi anunţ în mod public intenţia, astfel că oamenii din China să poată simţi libertatea de care ne bucurăm aici, în Statele Unite. A trecut vremea tăcerii. Cu mare bucurie îmi anunţ retragerea din Partidul Comunist şi din organizaţiile sale afiliate. Acesta este un apel al conştiinţei mele. Acum nu am nimic de-a face cu Partidul Comunist."
Yi Rong, directorul Centrului Global pentru Retragerea din Partidului Comunist Chinez, care conduce campania ce promovează retragerea din partid, a emis certificate pentru Sun Hongyan, domnul Li şi alte 17 persoane. Ea şi-a exprimat aprecierea pentru ceea ce a caracterizat drept trezirea lor spirituală. "Poporul chinez face alegerile corecte pentru el însuşi şi pentru China. Datorită acestei treziri spirituale, schimbări fundamentale au loc în fiecare zi în China", a spus Yi Rong.
Înainte de miting, Edward McMillan-Scott, vicepreşedinte al Parlamentului European, Laima Liucija Andrikienė, membru al Parlamentului European din partea Lituaniei, şi Tunne-Valdo Kelam, membru al Parlamentului European din partea Estoniei, au emis o declaraţie comună în sprijinul Centrului Global şi mişcării Tuidang în general.