O investigaţie Recorder spulberă aura de eroism construită de-a lungul anilor în jurul generalului Nicolae Ciucă
O investigaţie Recorder vine să spulbere aura de eroism construită de-a lungul anilor, pe site-uri şi în emisiuni de mare audienţă, în jurul lui Nicolae Ciucă, actualul preşedinte PNL.
Trecut în rezervă la 28 octombrie 2019, generalul Nicolae Ionel Ciucă a fost prezentat în spaţiul public drept „singurul comandant român care a condus românii într-o bătălie reală, de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace”, o etichetă pe care nici militarul şi nici politicianul Ciucă nu a negat-o vreodată.
Sursa citată afirmă că mitul „eroului de la Nassiriya” a devenit element biografic al politicianului Nicolae Ciucă şi unul dintre principalele argumente pentru numirea sa în funcţia de prim-ministru.
Acum, reputaţia ostaşului Ciucă este din nou invocată, în contextul în care generalul în rezervă vrea să intre în cursa electorală pentru fotoliul de preşedinte al României.
Faptele de arme pe care s-a construit această fulminantă carieră politică s-ar fi petrecut în urmă cu două decenii, în prima jumătate a anului 2004. România tocmai intrase în NATO şi trimitea în Irak un contingent de peste 400 de militari din Batalionul de Infanterie „Neagoe Basarab”, cunoscuţi şi ca „Scorpionii roşii”. La comanda acestora se afla un locotenent-colonel pe nume Nicolae Ciucă.
La 20 de ani distanţă, jurnaliştii de investigaţie de la Recorder spun că i-au căutat pe cei care au participat în mod direct la operaţiunile din Irak, pentru a afla cu ce s-a remarcat, de fapt, ostaşul devenit ulterior general, premier, preşedinte de partid şi candidat la prezidenţiale. Ei au stat de vorbă cu generalii italieni care au condus cele mai importante operaţiuni din acea perioadă şi cărora li se subordona contingentul lui Nicolae Ciucă, dar şi cu o parte dintre românii care au participat la misiunea din 2004 din Irak. În plus, au consultat şi arhivele celor mai importante ziare ale vremii.
Fapt este că doi generali italieni care au participat la luptele din Nassiriya, Irak, unde Ciucă a condus batalionul „Scorpionii roşii”, susţin că militarii români nu ar fi fost implicaţi direct în lupte.
Generalul italian Gian Marco Chiarini, comandant al trupelor din Irak, şi generalul Luigi Scollo, comandant de regiment, au afirmat că trupele de români ar fi activat doar în afara oraşului Nassiriya.
În primăvara lui 2004, la Nassiriya au avut loc mai multe ciocniri armate între trupele NATO şi forţele insurgente irakiene, iar confruntările de acolo au fost numite de italieni drept „Bătălia de la Nassiriya”. Primă luptă a avut loc între 6 şi 8 aprilie 2004.
„Am vorbit cu colonelul Ciucă. Îmi amintesc foarte bine acest episod pentru că mi-a spus: 'Avem o restricţie naţională, deci nu pot intra în Nassiriya'”, a declarat Gian Marco Chiarini, generalul italian, comandant al trupelor din Irak, citat de Adevărul.
Vă invităm să urmăriţi materialul video realizat de Recorder.