"Nu se instaurează dictatura!" - Stelian Ion, după ce România a cerut derogarea de la Convenţia Drepturilor Omului

Stelian Ion
Stelian Ion (Mihut Savu / Epoch Times)

"Nu se instaurează dictatura în România. Trebuie să ne iasă din cap chestia asta", susţine deputatul USR Stelian Ion, în contextul în care pe fundalul crizei coronavirusului, România şi alte trei state membre ale Consiliului Europei, respectiv Republica Moldova, Letonia şi Armenia, au activat articolul din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului care permite derogări de la aplicarea acesteia în condiţiile stării de urgenţă decretate ca urmare a coronavirusului.

Articolul 15 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului prevede ca, "în caz de război sau de alt pericol public care ameninţă existenţa unei naţiuni", un stat membru "poate lua măsuri derogatorii de la obligaţiile prevăzute în Convenţie, în măsura strictă în care situaţia o impune şi cu condiţia ca aceste măsuri să nu contravină altor obligaţii care decurg din dreptul internaţional", iar vestea activării acestui articol a stârnit îngrijorarea în spaţiul public.

Potrivit deputatului Stelian Ion, unul dintre cei mai cunoscuţi opozanţi ai modificărilor toxice aduse de PSD-ALDE Codurilor Penale şi Legilor Justiţiei, activarea articolului 15 nu este ceva de natură să stârnească panică ci un demers firesc al autorităţilor.

"Părerea mea este că nu ar trebui să ne alarmăm pentru situaţia asta. Este clar că în situaţii de urgenţă există nişte limitări ale drepturilor şi autorităţile fac nişte demersuri în sensul asta. Adică, nu e o chestiune pe care să şi-o dorească nici preşedintele [României, Klaus Iohannis – n.r.]. Nu aş face comparaţie cu regimul din Turcia şi nu aş lansa ideea că se pregăteşte aici instaurarea unei dictaturi.

Nicio vorbă de aşa ceva. Dar, e clar că limitarea unor drepturi… Şi putem vorbi la un moment dat, spre exemplu, de limitarea dreptului la protecţia vieţii, de fapt, încălcarea, cumva, a vieţii private şi încălcarea dreptului la intimitate, în momentul în care se pune problema unor baze de date cu persoanele infectate, cu persoanele suspecte, care să fie pusă la dispoziţia personalului medical.

Am primit semnale de alarmă în sensul ăsta, medicii vor să afle şi ei, să aibă acces la baza asta de date, şi atunci chestiuni legate de protecţia datelor cu caracter personal deja o putem privi în altă notă. Şi poate e mai bine pentru sănătatea publică să ştim care sunt acele persoane aflate în carantină, să ştim care sunt perioadele, să ştim ce se întâmplă cu fiecare, şi medicii să aibă şi ei accesul la bazele astea de date.

Şi atunci, în faţa unor astfel de limitări… la fel dreptul de liberă circulaţie. La un moment dat, am văzut că în alte state europene s-a ajuns la limitarea dreptului la libera circulaţie şi putem aştepta ca şi în România să se întâmple la un moment dat la fel. De altfel, chiar circula un astfel de draft şi este o măsură cerută, o măsură potrivită, având în vedere că în România nu s-au făcut suficiente testări. Şi am putea compensa chestiunea asta cu încetarea sau diminuarea mişcării cetăţenilor între localităţi, în cadrul localităţilor. Depinde. Şi atunci, evident că intri în conflict cu nişte drepturi fundamentale care se diminuează", a explicat Stelian Ion, pentru Epoch Times.

Stelian Ion a mai subliniat faptul că la ora actuală este foarte important ca populaţia să nu intre în panică şi să nu se intre în isterie generală, căci nu este cazul.

"Isteria este mare iar situaţia asta generează panică. Dacă mai venim şi noi cu chestiuni de genul că în România se pregăteşte dictatura… vă spun că am primit nişte mesaje pe mail, nu foarte multe, adevărat, dar unii oameni cereau să votăm împotriva decretului de instalare a stării de urgenţă pentru că se instaurează dictatura în România. Deci nu putem gândi aşa (...) intrăm într-o isterie generală şi nu mai ieşim de aici. Nu se instalează nicio dictatură în România. Sunt nişte limitări de drepturi, ele au fost luate şi în alte state europene şi trebuie să acceptăm chestia asta, să o cerem, pentru că e vorba de sănătatea noastră, a tuturor. Deci, fără să limitezi nişte drepturi de genul ăsta, este foarte greu să lupţi cu virusul ăsta parşiv", a adăugat Stelian Ion.

Deputatul a mai opinat că limitarea unor drepturi precum cel de circulaţie este necesară şi că pericolul nu vine de aici, ci mai degrabă din lipsa transparenţei. Tototdată, în condiţiile în care Ministerul Sănătăţii a susţinut recent că "modul de abordare al autorităţilor din China reprezintă 'standardul de aur' în managementul pandemiei cu noul coronavirus", Ion a transmis că regimul de la Beijing nu merită lăudat.

"Cred că sunt nişte lucruri care trebuie făcute şi sub nicio formă nu accept ideea că România sau cetăţenii români ar trebui să fie îngrijoraţi că ne aflăm în faţa instaurării unei dictaturi. Nu ăsta este pericolul. Pericolul este altul, pericolul este să nu se dea dovadă de transparenţă, autorităţile să nu spună ce e de spus. Ştiţi, în China este regimul acela autoritar. Autorităţile româneşti îl aplaudă. Nu, nu-i de aplaudat. Ce au făcut ei, cel puţin în primă fază, a fost foarte, foarte grav. Au ascuns toate lucrurile acestea şi faptul că au ascuns a agravat situaţia şi a dus la pandemie", a subliniat Ion.

Reamintim în context că un studiu ştiinţific a relevat că, dacă regimul comunist de la Beijing ar fi acţionat mai devreme pentru a combate extinderea virusului Wuhan, răspândirea ar fi putut fi evitată aproape în totalitate şi - foarte probabil - focarul nu ar fi devenit pandemie.

Cercetările de la Universitatea din Southampton, Marea Britanie, bazate pe cartografierea populaţiei mondiale, finanţate în principal de Fundaţia Bill şi Melinda Gates, au descoperit „că dacă intervenţiile din [China] ar fi fost efectuate cu o săptămână, două săptămâni sau trei săptămâni mai devreme, numărul cazurilor ar fi putut fi redus cu 66%, 86% şi respectiv 95%, limitând semnificativ răspândirea geografică a bolii, potrivit unul material SummitNews.com. Mai multe informaţii, aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne