Norvegia încearcă să preia controlul asupra reţelei de export de gaze naturale

(SAMUEL KUBANI / AFP / Getty Images)
Redacţia
13.11.2024

Guvernul norvegian a convenit să cumpere de la companii private majoritatea reţelei de export de gaze naturale a celui mai mare producător de petrol şi gaze din Europa de Vest, a declarat marţi Ministerul Energiei, potrivit lui Charles Kennedy via OilPrice.com.

Guvernul a stabilit planuri în 2023 pentru a prelua proprietatea deplină asupra reţelei de export de gaze, pe care o consideră un activ de interes şi importanţă naţională.

Potrivit sursei citate, guvernul a lansat anul trecut discuţii cu companiile private care deţin interese în cele trei societăţi mixte care operează reţeaua de export, Gassled, Nyhamna şi Polarled. Norvegia a încercat să preia întreaga proprietate de stat asupra reţelei înainte ca multe concesiuni să expire în 2028.

În prezent, guvernul a încheiat acorduri de achiziţie cu şapte companii pentru a le cumpăra participaţiile deţinute în părţi esenţiale ale infrastructurii, pentru o sumă totală de 1,54 miliarde EUR.

Achiziţia este considerată a fi neutră din punct de vedere al valorii pentru statul norvegian, a declarat Ministerul Energiei.

Guvernul a încheiat acorduri cu Equinor, Shell, CapeOmega, Hav Energy, Silex Gas Norway, Orlen şi ConocoPhillips pentru cumpărarea participaţiilor acestora în întreprinderile comune Gassled, Nyhamna şi Polarled.

Cu toate acestea, nu au fost încheiate acorduri cu toţi proprietarii din sistem. North Sea Gas Infrastructure AS şi M Vest Energy AS nu au acceptat oferta statului pentru participaţiile lor în Nyhamna şi, respectiv, Polarled.

Dar Norvegia îşi propune să deţină proprietatea integrală şi în Nyhamna JV şi Polarled JV.

"Statul urmăreşte să preia interesele rămase în aceste două societăţi mixte atunci când expiră perioadele de licenţă sau printr-un acord anterior”, a declarat Ministerul Energiei.

Justificarea guvernului pentru preluare este că „asigurarea unor tarife scăzute, a unei capacităţi adecvate şi a unei regularităţi ridicate în infrastructura de gaze facilitează cel mai bine buna gestionare a resurselor şi crearea unei valori ridicate din resursele petroliere de pe platoul continental norvegian”.

Norvegia este în prezent cel mai mare furnizor de gaze naturale din Europa, după ce livrările ruseşti s-au prăbuşit în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor