90 de milioane de chinezi au demisionat din PCC

Cartierul chinezesc din San Francisco marcheaza atingerea cifrei de 90 de milioane de chinezi care au demisionat din Partidul Comunis Chinez si organizatiile sale afiliate, 27 februarie 2011.
Cartierul chinezesc din San Francisco marcheaza atingerea cifrei de 90 de milioane de chinezi care au demisionat din Partidul Comunis Chinez si organizatiile sale afiliate, 27 februarie 2011. (Zhou Rong / The Epoch Times)

SAN FRANCISCO — In ultimii ani, milioane de chinezi, atat din China cat si din strainatate, si-au clarificat pozitia si s-au rupt de Partidul Comunist Chinez (PCC), organizatiile sale afiliate sau grupurile sale pentru tineret. Miscarea se numeste Tuidang, sau “Paraseste Partidul”. In ultimele 15 luni, miscarea s-a transformat intr-un val puternic, atingand 90 de milioane de oameni. La un miting recent din SUA, purtatorii de cuvant pentru aceasta miscare au facut apel chinezilor sa profite de sansa si sa traga o linie intre ei si PCC.

In jurul lumii, chinezii din strainatate au organizat mitinguri si parade pentru a celebra cele 90 de milioane de declaratii de retragere din PCC care au iesit din China printr-un website special infiintat de ziarul The Epoch Times, si care au fost colectate cu ajutorul a sute de voluntari aflati in locatiile turistice renumite din multe tari ce sunt vizitate de chinezi. De asemenea, centre de servicii Tuidang au fost create de practicanti Falun Gong in orasele majore pentru a ajuta chinezii sa isi declare retragerea din PCC.

In San Francisco, multi rezidenti din Bay Area s-au adunat in 27 februarie pentru a sarbatori Tuidang, avand loc demonstratii de arte martiale, discursuri si o parada colorata cu bannere, decoratiuni si tobe prin centrul aglomerat al Cartierului Chinezesc. Parada a fost condusa de fanfara Falun Gong Tian Guo, formata in principal din chinezi.

In ciuda aspectelor de sarbatoare ale evenimentului, a existat un sentiment de urgenta si o stare sumbra ce au fost reflectate de multi dintre cei care au luat cuvantul, acestia sfatuind chinezii care nu s-au retras inca din PCC sa foloseasca aceasta sansa si sa traseze o linie intre ei si Partid.

Yi Rong, presedintele Centrului Global de Servicii din New York pentru Demisia din PCC, i-a felicitat pe cei 90 de milioane de chinezi treziti la realitate. Yi a facut referire la recentele evenimente din Egipt si Tunisia, sustinand: “Dictaturile din Africa de Nord pareau sa fie puternice, dar au fost dizolvate rapid de catre protestele oamenilor. Oamenii din Africa de Nord au sunat clopotul funerar pentru PCC si au oferit un bun exemplu pentru ca poporul chinez sa se rupa de autocratia PCC-ului.”

Yi a vorbit de asemenea despre numeroasele zone turistice din lume unde voluntarii de la Centrele de Servicii ajuta turistii chinezi sa demisioneze din PCC, organizatiile sale afiliate si grupurile sale de tineret.

“Unii dintre ei sunt oficiali de nivel inalt care au ales sa demisioneze cu numele lor real”, a declarat Yi.

De asemenea, au fost difuzate cateva convorbiri telefonice inregistrate cu oameni din China care au sunat la Centrul de Servicii pentru a demisiona din PCC.

Un barbat din Guangzhou, pe nume Wang, a declarat ca a verificat 12 cartele de telefoane mobile pana sa gaseasca unul cu care sa poata apela pe plan international. El a declarat ca a citit cele Noua Comentari despre Partidul Comunist* cu mult timp in urma. El a printat multe copii ale cartii si le-a dat cunoscutilor sai. A mai adaugat ca majoritatea prietenilor si membrilor familiei sale au demisionat din PCC si ca multi oameni ii indeamna pe altii sa demisioneze.

Lan Shu, comentator la postul de radio Sound of Hope, a afirmat ca miscarea pentru demisia din PCC nu are precedent in istorie.

“A durat 5 ani ca numarul de retrageri sa ajunga la 60 de milioane in 2009. In urmatorul an si 3 luni, alte 30 de milioane de oameni au demisionat. Acest proces de demisie din PCC prinde viteza”, a declarat Lan.

Ma Youzhi, de la Centrul pentru Servicii din nordul Californiei, a declarat ca in ciuda a peste 400 de proteste in masa care au loc zilnic in China, PCC a ramas la putere deoarece este mult mai dur decat alte dictaturi.

“PCC terorizeaza oamenii cu violenta si ii forteaza sa renunte la constiinta lor prin folosirea fricii”, a declarat Ma.

Stone (un nume fictiv), o practicanta Falun Gong care tocmai a sosit din China, a fost inchisa la un moment dat intr-un centru de detentie din Beijing si in Lagarul de Munca Fortata pentru Femei Tiantanghe pentru ca nu a dorit sa denunte Falun Gong. Stone a declarat ca in timpul intemnitarii sale a vazut cum un gardian a folosit lanturi pentru a lega la un loc mainile si picioarele unui practicant. Acel practicant a fost fortat sa umble in pozitia aplecat, tarand neincetat lanturile grele dupa el.

Demisia din Partidul Comunist a fost de asemenea folosita de catre cetatenii din Europa de Est inainte de caderea comunismului acolo.

* o serie de editoriale publicata de ziarul Epoch Times in 2004 si care a inspirat miscarea de demisii din PCC. Editorialele sunt traduse si in limba romana si pot fi vizualitate aici: http://www.epochtimes-romania.com/articles/2004/12/article_10.html

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe