O aderare mai rapidă a Croaţiei ar fi întărit Uniunea Europeană, consideră Viktor Orban

Ar fi fost în interesul Uniunii Europene să primească în rândurile sale Ungaria şi Croaţia mai devreme, a apreciat premierul Viktor Orban într-un interviu difuzat joi seară de postul de televiziune public croat HTV, preluat de agenţia MTI.
Premierul ungar Viktor Orban. (JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
28.06.2013

Ar fi fost în interesul Uniunii Europene să primească în rândurile sale Ungaria şi Croaţia mai devreme, a apreciat premierul Viktor Orban într-un interviu difuzat joi seară de postul de televiziune public croat HTV, preluat de agenţia MTI.

Dacă acest lucru s-ar fi întâmplat, 'Uniunea Europeană ar fi fost mai puternică, inclusiv din punct de vedere financiar, când a venit criza economică mondială', a explicat şeful de executiv. HTV a intervievat şefi de stat şi de guvern din ţările UE în contextul apropiatei aderări a Croaţiei la blocul comunicat la 1 iulie.

Întrebat cine s-a opus unei integrări rapide a Croaţiei, Orban a afirmat că atât croaţilor, cât şi ungarilor 'le place să dea cărţile pe faţă, dar europenii nu procedează la fel. Deci în UE nimeni nu spune 'nu''. 'În cele din urmă noi, care am fost tot timpul angajaţi alături de voi (...) i-am convins că ar trebui să spună în sfârşit 'da', iar acest lucru s-a întâmplat', a subliniat premierul ungar.

Chestionat dacă aderarea Croaţiei a fost amânată avându-se în gând ideea că toate statele din fosta Iugoslavie ar trebui să adere împreună, Orban a explicat că problema nu a fost legată de naţionalitate. 'Problema nu este bazată pe naţionalitate. Nu are legătură cu faptul că sunteţi croaţi (...) UE este foarte procroată (...) Argumentele au avut legătură cu criza economică', a asigurat înaltul responsabil.

'Ele (statele membre UE) erau îngrozite de accelerarea procesului de integrare pentru că erau din ce în ce mai puţini bani şi aveau din ce în ce mai multe dificultăţi interne, iar (...) anumite segmente ale societăţii sunt împotriva unor noi extinderi; politicienii tind să urmeze aceeaşi linie', a adăugat el.

Pe de altă parte, Orban a remarcat existenţa unei tendinţe de a urma 'Vestul bogat', dar şi că acest lucru nu mai este posibil pentru ţările din est. 'S-a terminat. Lumea s-a schimbat. Dacă vă uitaţi la ce se întâmplă în economiile europene occidentale, la cum îşi pierd competitivitatea şi cum statul bunăstării nu mai este sustenabil (...) Nu le putem spune ungurilor să facă exact ce fac occidentalii'. Creşterea economică vine din Europa Centrală, a insistat Orban.

'Puneţi laolaltă ratele de creştere ale Poloniei, Slovaciei, Ungariei şi Republicii Cehe şi devine evident că fără acestea nu ar exista creştere în UE', a punctat liderul ungur. Multe dintre ţările din vestul Europei sunt interesate acum de politicile din Europa Centrală, a conchis el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor