O comisie de anchetă a ONU acuză mai mulţi sirieni de crime de război
O comisie de anchetă a Organizaţiei Naţiunilor Unite a acuzat luni atât suporteri cât şi forţe anti-guvernamentale din Siria de crime de război.
Într-un raport de 131 de pagini, comisia acuză atât forţele pro- cât şi anti-guvern de acte din ce în ce mai violente şi mai nesăbuite. Acesta susţine că războiul sirian a căpătat o nuanţă sectară, atrăgând din ce în ce mai mulţi infractori şi crescând numărul de luptători străini.
Acesta susţine că forţele guvernamentale şi grupurile armate anti-guvernamentale masacrează civilii.
Raportul acuză guvernul de arestări arbitrare, crimă, tortură şi viol - toate aceste acte, dacă vor fi dovedite, pot constitui crime împotriva umanităţii.
Deşi se spune că partea de vină a guvernului este mai mare, anchetatorii susţin că grupurile rebele au comis şi ele crime, tortură, arestări arbitrare şi luare de ostatici, care ar putea de asemenea constitui crime de război, dacă sunt dovedite.
Unul dintre comisarii ONU, fostul procuror pentru crime de război Carla del Ponte, a declarat că atrocităţile din Siria durează de prea mult timp.
Consiliul de Securitate al ONU trebuie să acţioneze pentru a aduce dreptatea, a declarat Del Ponte. Până în prezent, diviziunile profunde din consiliu dintre membrii occidentali, China şi Rusia au blocat acţiunea.
Del Ponte a declarat că unele dintre afirmaţiile cele mai şocante se referă la copii.
"Copiii sunt utilizaţi, de exemplu, ca mesageri în timpul războiului şi sunt supuşi unor riscuri ridicate, mulţi copii fiind răniţi", a spus ea. "Există şi alte infracţiuni comise împotriva copiilor - viol, violenţa sexuală."
Comisia dispune de o listă confidenţială de persoane politice şi militare la nivel înalt şi unităţi pe care le suspectează că ar fi responsabile pentru astfel de crime.