Noul lider al NATO doreşte îngroparea securii războiului cu Rusia

Noul lider al NATO a oferit miercuri Rusiei o şansă pentru restabilirea păcii în regiune, spunând că el nu vede nicio o contradicţie între o alianţă puternică şi construirea unei relaţii constructive cu Moscova, conform unui raport publicat de Reuters.
Jens Stoltenberg, noul Secretar General al NATO începând cu 1 octombrie 2014. (TERJE BENDIKSBY / AFP / GettyImages)
Andrei Popescu
02.10.2014

Noul lider al NATO a oferit miercuri Rusiei o şansă pentru restabilirea păcii în regiune, spunând că nu vede nicio o contradicţie între o alianţă puternică şi construirea unei relaţii constructive cu Moscova, conform unui raport publicat de Reuters.

Fostul premier norvegian Jens Stoltenberg, care a preluat miercuri funcţia de Secretar General al NATO, a adoptat un ton mult mai conciliator faţă de Moscova comparativ cu predecesorul său danez Anders Fogh Rasmussen.

Stoltenberg a declarat că Rusia trebuie să demonstreze o schimbare clară în acţiunile sale şi să respecte legea internaţională cu privire la Ucraina, unde Moscova a anexat regiunea Crimeea şi susţine separatiştii pro-ruşi din estul ţării.

Dar, adresându-se în cadrul primei sale conferinţe de presă la sediul NATO, el a spus: „Nu văd nicio contradicţie între un NATO puternic şi efortul nostru continuu de a crea o relaţie constructivă cu Rusia. Ba din contră”.

Încetarea focului în Ucraina a oferit o oportunitate, a spus Stoltenberg, deşi a menţionat că Rusia încă deţine abilitatea de a destabiliza Ucraina.

Stoltenberg, 55 de ani, care în tinereţea sa a fost un activist anti-război, este cunoscut pentru abilităţile sale în crearea de compromisuri şi pentru cunoştinţele sale asupra Rusiei.

Ca premier, el a negociat un acord cu Rusia în 2010 ce a sfârşit o dispută veche de 4 decenii cu privire la graniţele maritime arctice şi a construit o prietenie personală cu preşedintele de atunci Dmitri Medvedev.

Stoltenberg preia şefia într-un moment în care NATO îşi retrage misiunea de luptă din Afganistan dar înfruntă noi provocări din partea unei Ruşii rebele în est şi a militanţilor Statului Islamic la graniţa sudică a Turciei, un membru al NATO.

Vorbind despre aceste două provocări, Stoltenberg a declarat că prima sa vizită „în următoarele zile” va fi în Polonia şi Turcia.

NATO a declarat săptămâna trecută că Rusia şi-a retras o mare parte din cei peste 1.000 de soldaţi pe care i-a avut în interiorul Ucrainei dar că îşi menţine o forţă puternică lângă graniţă.

Suspendarea cooperării

NATO a suspendat întreaga cooperare practică cu Rusia în luna aprilie pentru a protesta împotriva anexării Crimeei de către Kremlin.

Organizaţia a declarat că toate contactele politice de nivel înalt cu Rusia ar putea continua, dar că ambasadorii ruşi şi NATO s-au întâlnit de doar două ori de la izbucnirea crizei din Crimeea.

NATO va lua în considerare orice cerere rusească pentru o nouă întâlnire, a declarat Stoltenberg.

Preşedintele rus Vladimir Putin a salutat numirea lui Stoltenberg, spunând că cei doi au avut relaţii foarte bune.

Comentariile lui Stoltenberg au contrastat cu linia dură adoptată de Rasmussen, ale cărui încercări de a construi un parteneriat strategic cu Moscova au primit lovituri puternice din partea războiului Rusiei cu Georgia în 2008 şi acum din partea crizei din Ucraina.

„După agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, a trebuit şi eu să realizez că situaţia securităţii în Europa a fost şi este schimbată dramatic şi este clar că Rusia nu ne consideră un partener, ci mai degrabă un adversar”, a declarat Rasmussen, miercuri pentru Reuters.

Comportamentul Rusiei a fost „cel mai puternic regret” al perioadei sale în funcţie, a declarat Rasmussen.

NATO a specificat clar că nu va interveni militar în Ucraina, care nu face parte din alianţă, dar a întărit punctele de apărare ale aliaţilor săi estici, care se tem că ar putea fi o ţintă a agresiunii ruse.

De asemenea, ca organizaţie, NATO nu are planuri de a lupta cu Statul Islamic, dar un număr de aliaţi NATO participă la loviturile aeriene din Irak şi Siria. În acest sens, Stoltenberg a declarat că NATO va veni în ajutorul Turciei dacă aceasta este atacată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor