'Nu suntem ucigaşi fanatici' (liderul Hamas)

Liderul palestinian Khaled Mashal a declarat, într-un interviu acordat Foreign Policy, că nu are nimic împotriva religiei israelienilor şi a aclamat valorile democratice, ale multiculturalităţii şi drepturilor omului.
Liderul palestinian Khaled Mashal. (GIANLUIGI GUERCIA / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
16.05.2013

Liderul palestinian Khaled Mashal a declarat, într-un interviu acordat Foreign Policy, că nu are nimic împotriva religiei israelienilor şi a aclamat valorile democratice, ale multiculturalităţii şi drepturilor omului. 'Ce l-a apucat pe liderul Hamas?', se întreabă jurnalistul care l-a intervievat pe Mashal.

În ianuarie 2012, mişcarea Hamas a rupt-o cu regimul lui Bashar al-Assad, transferându-şi sediul central de la Damasc în Gaza, aminteşte publicaţia. 'Mişcarea de rezistenţă islamică' explică acest lucru prin faptul că regimul sirian 'a făcut o alegere incorectă'. Acesta 'avea o percepţie greşită a conflictului', nu doar al celui intern, din Siria, ci şi a întregii 'primăveri arabe', este de părere Mashal.

După ce a renunţat la relaţiile cu Siria şi Iranul, Mashal şi-a făcut rost de noi aliaţi - Turcia şi Qatarul, care în mod clar nu pot fi numiţi 'paria internaţionale'. În octombrie 2012, emirul Qatarului a desfăşurat o vizită în Gaza, subminând încercările de izolare internaţională a guvernului Hamas, aminteşte Foreign Policy.

Principalul obiectiv al mandatului său de 4 ani în funcţia de lider al Hamas este, în opinia lui Mashal, cel de a pune capăt 'ocupaţiei israeliene asupra teritoriilor care aparţin poporului palestinian'.

'Mişcarea de rezistenţă islamică' militează în mod tradiţional împotriva deciziei privind 'înfiinţarea a două state pentru două popoare'. Nu atât de demult, liderul Hamas l-a acuzat pe secretarul de stat al SUA, John Kerry, care s-a pronunţat pentru reluarea procesului de pace dintre Israel şi Autoritatea Naţională Palestiniană (ANP), de lipsa unui 'plan serios sau viziune'.

O altă prioritate pentru Khaled Mashal o constituie reconcilierea dintre Hamas şi mişcarea Fatah din Cisiordania. Cele două organizaţii sunt în ostilităţi din 2007, când Hamas a luat cu forţa puterea în Fâşia Gaza.

Mashal a confirmat că rezistenţa armată este parte integrantă a activităţii organizaţiei pe care o conduce, însă în acelaşi timp şi-a exprimat deschiderea spre metodele non-violente practicate de preşedintele ANP, Mahmud Abbas.

'Nu suntem ucigaşi fanatici. Nu dorim vărsare de sânge', a dat asigurări Khaled Mashal. Potrivit liderului palestinian, lupta organizaţiei sale împotriva Israelului nu are un caracter etnic sau religios.

Pentru Hamas, israelienii sunt, în primul rând, ocupanţi ai unor teritorii palestiniene. 'Atunci când acestei ocupaţii i se va pune capăt, noi vom coopera în conformitate cu propriile valori şi norme etice. Printre aceste valori se numără democraţia, echitatea, drepturile omului şi respectul faţă de o lume plină de varietate', a subliniat liderul Hamas pentru Foreign Policy.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor