“Sunteţi pregătiţi pentru Harta Şpăgii?”: În ce judeţe au fost raportate cele mai corupte cadre medicale

(rohealthreview.ro)
Andrei Popescu
24.04.2023

Datele transmise de pacienţi prin mecanismul de feedback implementat de Ministerul Sănătăţii au fost prelucrate statistic de fondatorul platformei Graphs.ro, Dragoş Vana. Informaţiile centralizate într-o hartă a şpăgii la nivel de judeţe sunt culese de la pacienţi pe durata lunii martie 2023, relatează Ziare.com.

Potrivit sursei citate, statisticile pentru luna martie indică faptul că personalul medical din judeţul Teleorman ar fi cel mai corupt la nivel naţional, cu un procent de 8,11% de pacienţi care se plâng că li s-a cerut şpagă. La imediată distanţă se află judeţul Giurgiu (7.55%), urmat de Olt (cu 5.08%).

Întrebarea la care au răspuns pacienţii în formularul care le-a fost pus la dispoziţie în spital a fost “Vi s-au solicitat bani sau atenţii de către medici sau asistente?”.

“Sunteţi pregătiţi pentru Harta Şpăgii? După cum ştiţi, în ultima vreme am procesat datele din Mecanismul de Feedback al Pacientului. Vreau să fac un proiect mai mare, separat de Graphs, doar cu acestea. Dar între timp era păcat să mă bucur doar eu de ele, aşa că poftiţi la date. Grafice, tabele, hărţi, statistici, per spital, per judeţ, medie naţională, tot ce vreţi. Nu doar cu şpaga ci cu toate întrebările din formular. Liber să le folosiţi şi interpretaţi în articole, etc. - cum credeţi de cuviinţă”, a scris Dragoş Vana, pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, continuă site-ul citat, în topul judeţelor cu procente mari de pacienţi care acuză corupţia se mai află Argeş (4.92%), Brăila (4.5%), Satu Mare (3.36%) şi Botoşani (3.25%).

La polul opus, judeţele Covasna, Braşov, Sibiu, Alba, Mureş, Cluj, Timiş sau Tulcea înregistrează procente de sub 1% de pacienţi care se plâng de acte de corupţie în spitale.

 (Facebook/vanadragostudor)
(Facebook/vanadragostudor)

Procentele sunt afişate cu roşu/ verde reprezentând valori sub şi peste media naţională - de 1.61%, din luna martie 2023.

Datele complete, pentru fiecare judeţ în parte, sunt disponibile pe site-ul Graphs.ro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor