Numar-record de nominalizari la Premiile Gopo pentru pelicula 'Eu cand vreau sa fluier, fluier'

Lungmetrajul de debut al regizorului Florin Serban - "Eu cand vreau sa fluier, fluier" - a adunat un numar-record de nominalizari la cea de-a cincea editie a premiilor Gopo, au anuntat, luni, intr-o conferinta de presa, organizatorii
Regizorul roman Florin Serban. (AXEL SCHMIDT / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
23.02.2011

Lungmetrajul de debut al regizorului Florin Serban - "Eu cand vreau sa fluier, fluier" - a adunat un numar-record de nominalizari la cea de-a cincea editie a premiilor Gopo, au anuntat, luni, intr-o conferinta de presa, organizatorii - Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc (APFR).

Pelicula lui Florin Serban a fost nominalizata, printre altele, la categoriile Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun actor in rol principal (George Pistereanu), Cea mai buna actrita intr-un rol principal (Ada Condeescu), Cel mai bun scenariu (Catalin Mitulescu, Florin Serban).

Printre filmele favorite la castigarea unei statuete Gopo se numara si lungmetrajul lui Marian Crisan, "Morgen", care a primit 11 nominalizari, inclusiv pentru Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun scenariu, Cel mai bun actor intr-un rol principal sau Cea mai buna imagine.

Pelicula "Marti, dupa Craciun", regizata de Radu Munteanu, castigatoare in 2009 a premiului Gopo pentru Cel mai bun regizor, revine in cursa pentru o statueta Gopo, primind din partea juriului 10 nominalizari, printre care se numara cele pentru Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun scenariu, sau Cea mai buna imagine.

Proiect managerul Oana Rasuceanu a spus ca pentru editia din acest an "au fost foarte multe filme eligibile, mult mai multe decat in anii trecuti".

"Acest lucru este unul care ne bucura foarte multe si, desigur, un lucru care a dat foarte mult de lucru membrilor juriului", a declarat Oana Rasuceanu.

La categoria Cel mai bun film, membrii juriului au nominalizat "Autobiografia lui Nicolae Ceausescu", "Eu cand vreau sa fluier, fluier", "Marti, dupa Craciun", "Medalia de onoare" si "Morgen".

Pentru cel mai bun regizor au intrat in concurs Peter Calin Netzer (Medalia de onoare), Florin Serban (Eu cand vreau sa fluier, fluier), Marian Crisan (Morgen), Radu Muntean (Marti dupa Craciun) si Razvan Radulescu si Melissa de Raaf (Felicia, inainte de toate).

Premiul pentru Cel mai bun actor intr-un rol principal va fi disputat de Andras Hathazi, pentru rolul Nelu din filmul Morgen, George Pistereanu, pentru rolul Silviu din filmul ''Eu cand vreau sa fluier, fluier'', Mimi Branescu, pentru rolul Paul Hanganu din filmul ''Marti, dupa Craciun'', Victor Rebengiuc, pentru rolul Ion din filmul ''Medalia de onoare'', si Yilmaz Yalcin pentru rolul Behran din filmul ''Morgen''.

Candidatele pentru rolul de Cea mai buna actrita intr-un rol principal va fi disputat de Ada Condeescu, pentru rolul Ana din filmul ''Eu cand vreau sa fluier, fluier'', Adriana Trandafir, pentru rolul Magdalena din filmul ''Europolis'', Maria Popistasu, pentru rolul Raluca din filmul ''Marti, dupa Craciun'' si Ozana Oancea, pentru rolul Felicia din filmul ''Felicia, inainte de toate''.

La sectiunea Cel mai bun film documentar va fi o competitie intre productiile: "Autobiografia lui Nicolae Ceausescu" - regia Andrei Ujica, "Cautare" - regia Ion Piturescu, "Circul vesel" - regia Claudiu Mitcu, "Kapitalism - reteta noastra secreta" - regia Alexandru Solomon si "The shukar collective project" - regia Matei-Alexandru Mocanu.

Pentru Cel mai bun film de scurtmetraj se vor intrece: "Captivi de Craciun" - regia Iulia Rugina, "Colivia" - regia Adrian Sitaru, "Matei, Matei" - regia Cecilia Felmeri, "Oxigen" - regia Adina Pintilie si "Strung Love" - regia Victor Dragomir.

La categoria "Tanara Speranta", au fost nominalizati actorii Adina Pintilie ("Oxigen"), Bogdan Mihailescu ("Grand cafe"), George Pistereanu ("Eu cand vreau sa fluier, fluier") si Marius Iacob ("Oxigen").

Totodata, se vor acorda premii si pentru categoriile: Cea mai buna muzica originala, Cea mai buna imagine, Cel mai bun montaj, Cel mai bun sunet, Cea mai buna scenografie, Cele mai bune costume, Cel mai bun machiaj si cea mai buna coafura.

Premiul Publicului, acordat, conform traditiei, filmului romanesc cu cel mai mare numar de spectatori, revine peliculei "Eu cand vreau sa fluier, fluier", produsa de Catalin Mitulescu, Daniel Mitulescu, si care a adus in salile de cinema 55.858 de spectatori.

La categoria Cel mai bun film european (dintre cele distribuite in Romania in 2010) au fost nominalizate: "O lectie de viata" (regia - Lone Scherfig), "Antichrist" (regia - Lars von Trier), "Iluzionistul" (regia - Sylvain Chomet), "Panglica alba" (regia - Michael Hanke) si "Un profet" (regia - Jacques Audiard).

Premiantii vor fi desemnati in urma voturilor a peste 400 de profesionisti activi din toate domeniile industriei de film romanesti, care vor fi invitati sa aleaga castigatorii statuetelor Gopo. Acestia vor putea sa voteze pentru desemnarea castigatorilor trofeelor din acest an fie in plic sigilat, prin posta, fie online, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de firma de audit si consultanta PricewaterhouseCoopers.

Gala Premiilor Gopo 2010, organizata pe 28 martie si gazduita de Crystal Palace Ballrooms, va fi o lupta a coproductiilor cinematografice, care au reusit sa-si adjudece cele mai multe nominalizari.

Gala Premiilor Gopo este organizata de Asociatia Pentru Promovarea Filmului Romanesc (APFR), cu sprijinul Babel Communications si al Centrului National al Cinematografiei (CNC).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor