O "Lună falsă" urmăreşte Pământul în jurul Soarelui încă din anul 100 î.Hr. Astronomii au observat-o abia de curând

(photos.com)

Un asteroid a urmărit Pământul în jurul Soarelui în ultimele două milenii, dar astronomii l-au observat abia acum, informează Insider.

Oamenii de ştiinţă au descoperit pentru prima dată roca spaţială, numită 2023 FW13, în luna martie, folosind observatorul Pan-STARRS din Hawaii.

La prima vedere, asteroidul părea să orbiteze în jurul planetei noastre, ceea ce l-ar face o altă Lună. Dar acest asteroid codaş orbitează de fapt în jurul Soarelui, a relatat site-ul de ştiri spaţiale Sky & Telescope. Doar că se întâmplă să se deplaseze aproximativ pe aceeaşi traiectorie şi în acelaşi ritm ca şi planeta noastră.

"Pământul nu joacă în esenţă niciun rol în mişcarea lui. [Nu este] în niciun fel asociat cu Pământul, decât din întâmplare", a declarat pentru Sky & Telescope Alan Harris, un om de ştiinţă specializat în obiecte din apropierea Pământului la Space Science Institute.

Acest lucru face din 2023 FW13 o "cvasi-Lună", sau o "Lună falsă".

Ce face ca această lună falsă să fie unică

De obicei, cvasi-Lunile urmăresc Pământul timp de doar câteva decenii, dar aceasta este diferită. Pe baza datelor pe care le-au colectat despre orbita sa, astronomii au calculat că asteroidul se află în apropierea planetei noastre încă din anul 100 î.Hr, anul în care s-a născut Iulius Cezar.

Alte telescoape au confirmat existenţa asteroidului, potrivit Space.com, iar Centrul pentru Planete Mici din cadrul Uniunii Astronomice Internaţionale l-a inclus oficial pe lista obiectelor cunoscute în luna aprilie. Atunci, astronomul şi jurnalistul francez Adrien Coffinet a raportat pentru prima dată descoperirea.

Asteroidul are o lungime de aproximativ 20 de metri, adică aproximativ cât o semiremorcă, şi se apropie la aproximativ 14,5 milioane de kilometri de Pământ în cel mai apropiat punct al traiectoriei sale, potrivit Space.com. Ca referinţă, Luna - cea pe care o cunoaştem şi o iubim cu toţii - se află la o distanţă de aproximativ 384.400 kilometri. Totuşi, este puţin probabil să lovească Pământul, a declarat Harris.

"Vestea bună este că o astfel de orbită nu duce la o traiectorie de impact 'din senin'", a declarat el.

Aceasta nu este prima Lună suplimentară a Pământului. În 2016, observatorul Pan-STARRS a descoperit un satelit stâncos ce ar putea fi un fragment de Lună - cea mare pe care o putem vedea cu toţii pe cer. Deocamdată, aceasta este totuşi singura Lună care contează pentru viaţa noastră aici, pe Pământ.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură