Mutilarea Educaţiei. Sute de profesori semnează o scrisoare de protest: Logica, Psihologia şi Filosofia sunt inutile în România?

Ligia Deca (Facebook)
Ana Ion
14.05.2023

Peste 8 instituţii şi peste 230 de profesori, profesori universitari, cercetători şi specialişti în susţinerea disciplinelor Logică, Filosofie şi Psihologie au semnat o scrisoare de protest prin care-şi exprimă nemulţumirea la adresa proiectelor de planuri-cadru elaborate la Ministerul Educaţiei, relatează Edupedu.

Aceste planuri cadru prevăd că Logica şi Psihologia vor fi eliminate din rândul disciplinelor socio-umane de la profilurile real şi uman, filiera teoretică, clasele a IX-a şi a X-a, iar Filosofia va fi predată în clasa a XI-a, doar ca disciplină opţională (la concurenţă cu Etica sau Gândirea critică).

Semnatarii scrisorii adresate ministrului Educaţiei, Ligia Deca, solicită să fie publicată componenţa grupurilor de lucru sau făcut public numele persoanelor care au elaborat proiectele de planuri-cadru.

„Considerăm legal şi moral întemeiată solicitarea acestora de a afla atât baza legală (ordinul de ministru), cât şi componenţa actuală a 'grupurilor de lucru' ('experţi') care trudesc la diferite variante de plan-cadru după principiul ghilotinării disciplinelor fundamentale, cărora nimeni până acum nu le-a pus la îndoială utilitatea în lumea democratică în care trăim”, scriu protestatarii.

Reacţia foarte dură a celor care semnează această scrisoare apare după ce Societatea Română de Geografie a publicat un demers similar, săptămâna aceasta. În documentul prezentat mai jos, chiar autorii scriu că se solidarizează cu cei care susţin Geografia şi că au „aflat cu o stupoare similară colegilor din Societatea de Geografie din România (…) că unii 'experţi' ministeriali, a căror existenţă este recunoscută public de către Biroul de Presă al ME în comunicatul din data de 9 mai 2023, au 'în lucru' o variantă de modificare a planului-cadru prin care Logica şi Psihologia vor fi eliminate din rândul disciplinelor socio-umane de la profilurile real şi uman, filiera teoretică, clasele a IX-a şi a X-a, iar Filosofia va fi predată în clasa a XI-a, doar ca disciplină opţională (la concurenţă cu Etica sau Gândirea critică)”.

Redăm conţinutul scrisorii deschise, potrivit sursei citate:

Vă reamintim, stimată Doamnă Ministru, că:

1. Nici o variantă de plan-cadru nu poate fi discutată fără a da dovadă de transparenţă totală, inclusiv cu privire la competenţa profesională a celor incluşi în „grupurile de lucru”. În acest sens, solicităm public un răspuns la întrebarea: câţi logicieni, psihologi şi filosofi recunoscuţi de comunităţile lor ştiinţifice există în aceste grupuri?

2. Care este filosofia educaţională urmărită de principiul pe care îl aplică cu obstinaţie „experţii” ministeriali invizibili, anume eliminarea unor discipline cruciale pentru formarea tinerilor ce au nevoie să se perceapă ca fiinţe integre, cu abilităţi de auto-corectare logică şi auto-perfecţionare cognitivă, în vederea unei vieţi armonioase individual şi social?

3. Nu în ultimul rând, care este scopul urmărit de Minister prin revizuirea planurilor-cadru? Urmăreşte Ministerul Educaţiei, prin grupurile cvasi-secrete de „experţi” care elimină din planurile-cadru nu doar Geografia, ci şi Logica şi Psihologia, transformarea viitorilor cetăţeni în indivizi opaci la valorile morale şi sociale, incapabili de empatie faţă de semeni şi comportându-se ca o masă de votanţi amorfă şi docilă la nivel civic?

Cât priveşte includerea Filosofiei ca disciplină opţională predată în clasa a XI-a, la concurenţă cu discipline precum Etica şi Gândirea critică, vă reamintim, stimată doamnă Ministru, că disciplina Gândire critică şi drepturile copilului este disciplina cea mai „democratică” din tot Centralizatorul privind disciplinele din învăţământul preuniversitar (Anexa la Ordinul ministrului educaţiei nr. 3.656/2023, publicat în Monitorul Oficial nr. Nr. 181 bis din 3 martie 2023), putând fi predată inclusiv de absolvenţi ai unor programe de licenţă precum „Leadership militar”, „Securitate şi apărare” ori „Studii de securitate şi informaţii” (a se vedea pagina 490 a Centralizatorului). Este oare normal ca elevii de gimnaziu şi de liceu să deprindă virtuţile gândirii critice şi să dobândească noţiuni despre drepturile copilului, bunăoară, sub îndrumarea unor absolvenţi de studii… militare?

Nu ar trebui să ne mai mire aceste schimbări preconizate ale planurilor-cadru, din moment ce acelaşi Centralizator permite deja astăzi ca Economia şi Educaţia antreprenorială să fie predate la liceu de absolvenţi ai următoarelor programe de licenţă din domeniul militar, precum „Managementul sistemelor de rachete şi artilerie antiaeriene” sau „Conducere interarme – forţe navale” (a se vedea pagina 550 din Centralizator).

Am dori să ştim dacă există măcar un stat din OCDE care prezintă o asemenea situaţie aberantă, în care absolvenţii de ştiinţe militare predau discipline socio-umane în gimnazii şi licee. Pe principiul reciprocităţii, vă întrebăm dacă s-ar putea concepe ca un stat NATO să aibă în vârful ierarhiei forţelor armate un filosof ori un psiholog? A dispărut oare orice brumă de competenţă profesională şi de respect faţă de specialiştii dintr-un domeniu din România? Oricine poate preda orice, iar domeniile fundamentale precum Logica, Psihologia ori Filosofia pot fi eliminate sau predate de pseudo-specialişti?

Ministerul Educaţiei poate înfiinţa oricâte „masterate didactice” doreşte şi poate acorda oricâte „prime de instalare” profesorilor debutanţi dacă acelaşi Minister, an de an, prin experţii necunoscuţi din grupurile de lucru cvasi-secrete ia în derâdere competenţele ştiinţifice acumulate legal de absolvenţii programelor de licenţă din domenii fundamentale precum Psihologie şi Filosofie şi elimină aceste discipline din trunchiul comun ori le face irelevante, deschizând cariera didactică unor absolvenţi din domenii aflate într-o altă arie de competenţă.

Aceste două modificări (dispariţia unor discipline fundamentale din trunchiul comun şi arbitrariul accesului absolvenţilor de studii de licenţă şi master spre cariera didactică, în funcţie de un Centralizator cu valoare infra-legală la elaborarea căruia nu a participat niciodată vreun psiholog, logician sau filosof) vor face ca, la termen, disciplinele socio-umane precum Logica, Psihologia şi Filosofia să dispară în totalitate din educaţia liceală, iar constelaţia de virtuţi, valori şi abilităţi pe care acestea le insuflă tinerilor României să devină o imensă gaură neagră cognitiv-afectivă, înlocuită de pseudo-valori şi atitudini anti-civice dăunătoare bunei funcţionări democratice a statului şi societăţii în general.

Pentru o bună educaţie în spiritul valorilor socio-umane, care formează minţile, sensibilizează inimile, clădesc caracterele şi, mai ales, formează fiinţe sociale şi cetăţeni integraţi în societate, este nevoie de consultarea reală a celor care şi-au dedicat cariera ştiinţifică disciplinelor pe care experţii ministeriali vor acum să le elimine, anume Logica, Psihologia şi Filosofia.

Profesorii, cercetătorii şi practicienii din domeniul Psihologiei, Filosofiei şi Logicii sunt oameni care au rezultate tangibile în munca lor, posedând o competenţă ştiinţifică recunoscută internaţional şi un înalt simţ moral al binelui public dovedit în activitatea zilnică. Implicarea lor în procesul de revizuire a planurilor-cadru nu este opţională, ci absolut necesară ştiinţific şi justificată la nivel profesional. Amânarea sau obstrucţionarea implicării lor, sub pretexte birocratice, nu este acceptabilă într-un stat democratic în care ministerele respectă articolul 31, alineatele 1) şi 2) din Constituţie şi legea 544/2001 privind accesul la informaţiile de interes public, mai ales la cele privind procesul de elaborare a planurilor-cadru din învăţământul de stat.

Întrebări precum „Ce percep în legătură cu mine şi cu celălalt?”, „Este corect cum gândesc?” şi „Ce este omul şi ce sens are viaţa acestuia?” nu pot fi eradicate de nici un „grup de lucru” ministerial din minţile elevilor de liceu, iar eliminarea acelor discipline fundamentale, prezente în toate sistemele educaţionale din statele OCDE (care oferă răspunsuri la întrebări prezente la orice vârstă, nu doar în liceu), va inversa oricare din ţintele, dezideratele, priorităţile, obiectivele şi măsurile din Proiectul „România Educată”, dispuse pe „10 direcţii de reformă pentru a construi o Românie rezilientă şi performantă” (Raportul din 14 iulie 2021, pagina 6).

Considerăm aşadar că suntem în drept să aşteptăm un răspuns cu celeritate la această scrisoare deschisă şi să aflăm direct de la Dumneavoastră, Doamnă Ministru, că nu susţineţi şi nu veţi gira instituţional un plan-cadru care elimină dinadins dimensiunea introspectivă şi logică a unei educaţii necesare în societatea actuală bazată pe cunoaştere şi pe învăţare pe tot parcursul vieţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor