Numărul de proceduri de infringement deschise de CE împotriva României este foarte mic, declară ministrul Leonard Orban

Numărul procedurilor de încălcare a dreptului comunitar (infringement) deschise împotriva României este foarte mic raportat la alte state membre, ţara noastră având o imagine bună în acest sens, a declarat, joi, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, la Palatul Victoria, după ceremonia de semnare a memorandumurilor de înţelegere cu BEI şi Banca Mondială.
Ministrul Afacerilor Europene Leonard Orban. (www.gov.ro)
Epoch Times România
26.01.2012

Numărul procedurilor de încălcare a dreptului comunitar (infringement) deschise împotriva României este foarte mic raportat la alte state membre, ţara noastră având o imagine bună în acest sens, a declarat, joi, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, la Palatul Victoria, după ceremonia de semnare a memorandumurilor de înţelegere cu BEI şi Banca Mondială.

"Trebuie să înţelegem că mai sunt proceduri care sunt lansate împotriva României. Dacă ne uităm la numărul lor, este foarte mic raportat la alte state membre. Dar dorinţa noastră este să putem cât mai repede să ne conformăm, fie că vorbim de adoptarea legislaţiei, fie că vorbim de implementarea acesteia", a declarat ministrul Orban, fiind întrebat de jurnalişti despre procedura de infringement care va fi deschisă împotriva ţării noastre, precum şi împotriva altor 13 state, pentru nerespectarea condiţiilor de creştere a găinilor ouătoare.

De asemenea, ministrul Afacerilor Europene a arătat că implementarea legislaţiei comunitare ridică mai multe probleme, inclusiv de ordin financiar.

"Totuşi noi facem toate eforturile astfel încât să limităm la maximum numărul de proceduri de încălcare a tratatelor lansate împotriva României. Mai mult decât chestiunile concrete specifice, vorbim aici de o imagine care este construită şi din acest punct de vedere, imaginea României este una bună, pentru că arată măsura în care un stat doreşte să se conformeze regulilor din UE. Haideţi să ne uităm numai un pic la ce s-a întâmplat în cazul Ungariei şi cum, plecând de la anumite proceduri de încălcare a Tratatelor, lucrurile pot să avanseze foarte mult inclusiv la nivel politic şi să fie discuţii foarte serioase legate de modul cum se comportă un stat în interiorul UE. Mă bucur că numărul de cazuri de încălcare a Tratatelor este limitat în cazul României", a mai spus ministrul Orban.

Comisia Europeană va lansa proceduri de infringement contra mai multor state membre pentru nerespectarea condiţiilor de creştere a găinilor ouătoare, a anunţat comisarul european pentru sănătate şi protecţia consumatorului, John Dalli.

Un număr de 14 ţări membre, printre care şi România, au fost avertizate de Comisie în luna noiembrie 2011 în legătură cu posibilele riscuri implicate de nerespectarea condiţiilor de creştere a găinilor ouătoare. Celelalte ţări vizate de CE erau Belgia, Bulgaria, Cipru, Franţa, Grecia, Italia, Letonia, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Spania şi Ungaria.

O directivă europeană adoptată 1999 interzice cuştile convenţionale pentru creşterea găinilor ouătoare. Cuştile trebuie să aibă o suprafaţă de cel puţin 750 de centimetri pătraţi. Termenul pentru conformarea statelor membre cu legislaţia europeană a expirat la data de 1 ianuarie a acestui an.

Legislaţia are ca scop să prevină cazurile în care găinile ouătoare nu beneficiază de spaţiu suficient pentru creştere. În prezent, acesta este cazul unui număr de 51 de milioane de găini ouătoare, Comisia având lista fermelor avicole ce nu respectă standardele europene. Ouăle provenind de la găini crescute în condiţii ce nu respectă legislaţia UE nu vor putea fi nici comercializate pe piaţa internă, nici exportate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor