O altă zi - un alt guvern în România (presă)
Presa internaţională de luni şi marţi relevă că România are al doilea guvern în mai puţin de trei luni, soarta guvernelor calate pe austeritate din această ţară fiind un avertisment şi pentru alte ţări central-europene care taie costuri şi se confruntă cu mânia alegătorilor. Totodată, România este încă o ţară din UE care va avea un guvern de stânga.
Potrivit publicaţiei The Budapest Times, premierul Victor Ponta a promis să lupte împotriva nedreptăţilor sociale generate de măsurile de austeritate şi să stimuleze crearea de locuri de muncă în România. Dar alegerile parlamentare care vor avea loc în noiembrie înseamnă că noul guvern are puţin spaţiu de manevră.
The Irish Times relevă că noul guvern român a pecetluit sprijinul parlamentar de luni cu o majoritate confortabilă, ceea ce-i asigură un mandat care să menţină pe făgaş acordul cu FMI până la alegerile din noiembrie.
Deşi Victor Ponta spune că rămâne angajat privind acordul de 5 miliarde de euro cu creditorii internaţionali, investitorii sunt încă îngrijoraţi de propunerile sale de a atenua austeritatea prin restabilirea salariilor la nivelul de dinainte de 2010.
Guvernul spune că creşterea salariilor nu ar avea un impact semnificativ asupra finanţelor României şi are un acord cu FMI pentru a face acest lucru în două etape, din iunie, deoarece urmăreşte să uşureze programul de austeritate nepopular.
România este cea mai recentă ţară din UE care a salutat un guvern de stânga, pe fondul febrei austerităţii, al corupţiei şi presiunii opiniei publice, comentează CNN. Schimbarea de putere este rezultatul unei înăspriri fiscale de către fostul guvern de centru-dreapta, care a condus o recuperare lentă de la recesiunea economică, în ultimii trei ani.
În contextul în care moneda românească a ajuns la cel mai scăzut nivel avut vreodată în raport cu euro, la scurt timp după căderea fostului guvern, noul executiv este aşteptat să menţină stabilitatea economică a ţării şi să continue reformele în cadrul companiilor de stat.
Cu o lună înainte de alegerile locale, cabinetul şi-a anunţat intenţia de a creşte salariile în sectorul bugetar cu 15% în acest an. Fitch Ratings a declarat că astfel de politici populiste care ar putea conduce la derapaje fiscale ar putea degrada ratingul României în acest an. Cu toate acestea, ministrul de finanţe Florin Georgescu a declarat că executivul este capabil să restabilească salariile din sectorul bugetar, fără a afecta stabilitatea financiară.
Ponta s-a întâlnit cu reprezentanţii FMI pentru a-i asigura că România este stabilă şi îşi poate îndeplini obligaţiile care îi revin. El a mai spus că este în interesul României ca reprezentanţii FMI să plece cu o nouă scrisoare de intenţie semnată de noul cabinet. Scrisoarea, care va atesta angajamentul asumat de România de a respecta acordul cu FMI, este de aşteptat să fie dezbătută şi aprobată marţi, în prima şedinţă a guvernului.
Priorităţile noului guvern includ, de asemenea, o mai bună absorbţie a fondurilor europene, în contextul în care România are cea mai scăzută rată de absorbţie a fondurilor din UE. Cabinetul a promis că va acţiona mai ferm împotriva corupţiei şi numirilor politice în instituţiile publice precum şi în vederea creării de noi locuri de muncă.
Noul cabinet este de aşteptat să rămână la guvernare până în noiembrie, atunci când România va avea alegeri parlamentare ce vor marca a treia schimbare de guvern din acest an.
Potrivit Reuters, restabilirea salariilor bugetarilor la nivelul de dinainte de 2010 ar însemna creşterea ţintei de deficit public stabilită pentru acest an la 2,25% din PIB.
'Noul guvern nu va avea altă opţiune decât să continue reformele, deşi nu văd vreo voinţă foarte puternică de a merge mai departe în special cu planurile de privatizare', a declarat pentru AFP analistul economic Bogdan Baltazar.
Daniel Chiţoiu, un economist necunoscut publicului larg, potrivit Reuters, a declarat la audierile din cadrul comisiilor parlamentare că va respecta acordul cu FMI privind vânzarea unor companii energetice şi restructurarea întreprinderilor de stat cu pierderi, deşi USL a criticat guvernul anterior privind aceste măsuri.
Reuters notează că Titus Corlăţean, care deţine portofoliul justiţiei va trebui să convingă UE că reforma judiciară va continua iar cazurile de corupţie la nivel înalt nu vor fi afectate de interferenţe politice.
Într-o altă analiză a agenţiei Reuters se arată că noul premier marchează o schimbare de gardă pentru partidul său PSD, fondat în principal de foşti comunişti iar în prezent forţa dominantă în USL. Dar unii analişti şi oponenţi spun că el rămâne sub influenţa fondatorului partidului, Ion Iliescu, cu studii la Moscova.
Economia - care s-au redus cu peste 8% în 2009 şi 2010 - ar putea aluneca înapoi în recesiune în primul trimestru iar Ponta trebuie totodată să păstreze ratingul de popularitate al USL de peste 50% până la alegerile parlamentare.
'Noul guvern este prins între ciocan şi nicovală - trebuie să realizeze multe, dar economia nu poate susţine nicio expansiune fiscală', a afirmat un dealer de schimb valutar din Bucureşti.