O biserică ortodoxă rusă din Olanda anunţă ruperea legăturilor cu Patriarhia Moscovei din cauza războiului lansat de Putin

Parohia ortodoxă rusă Sfântul Nicolae din Myra, situată în Amsterdam, Olanda (orthodox-amsterdam.nl)
Andrei Popescu
14.03.2022

O biserică ortodoxă rusă din Amsterdam a anunţat că se rupe de Patriarhia Moscovei, fiind primul caz cunoscut în care o biserică din Occident face acest gest din cauza invadării Ucrainei de către Rusia, transmite The Guardian.

“Clerul a anunţat unanim că nu mai este posibil să funcţioneze în cadrul Patriarhiei Moscovei şi să ofere un mediu spiritual sigur pentru credincioşii noştri”, a anunţat conducerea instituţiei, într-o declaraţie postată pe site-ul său. “Această decizie este extrem de dureroasă şi dificilă pentru toţi cei implicaţi”.

Şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill, un aliat de încredere al preşedintelui rus Vladimir Putin, a refuzat să condamne decizia Rusiei de a invada Ucraina, numindu-i “forţe malefice” pe opozanţii Kremlinului din Ucraina. În timpul unei liturghii de săptămâna trecută, Kirill a mai afirmat că paradele “gay pride” din Occident reprezintă unul dintre motivele pentru războiul lansat de Putin.

În declaraţie se arată că parohia ortodoxă rusă Sfântul Nicolae din Myra i-a cerut arhiepiscopului rus al diocezei Olandei, care îşi are sediul la Haga, să ofere bisericii “demiterea canonică”.

Poziţia lui Kirill în privinţa acestui război a generat tensiuni în rândul unor preoţi ortodocşi ruşi, care se opun invadării unei ţări numite în cercurile religioase drept o “naţiune frăţească”.

Peste 280 de preoţi ortodocşi ruşi şi oficiali bisericeşti din întreaga lume au semnat o scrisoare deschisă prin care şi-au exprimat opoziţia faţă de invadarea rusă în Ucraina.

Biserica Ortodoxă din Amsterdam, una dintre cele mai mari congregaţii ortodoxe ruse din Olanda, a criticat rolul Rusiei în război încă de la izbucnirea acestuia pe data de 24 februarie.

Reamintim, în acest context, că liderul spiritual al lumii ortodoxe, patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului, a cerut încetarea focului în Ucraina şi a lăudat “puternica rezistenţă” a naţiunii împotriva forţelor invadatoare ruse.

“Urmărim drama poporului ucrainean şi admirăm rezistenţa sa puternică împotriva invadatorului. Facem apel la încetarea imediată a focului... războiul trebuie să se încheie. Carta Naţiunilor Unite interzice în mod explicit folosirea violenţei în relaţiile internaţionale şi obligă toţi membrii organizaţiei să-şi rezolve divergenţele prin mijloace paşnice. Un război nedrept se petrece în inima Europei, sângele uman este vărsat, copiii şi femeile sunt ucişi şi oraşele şi satele distruse. Gândurile noastre sunt la fraţii noştri”, a afirmat Bartolomeu, în timpul unei liturghii la care a participat şi premierul grec Kyriakos Mitsotakis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor