Numarul victimelor in scandalul laptelui in China a atins 90 de mii
Numarul victimelor care s-au imbolnavit din cauza consumarii de lapte contaminat cu melamina in China a atins 90 de mii, afirma rapoarte ale mass media chineze, in ciuda faptului ca un oficial afirmase miercuri ca numarul de cazuri noi este in scadere.
Ca urmare a contaminarii, cel putin patru bebelusi au murit si zeci de mii s-au imbolnavit, iar companii alimentare din intreaga lume au trebuit sa retraga de pe rafturi produse (in general dulciuri), care contineau melamina provenita din lapte contaminat.
Regimul comunist refuza sa publice numarul victimelor
Guvernul chinez, care incearca sa minimizeze impactul, nu a mai recalculat numarul de victime din 21 septembrie, de la izbucnirea scandalului, ultimul numar oficial fiind 12892 copii imbolnaviti.
Insa rapoarte din media locala adunate de Reuters ridica numarul victimelor la peste 90 de mii, sugerand ca ar putea ajunge chiar la 94000, desi cei mai multi nu sunt in conditie critica.
"Numarul rapoartelor zilnice despre bebelusi diagnosticati si internati, descreste notabil" a afirmat Chen Junshi, cercetator la Institutul de Nutritie si Alimentatie din China.
Insa acesta nu a declarat cat de mare este numarul de victime.
"Nu sunt autorizat sa public numarul de copii imbolnaviti" a adaugat el la o conferinta a Ministerului Sanatatii din China.
Oricum, si in cazul in care numerele sunt date publicitatii, de obicei ele sunt foarte departe de realitate.
Acelasi guvern iresponsabil ca si in cazul epidemiei SARS
Majoritatea statelor comuniste musamalizeaza astfel de cazuri, care de obicei apar (si) din cauza coruptiei oficialilor.
In cazul laptelui contaminat, compania Sanlu a primit plangeri inca de la sfarsitul anului 2007, insa oficialii nu le-au transmis organelor in drept, iar cand scandalul a luat amploare imediat inainte de Olimpiada de Vara, el a fost innabusit datorita restrictiilor paranoice impuse asupra mass-mediei.
Acest lucru a determinat bineinteles cresterea numarului de bebelusi care au cazut victima.
Acelasi comportament iresponsabil l-a avut regimul comunist chinez si in cazul epidemiei de SARS din 2004. Epidemia a fost tinuta secreta, desi vesti despre imbolnaviri misterioase au determinat Organizatia Mondiala a Sanatatii sa ridice chestiunea in cadrul conferintelor internationale.
China a anuntat public epidemia foarte tarziu, cauzand o mai mare intindere a epidemiei care a cuprins zone din America de Nord.
Peste 41 de tari din lume, afectate
Pana acum cea mai lovita a fost provincia Henan, cu peste 30 de mii de cazuri inregistrate la sfarsitul lunii septembrie. Provincia invecinata, Hebei, are si ea 16 mii.
In ciuda faptului ca noi cazuri apar in intreaga China, guvernul afirma ca situatia este sub control si ca testele recente nu au mai descoperit melamina in laptele lichid.
Conform rapoartelor media, 41 de tari din intreaga lume au impus restrictii produselor chinezesti care contin lactate.
Cel putin 25 dintre aceste 41 de tari au impus interdictii totale asupra lactatelor chinezesti. Printre acestea se numara: Bangladesh, Bhutan, Brunei, Burundi, Camerun, Chile, Columbia, Franta, Gabon, India, Italia, Coasta de Fildes, Maldive, Mali, Nepal, Papua Noua Guinee, Filipine, Rusia, Singapore, Coreea de sud, Surinam, Tanzania, Togo, Emiratele Arabe Unite si Vietnam.
Cel putin 16 state au impus interdictii specifice anumitor produse care au un continut de melamina. Acestea includ Australia, Argentina, Burma, Canada, Chile, Indonesia, Taiwan, Japonia, Laos, Macau, Malaezia, Peru, Qatar, Marea Britanie, Statele Unite si Yemen.
Organizatii pentru protectia consumatorilor din Statele Unite - ingrijorate
Tony Corbo, reprezentant legal al grupului Food and Water Watch, care monitorizeaza standardele pentru alimente si apa in Statele Unite, a afirmat pentru Epoch Times: "suntem foarte ingrijorati de sistemul de siguranta a alimentelor din China. In cel mai bun caz sistemul este foarte prost, in cel mai rau caz este extrem de corupt."
Melamina gasita in lapte a fost folosita pentru a ridica continutul proteic al acestuia, care scade in urma indoirii lui cu apa.
Cu informatii de la Reuters