Noul ministru al Sănătăţii preia toate frâiele spitalelor din ţară de la autorităţile locale. Managerii pot fi demişi direct
alte articole
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, vineri, că pe teritoriul României există în acest moment trei focare mari de infecţie: Suceava, Arad şi Deva. În plus, Tătaru a anunţat o serie de măsuri luate, printre care şi faptul că, în perioada pandemiei, toate unităţile sanitare aflate în subordinea autorităţilor administraţiei locale vor fi transferate în coordonarea Ministerului Sănătăţii, inclusiv activitatea de numire sau revocare a persoanelor care ocupă funcţii de conducere.
“În acest moment avem trei focare de infecţie: Suceava, Arad şi Deva. În două dintre acestea am fost personal să verific situaţia şi urmează în perioada următoare şi Deva. Voi merge în fiecare regiune să verific personal cum stau lucrurile şi să lucrez cu colegii mei pentru remedierea deficienţelor. La Suceava lucrurile încep să intre pe făgaşul normal. Am cerut noului secretar de stat Paul Oprea să rămână în localitate şi să coordoneze echipele. Deja, în această dimineaţă, am anunţat că au fost refăcute circuitele în tot spitalul. Mâine va începe testarea pentru tot personalul medical. Cine va fi apt de muncă va începe să lucreze. Va fi un pus în funcţie şi un al treilea aparat de diagnostic Real -Time PCR astfel încât să ajungă la realizarea unui număr de 120 de teste pe zi. Vrem să eliminăm astfel lista de teste aflate în aşteptare, nelucrate. În acest moment sunt 150 de teste”, a susţinut Tătaru în timpul unei conferinţe de presă la Palatul Victoria.
De asemenea, ministrul a precizat că, în prezent, la nivelul Ministerului Sănătăţii, este în derulare un program de finanţare a unităţilor care realizează testare Real-Time PCR pentru stabilirea diagnosticului determinat de coronavirusul Wuhan.
“Au fost alocate peste 23 milioane de lei unui număr de 35 de centre în serviciul public şi privat pentru realizarea unui echivalent de 115.820 de teste Real-Time PCR”, a explicat Nelu Tătaru, adăugând că, în această fază epidemică, algoritmul de testare a rămas deocamdată acelaşi.
În plus, ministrul Sănătăţii a detaliat prioritizarea testării, în ordinea descrescătoare a importanţei, după cum urmează: persoane simptomatice cu istoric de călătorie internaţională, contacţi apropiaţi simptomatici ai cazurilor confirmate, personal medico-sanitar simptomatic, cazuri de pneumonie fără alte etiologie din toate categoriile de vârstă şi din toate spitalele, cazuri SARI fără etiologie, persoane instituţionalizate simptomatice, pacienţi înainte de procedura de transplant şi donatorii de celule stem înainte de donare.
Nu în ultimul rând, Nelu Tătaru a anunţat că Guvernul a decis ca în perioada pandemiei toate unităţile sanitare care în mod normal se află în subordinea autorităţilor administraţiei locale urmează să fie transferate în coordonarea Ministerului Sănătăţii, subliniind că va fi transferată inclusiv activitatea de numire sau revocare a persoanelor care ocupă funcţii de conducere.
“Am aprobat o hotărâre de guvern, în care atât serviciile medicale cât şi contractul cadru au fost prelungite pe perioada stării de urgenţă, cele care deja existau. Tot ce înseamnă bilet de trimitere, tot ce înseamnă reţetă este valabilă pentru 90 de zile. Se pot achiziţiona atât medicamente cât şi mersul la servicii de radiologie fără a prezenta acest card. Avem în acest moment disponibilitatea de a face şi prin telefon sau telemedicină consultul unor bolnav cât şi eliberarea unor reţete în tip electronic”, a mai afirmat ministrul Sănătăţii.
Vă invităm să vizionaţi întreaga conferinţă de presă.