O furtună solară intensă loveşte Pământul. Sunt aşteptate perturbări în reţelele electrice şi de comunicaţii

(Solar Dynamics Observatory/ESA/NASA)
Redacţia
10.10.2024

O furtună solară intensă va lovi Pământul joi, 10 octombrie, provocând aurore boreale în regiunile mai sudice decât de obicei, a anunţat o agenţie americană, în condiţiile în care Soarele se apropie în prezent de vârful său ciclic de activitate, informează Le Figaro.

Vârful acestui ciclu, care are loc o dată la 11 ani, a condus în luna mai la cea mai „extremă” furtună solară din 2003, cauzată de o serie de ejecţii de masă coronală (CME) de la Soare. Atunci când aceste particule ajung pe Pământ, ele perturbă câmpul magnetic terestru, provocând uneori aurore impresionante, dar şi dereglarea comunicaţiilor de înaltă frecvenţă, perturbarea sateliţilor şi supraîncărcarea reţelei electrice.

„În prezent, prognozăm că va ajunge mâine între orele dimineţii şi prânz”, adică între sfârşitul dimineţii şi mijlocul după-amiezii GMT, „şi că furtuna ar putea continua” până vineri, a declarat jurnaliştilor Shawn Dahl de la agenţia de meteorologie spaţială afiliată Administraţiei Naţionale Oceanice şi Atmosferice americane (NOAA).

Citiți și Soarele a emis o erupţie solară de clasa X9.0 direcţionată către Pământ, cea mai mare din ultimii ani

Cu particule care se deplasează cu o viteză de patru milioane de kilometri pe oră, aceasta corespunde unei furtuni geomagnetice de nivel 4 pe o scară de 5, potrivit agenţiei. Furtuna solară din luna mai a atins nivelul 5. Previziuni mai precise vor fi disponibile doar cu 15 până la 30 de minute înainte de impact, când furtuna traversează sateliţii dedicaţi.

Se aşteaptă perturbări

Potrivit lui Shawn Dahl, Agenţia federală de intervenţie în caz de dezastre, FEMA, care se află deja sub presiune pentru a gestiona consecinţele uraganului mortal Helene şi venirea periculosului său succesor Milton, a fost informată, la fel ca şi adminsitratorii reţelei electrice nord-americane, pentru a putea lua măsurile necesare menite să împiedice supraîncărcările.

Citiți și Soarele face ceva ce nu ar trebui să facă, iar asta poate însemna mari probleme în lunile următoare

În octombrie 2003, o furtună solară de „Halloween” a aruncat în întuneric zone întregi din Suedia şi a deteriorat infrastructurile energetice din Africa de Sud. În luna mai, fermierii din Midwest, în nordul Statelor Unite, au observat disfuncţionalităţi în sistemele lor GPS, iar furtuna a provocat probleme la transformatoarele de înaltă tensiune, fără a provoca însă perturbări masive ale reţelei electrice, a adăugat Shawn Dahl. Nivelul orbital a peste 5.000 de sateliţi a trebuit să fie corectat din cauza perturbărilor.

Aurorele boreale ar trebui să fie vizibile, dacă sunt îndeplinite condiţiile meteorologice şi există o poluare luminoasă minimă, până în nordul Californiei sau Alabama, în sudul Statelor Unite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor