Noul şef al SGG,Dezsi Attila: Fostul electrician în mina Lupeni devenit jurist, prefect de Hunedoara
Dezsi Attila, noul şef al Secretariatului General al Guvernului, a fost electrician de mină timp de zece ani, şi-a luat licenţa în drept la 26 de ani, după care intră în administraţia publică din Hunedoara, judeţ al cărui prefect a fost, iar acum devine ocupantul unui post cheie.
Născut la 9 iulie 1973, în Deva, judeţul Hunedoara, Dezsi Attila a absolvit în 1991, Liceul industrial nr.1 Lupeni din Hunedoara, specializarea "electrotehnică", calificare "electrician". După liceu s-a înscris la Şcoală postliceală din Grupul Şcolar Industrial Minier Lupeni (1991-1993), de unde a ieşit "tehnician automatizări". Primul său loc de muncă a fost cel de electrician la Exploatarea Minieră Lupeni (1991-2001), unde s-a ocupat cu întreţinerea aparatelor şi a reţelelor de telecomunicaţii.
Dezsi şi-a luat apoi licenţa în drept în 1999 la Facultatea de Drept din Cadrul Universităţii Ecologice. A fost, apoi, consilier juridic la Regia Autonomă a Apei Valea Jiului, Petroşani (2001-2002) şi la Spitalul Municipal Lupeni (2002-2005). Între 2005-2006 a urmat specializarea "administraţie publică" la Institutul Naţional de Administraţie. În prezent este doctorand în ştiinţe militare şi informaţii la Facultatea de Comandă şi stat major din cadrul Universităţii Naţionale de Apărare Carol I din Bucureşti.
În 2005, când a fost numit secretar general la Prefectura Hunedoara, în 2006 devine subprefect al Hunedoarei, iar în ianuarie 2010 ajunge prefectul judeţului Hunedoara. Un apropiat al europarlamentarului UDMR Iuliu Winkler, Dezsi a mai fost luat în calcul şi pentru postul de ministru al Sănătăţii, după demisia lui Cseke Attila.
Postul în care este propulsat Dezsi este unul cheie în Guvern. SGG controlează RAAPPS, stabileşte, după consultarea premierului, ordinea de zi a şedinţelor de Guvern, deci are acces la actele normative şi documentele ce vin de la ministere, prezintă actele normative adoptate primului-ministru, în vederea semnării, şi miniştrilor care au obligaţia punerii lor în executare, în vederea contrasemnării, transmite hotărârile, ordonanţele de urgenţă şi ordonanţele Guvernului secretarului general al Camerei Deputaţilor, cu solicitarea publicării în Monitorul Oficial, consemnează, în scris, dezbaterile din şedinţa Guvernului în stenograma şedinţei, document clasificat "secret de stat", nivel "secret", conform legii şi gestionează, în mod unitar, stenogramele şedinţelor Guvernului. Tot SGG asigură reprezentarea Guvernului şi a primului-ministru în faţa instanţelor judecătoreşti, împreună cu ministerele care au obligaţia de a pune în executare actele Guvernului şi deciziile primului-ministru împotriva cărora s-au formulat acţiuni în justiţie, precum şi a structurilor din aparatul de lucru al Guvernului.