Nou atac cu rachete asupra Ambasadei SUA la Bagdad

Ambasada SUA din Baghdad
Ambasada SUA din Baghdad (AHMAD AL-RUBAYE/AFP/GETTY IMAGES)

Marţi, mai multe rachete au fost trase asupra ambasadei SUA la Bagdad. "O rachetă a lovit zona verde puternic fortificată din Bagdad, sediul guvernului irakian, marţi dimineaţă, potrivit unei declaraţii militare irakiene, primul atac asupra zonei de când un nou prim- ministru a fost învestit la începutul acestei luni", relatează AP.

"Un oficial irakian a afirmat că racheta a lovit lângă Ambasada SUA, fără să dea detalii", notează raportul.

Presa locală a declarat că, în total, au fost lansate trei rachete către ambasadă, deşi rareori acestea îşi ating ţinta.

Deşi nu este primul atac de acest fel asupra „zonei verzi” din Bagdad, securizată în ultimele luni, atacul survine pe fondul unor noi proteste de stradă şi a mâniei populare declanşate de acuzaţiile că mass-media MBC - un mare radiodifuzor din Orientul Mijlociu considerat drept aliniat intereselor occidentale - a insultat amintirea lui Abu Mahdi al-Muhandis, liderul paramilitar irakian ucis odată cu generalul iranian Qassem Soleimani.

Cei doi au fost ucişi de un atac cu drone executat de americani la începutul lunii ianuarie, stârnind o imensă tensiune în Orientul Mijlociu.

Pe de altă parte, patru membri ai coaliţiei conduse de SUA au fost ucişi de rachete, despre care se crede că au fost trase de organizaţia pro iraniană Kataib Hezbollah din Irak.

Irakul se confruntă cu crize pe mai multe fronturi, inclusiv o economie în cădere din cauza scăderii preţurilor petrolului şi blocajelor produse de pandemia de virus Wuhan, precum şi cu rapoarte ale unui ISIS reînviat în zonă.

AP descrie în continuare că "Noua administraţie a prim-ministrului Mustafa al-Kadhimi, care a venit la putere la începutul acestei luni, se pregăteşte pentru un dialog strategic cu Washingtonul, preconizat să aibă loc luna viitoare. Tema discuţiilor va fi securitatea şi cooperarea economică dintre ambele ţări."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe