Nu există poziţie comună în problema Siriei
alte articole
Unul dintre cele mai importante evenimente ale noii sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) - reuniunea Consiliului de Securitate pentru Orientul Mijlociu - s-a desfăşurat miercuri la New York. Tema-cheie a reuniunii a devenit Siria. Membrii Consiliului de Securitate au avut divergenţe serioase în evaluarea situaţiei din această ţară: SUA i-au solicitat lui Bashar al-Assad să plece, Franţa a pledat pentru sprijinirea adversarilor înarmaţi ai regimului de la Damasc, iar Rusia a atenţionat în legătură cu pericolul unei intervenţii externe, relatează cotidianul rus Kommersant.
Pe măsură ce conflictul din Siria escaladează, în Occident se vorbeşte din ce în ce mai des despre ineficienţa Consiliului de Securitate al ONU, ai cărui cinci membri permanenţi nu pot conveni de peste un an ce să facă în problema Siriei. Însă, din discuţiile care au avut loc în cadrul Adunării Generale a ONU a devenit clar că şi celelalte ţări ale lumii au în această privinţă opinii contradictorii.
Astfel, preşedintele Braziliei, Dilma Rousseff, a anunţat că problema siriană trebuie rezolvată exclusiv pe cale diplomatică şi strict în conformitate cu statutul ONU, în timp ce emirul Qatarului, Khalifa al-Thani, le-a propus ţărilor arabe să acţioneze eludând Consiliul de Securitate al ONU. Preşedintele Ciprului, Demetris Christofias, a insistat ca problema să fie soluţionată doar prin măsuri politice, iar liderul ceh Vaclav Klaus a recunoscut cu sinceritate că nu ştie cum s-ar putea face acest lucru.
Desigur, cel mai mare interes a fost acordat discursurilor venite din partea membrilor permanenţi ai Consiliului de Securitate. Preşedintele SUA, Barack Obama, a îndemnat la schimbarea regimului în Siria, numindu-l pe liderul sirian 'dictator care îşi ucide propriul popor' şi promiţând că SUA îi vor sprijini pe acei sirieni 'care cred într-o Sirie unică şi democratică'. Preşedintele Franţei, Francois Hollande, a cerut ca ONU să apere acele regiuni siriene care se află sub controlul opoziţiei, dând asigurări că Parisul va recunoaşte guvernul de opoziţie al Siriei, imediat ce acesta va fi format.
În ceea ce-l priveşte pe şeful delegaţiei ruse, ministrul de externe Serghei Lavrov, acesta a declarat că Moscova 'acuză orice acţiune violentă, orice încălcare a drepturilor omului şi de drept umanitar, indiferent din ce parte ar veni acestea: din partea guvernului sirian sau a opoziţiei înarmate'.
'De o parte importantă din răspunderea pentru vărsarea de sânge (din Siria) se fac vinovate statele care îi întărâtă pe adversarii lui Bashar al-Assad să respingă dialogul şi încetarea focului, să formuleze cereri de capitulare necondiţionată a regimului. O astfel de abordare nu este realistă şi alimentează de fapt metodele teroriste la care face apel din ce în ce mai des opoziţia armată', a subliniat Lavrov. Ministrul de externe al Rusiei a atenţionat: 'Amestecul armat din afară comportă un pericol serios la adresa securităţii regionale, cu urmări imprevizibile'.
Lavrov nu a ezitat să-i acuze pe partenerii occidentali de utilizarea standardelor duble. 'Explozia de tensiune din regiune, atacurile asupra ambasadelor străine dintr-o serie de ţări, uciderea unor diplomaţi americani în Libia au confirmat încă o dată necesitatea unei lupte fără compromis împotriva terorismului. Este important ca teroriştii - care încearcă să întoarcă în folosul lor procesele de schimbare - să se confrunte cu o replică unitară din partea comunităţii internaţionale, oriunde - fie că este vorba de Libia, de Irak, Yemen sau Siria. Nu trebuie să existe standarde duble', a subliniat ministrul rus de externe.
După cum explică ziarul Kommersant, în traducere din limbaj diplomatic aceasta înseamnă: nu poţi condamna atacurile asupra diplomaţilor americani şi în acelaşi timp să îndreptăţeşti asasinarea unor înalţi oficiali sirieni.
În urma atacului terorist de la Damasc, organizat la 18 iulie şi soldat cu moartea ministrului apărării al Siriei şi a o serie de alţi înalţi funcţionari sirieni, reprezentanta Departamentului de Stat al SUA, Victoria Nuland, a declarat că SUA, 'chiar dacă nu îndreptăţesc o asemenea tactică', ştiu că cei ucişi 'erau nu persoane civile, ci organizatori ai campaniei militare a lui Assad' şi din acest motiv 'este greşit să fie prezentaţi drept victime'.
Reuniunea de miercuri a Consiliului de Securitate al ONU s-a încheiat fără o rezoluţie privind Siria. La finalul ei a fost aprobată doar declaraţia preşedintelui Consiliului de Securitate - ministrul german de externe Guido Westerwelle - asupra căreia a fost mult mai uşor să se ajungă la un acord, în condiţiile în care, după cum conchide Kommersant, aceasta nu obligă pe nimeni la nimic.