O expoziţie de caricaturi cu foştii lideri Fidel Castro şi Nasser ilustrează legăturile dintre Cuba şi Egipt

Foştii lideri cubanez şi egiptean Fidel Castro şi Gamal Abdel Nasser se întâlnesc la Cairo - sub formă, însă, de caricaturi, în cadrul unei expoziţii care vrea să ilustreze legăturile dintre Egipt şi Cuba, relatează joi agenţia EFE.
Epoch Times România
06.03.2014

Foştii lideri cubanez şi egiptean Fidel Castro şi Gamal Abdel Nasser se întâlnesc la Cairo - sub formă, însă, de caricaturi, în cadrul unei expoziţii care vrea să ilustreze legăturile dintre Egipt şi Cuba, relatează joi agenţia EFE.

Organizată de Ambasada Cubei la Cairo, expoziţia, care prezintă 74 de desene, majoritatea caricaturi, oferă viziunea pe care 33 de artişti egipteni şi opt cubanezi o au asupra istoriei, politicii, societăţii şi culturii celor două ţări.

O plimbare zilele acestea prin Centrul Egiptean pentru Cooperare Culturală Internaţională din Cairo echivalează cu o trecere în revistă a istoriei recente a Cubei şi a Egiptului, în care foştii preşedinţi Fidel Castro şi Gamal Abdel Nasser ocupă un loc privilegiat.

Alături de ei, alte figuri precum luptătorul pentru independenţă José Martí sau luptătorul de gherilă argentinian cu inimă de cubanez, Ernesto Che Guevara, sunt protagoniştii acestei expoziţii intitulate 'Cuba în inima Egiptului'.

'Egipul şi Cuba sunt legate între ele prin prietenia strânsă care a început între Fidel şi Nasser, odată cu revoluţia cubaneză', a declarat EFE primul secretar al delegaţiei diplomatice cubaneze la Cairo, Alexander Pellicer. Pe de altă parte, 'influenţa arabă care a ajuns în ţara noastră şi în America prin intermediul Spaniei este foarte puternică', a spus el.

Cu prilejul împlinirii a 65 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între ambele ţări, 'poporul egiptean a dorit să-şi exprime dragostea, fiecare în felul său', a declarat pentru EFE caricaturistul Said Badaoui, autor al mai multor lucrări expuse.

O influenţă prezentă şi în sens contrar curgerii timpului, cum ilustrează desenele lui Mohamed Hassan, care îl arată pe Che Guevara la braţul unui tânăr egiptean şi compară revoluţia cubaneză din 1959 cu cea egipteană din 2011, sub care scrie: 'Pâine, libertate şi justiţie socială'.

Autorii au vrut să reprezinte totodată 'arta solidară, combativă şi angajată', cum a descris-o ambasadorul cubanez la Cairo, Otto Vaillant. Prin folosirea caricaturii ca mijloc de denunţ, multe desene critică blocada impusă de peste 50 de ani Cubei de SUA, sau situaţia 'celor cinci eroi' - cei cinci agenţi cubanezi condamnaţi de SUA pentru spionaj, dintre care doi au fost eliberaţi.

Expoziţia a fost inaugurată de ambasadorul Cubei în Egipt, care a prezidat şi un eveniment la care au luat parte importante personalităţi ale politicii şi ale societăţii din ţara arabă, precum noul ministru al culturii, Mohamed Saber Arab, şi fiica lui Gamal Abdel Nasser, Mona.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor