O afacere care a explodat în România: Mame surogat. Tinerele sunt racolate la vedere [PressHub]

Un grup de Facebook a devenit o veritabilă bursă pentru racolarea tinerelor din România, Republica Moldova sau Ucraina pentru a deveni mame surogat. Grupul funcţionează fără a fi deranjat de autorităţi, care sunt impasibile cu privire la faptul că aceasta ar putea fi o metodă folosită de reţelele de trafic de persoane, dezvăluie PressHub.
Tinerele sunt tentate cu sume de bani generoase însă nu îşi primesc niciodată recompensa promisă, ci doar sunt amăgite şi prinse într-o situaţie fără întoarcere.
"Cauţi o mamă surogat? Ai nevoie de spermă sau ovule de la donator? Vrei să devii mamă surogat sau donator? Cauţi informaţii despre adopţie? Luaţi în considerare tratamentul de fertilitate în Ucraina sau Europa? Bun venit în grupul nostru, unde căutăm posibile soluţii!", este mesajul postat în descrierea grupului de Facebook "Mamă purtătoare, mamă de surogat, mamele-surogat", care are deja peste 600 de membri.
Reţea de mame surogat, destructurată în Grecia
Grupul de Facebook funcţionează ca o "bursă" unde cumpărătorii şi tinerele care îşi oferă serviciile se întâlnesc. În spate este însă o metodă de racolare folosită de reţelele de trafic de persoane.
În urmă cu două săptămâni, 30 de tinere din România, Ucraina, Moldova, Albania, Bulgaria şi Georgia au fost identificate în Creta ca fiind traficate în scopul exploatării pentru prelevare de ovule şi ca mamă surogat, multe fiind deja însărcinate, iar unele se aflau în ultimele săptămâni de sarcină.
Conform unui comunicat ECLER, un medic ginecolog, cunoscut în comunitatea oraşului Chania din Creta, este "creierul" unei reţele de trafic de bebeluşi destructurate în aceste zile de Poliţia greacă.
Astfel, cei care doreau să-şi cumpere un copil încheiau contracte fictive de convieţuire cu femeile folosite de reţea ca mame surogat, urmând să se despartă după ce femeile năşteau copiii şi îi predau celor interesaţi. În acest fel şi pe baza unor documente false, încercau apoi să facă acte legale copiilor fără a intra în vizorul autorităţilor.
Grupul de Facebook "Mamă purtătoare, mamă de surogat, mamele-surogat" funcţionează, practic, exact care reţeaua descrisă mai sus.
"Buna, doresc să fiu mama surogat contra cost pentru suma de 15.000€, sunt mamă a unei fetiţe de 2 ani perfect sănătoasă, am vârstA de 20 de ani!", scrie Denisa A., pe grup, în data de 22 august.
La scurtă vreme este şi anunţată printr-un comentariu că are un mesaj în privat.
O altă persoană, sub anonimat, anunţă că este în căutarea unei mame surogat şi că poate oferi 17.000 lei. Alţi membri o ceartă în comentarii, arătând că suma e prea mică.
În schimb, tot sub protecţia anonimatului, o tânără cere 35.000 euro.
Un mesaj mai vechi aduce în discuţie o locaţie care a ajuns în atenţia autorităţilor recent, adică Grecia: "Bună seara! Caut mamă purtătoare pentru Grecia. Ofer seriozitate şi totul este legal. Detalii în privat. Mulţumesc".
Mai departe, autorul anunţului oferă detalii despre o clinică "dintre cele mai bune şi mai cunoscute". Este vorba chiar de acea parte a reţelei destructurate, acum două săptămâni, de autorităţile elene.