Numarul tinerilor someri absolventi este in crestere
Potrivit informatiilor furnizate de catre Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) aproximativ 54.000 de tineri absolventi s-au inregistrat ca someri pana la data de 25 septembrie a.c.
Cu toate acestea 41.851 dintre ei nu beneficiaza de indemnizatie de somaj, ei beneficiind doar de consiliere, formare profesionala, mediere in munca. Motivul este acela ca acestia nu au respectat termenul de 60 de zile de la absolvire pentru a putea beneficia de idemnizatie de somaj, termen de care nu au stiut.
Este posibil totusi ca numarul absolventilor care sunt inregistrati ca someri sa scada odata cu inceperea anului universitar.
Conform declaratiilor presedintelui ANOFM, Silviu Bian, ANOFM are in plan ca de anul viitor sa organizeze mai multe actiuni cu elevi din clasele a XI-a si a XII-a si cu studentii din ultimii ani pentru a-i informa despre facilitatile de care pot beneficia si de pasii pe care trebuie sa-i urmeze.
Seful ANOFM: E ingrijorator, multi tineri sunt in dificultate, adica in cautare de loc de munca
Potrivit legii, dupa examinare, timp de 2 luni, absolventii sunt in cautarea unui loc de munca, iar la expirarea acestui interval, cei care au depus dosare vor beneficia de indemnizatia de somaj. Dupa ce s-a depasit termenul, cei care nu si-au gasit un loc de munca vor primi indemnizatie de somaj. Legea stipuleaza ca absolventii care nu reusesc sa se incadreze in campul muncii in termen de 60 de zile de la absolvire si care nu urmeaza vreo alta forma de invatamant vor reveni la ANOFM dupa 1 octombrie, in vederea solicitarii platii indemnizatiei de somaj. Cei care nu fac acest lucru, in termenul prevazut, isi pot pierde dreptul la ajutorul de somaj, care reprezinta 50% din indicatorul social, respectiv circa 250 de lei.
Problema care ingrijoreaza este aceea ca multi tineri se afla in cautarea unui loc de munca, rata somajului in randul celor intre 16 si 25 de ani reprezentand 27 la suta din rata totala a somajului. De aceea este posibil ca de anul viitor bursa locurilor de munca pentru absolventi sa fie organizata in luna octombrie, adica dupa inceperea anului universitar. Domnul Silviu Bian a mai aratat ca tinerii pot beneficia de anumite facilitati daca intra pe piata muncii imediat dupa absolvire si, in acelasi timp, sunt stimulati si angajatorii, numarul angajatorilor care solicita subventii pentru incadrarea tinerilor crescand. Chiar daca inainte de inceperea crizei economice solicitarile de acest gen erau aproape inexistente, in prezent s-a ajuns aproape la normal, fiind cheltuiti anual cam 80 la suta din banii alocati in acest scop.