Numărul cazurilor de copii diagnosticaţi cu diabet zaharat de tip 1 a crescut spectaculos după pandemie

(Getty Images)

Prof Dr. Adrian Vlad de la UMF Victor Babeş Timişoara, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice, a declarat pentru News.ro că după anii de pandemie s-a înregistrat o creştere spectaculoasă de 31% a incidenţei cazurilor de diabet zaharat de tip 1 la copii, în 2021 faţă de anul 2019.

Medicul vorbeşte despre o serie întreagă de factori care pot duce la apariţia bolii, însă ia în calcul, aşa cum se discută de altfel şi în acest moment în lumea medicală internaţională, ca boala să fie declanşată tocmai de virusul SARS-cov-2.

În acest sens, multe dintre problemele pe care le creează virusul în organism, spune medicul, sunt o consecinţă a hiperactivării mecanismelor imune. Virusul ar putea distruge celulele pancreatice, mai explică Adrian Vlad, însă la ora actuală încă se studiază modalitatea în care acesta influenţează organismul uman. Suspiciuni puternice însă există, mai spune medicul, în sensul în care poate exista o legătură directă între hiperactivarea mecanismului imun şi diferitele celule ale organismului.

Articolul integral poate fi citit aici.