O "Lună falsă" urmăreşte Pământul în jurul Soarelui încă din anul 100 î.Hr. Astronomii au observat-o abia de curând

(photos.com)

Un asteroid a urmărit Pământul în jurul Soarelui în ultimele două milenii, dar astronomii l-au observat abia acum, informează Insider.

Oamenii de ştiinţă au descoperit pentru prima dată roca spaţială, numită 2023 FW13, în luna martie, folosind observatorul Pan-STARRS din Hawaii.

La prima vedere, asteroidul părea să orbiteze în jurul planetei noastre, ceea ce l-ar face o altă Lună. Dar acest asteroid codaş orbitează de fapt în jurul Soarelui, a relatat site-ul de ştiri spaţiale Sky & Telescope. Doar că se întâmplă să se deplaseze aproximativ pe aceeaşi traiectorie şi în acelaşi ritm ca şi planeta noastră.

"Pământul nu joacă în esenţă niciun rol în mişcarea lui. [Nu este] în niciun fel asociat cu Pământul, decât din întâmplare", a declarat pentru Sky & Telescope Alan Harris, un om de ştiinţă specializat în obiecte din apropierea Pământului la Space Science Institute.

Acest lucru face din 2023 FW13 o "cvasi-Lună", sau o "Lună falsă".

Ce face ca această lună falsă să fie unică

De obicei, cvasi-Lunile urmăresc Pământul timp de doar câteva decenii, dar aceasta este diferită. Pe baza datelor pe care le-au colectat despre orbita sa, astronomii au calculat că asteroidul se află în apropierea planetei noastre încă din anul 100 î.Hr, anul în care s-a născut Iulius Cezar.

Alte telescoape au confirmat existenţa asteroidului, potrivit Space.com, iar Centrul pentru Planete Mici din cadrul Uniunii Astronomice Internaţionale l-a inclus oficial pe lista obiectelor cunoscute în luna aprilie. Atunci, astronomul şi jurnalistul francez Adrien Coffinet a raportat pentru prima dată descoperirea.

Asteroidul are o lungime de aproximativ 20 de metri, adică aproximativ cât o semiremorcă, şi se apropie la aproximativ 14,5 milioane de kilometri de Pământ în cel mai apropiat punct al traiectoriei sale, potrivit Space.com. Ca referinţă, Luna - cea pe care o cunoaştem şi o iubim cu toţii - se află la o distanţă de aproximativ 384.400 kilometri. Totuşi, este puţin probabil să lovească Pământul, a declarat Harris.

"Vestea bună este că o astfel de orbită nu duce la o traiectorie de impact 'din senin'", a declarat el.

Aceasta nu este prima Lună suplimentară a Pământului. În 2016, observatorul Pan-STARRS a descoperit un satelit stâncos ce ar putea fi un fragment de Lună - cea mare pe care o putem vedea cu toţii pe cer. Deocamdată, aceasta este totuşi singura Lună care contează pentru viaţa noastră aici, pe Pământ.