O judecătoare bulgară nu a putut depune jurământul, după ce preşedintele a părăsit sala
Noii judecători ai Curţii Constituţionale din Bulgaria au depus joi jurământul, cu excepţia controversatei judecătoare Veneta Markovska, întrucât preşedintele Rosen Plevneliev a refuzat să participe la ceremonie şi a părăsit sala, relatează presa bulgară.
Rosen Plevneliev a susţinut un discurs şi a asistat la depunerea jurământului de către trei noi membri ai Curţii Constituţionale. În momentul în care Veneta Markovska ar fi trebuit să depună jurământul, preşedintele a părăsit sala. Potrivit legii, jurământul este considerat valid doar dacă este făcut în prezenţa şefului statului.
Rosen Plevneliev şi-a motivat gestul prin faptul că nu poate accepta ca asupra unuia dintre membrii Curţii Constituţionale să planeze suspiciuni legate de trafic de influenţă şi corupţie. ”În cadrul acestei instituţii, trebuie primite numai persoane cu o moralitate neîndoielnică şi cu o integritate absolută. De aceea, doresc să am certitudinea că fiecare membru al Curţii Constituţionale are o reputaţie nepătată. Am primit o scrisoare de la Procuratură, care mi-a întărit convingerea de a nu participa la ceremonia de depunere a jurământului”, a declarat preşedintele bulgar.
Parlamentul de la Sofia a aprobat la 31 octombrie numirea vicepreşedintelui Legislativului, Anastas Anastasov, şi a vicepreşedintelui Curţii Supreme Administrative, Vaneta Markovska, la Curtea Constituţională, deşi Comisia Europeană solicitase Parlamentului să verifice acuzaţiile de trafic de influenţă şi corupţie aduse Vanetei Markovska.
Totodată, presa şi unele ONG-uri din Bulgaria au pus sub semnul întrebării competenţele şi experienţa lui Anastas Anastasov.
Prin urmare, Comisia Europeană a criticat dur Bulgaria în urma numirilor, avansând posibilitatea ca raportul MCV să fie publicat mai devreme.
Purtătorul de cuvânt al CE, Olivier Bailly, a declarat că magistraţii trebuie să răspundă celor mai înalte criterii de profesionalism şi onorabilitate, ori în cazul unuia dintre candidaţi există acuzaţii de corupţie şi trafic de influenţă. Acesta a mai precizat că cei doi candidaţi pentru Curtea Constituţională propuşi de partidul de guvernământ au fost votaţi în Parlament fără dezbateri, în pofida cererilor opoziţiei şi a semnalelor lansate de către Comisie.
Olivier Bailly nu a exclus o urgentare a raportului MCV care, spre deosebire de cel pentru România, urma să fie prezentat abia la sfârşitul lui 2013.
Înainte de ceremonie, Plevneliev i-a invitat pe noii membri ai Curţii, ”cu excepţia lui Markovska”, să vină la depunerea de jurământ.
La rândul său, premierul Boiko Borisov a declarat că i-a cerut judecătoarei să renunţe la funcţie, în timp ce ministrul justiţiei, Diyana Kovacheva, a precizat că reputaţia unei persoane nu poate fi mai importantă decât cea a unui stat.