Nord-coreenii au soarta marcată de la naştere de liderul lor
Rigiditatea şi severitatea regimului din Coreea de Nord dau fiori. Nord-coreenii au deja marcată soarta înainte de a se naşte, în funcţie de loialitatea părinţilor sau a bunicilor lor arătată conducătorului ţării. Această realitate le marchează viaţa din fragedă pruncie şi îşi are originea în aşa-numitul Songbun, un sistem de împărţire în caste prin care autorităţile de la Phenian îi clasifică pe cei 23 de milioane de locuitori, notează vineri ziarul La Vanguardia.
Este o metodă crudă. Un procedeu prin care liderii nord coreeni îi împart pe toţi cetăţenii în trei mari caste ereditare în funcţie de fidelitatea, mai mare sau mai mică, arătată regimului ţinând cont de antecedentele familiale, dezvăluie agenţia sud-coreeană Yonhap, care citează un raport al Comitetului pentru Drepturile Omului din Coreea de Nord. Potrivit acestui document de 131 de pagini, intitulat 'Marcat pe viaţă: Songbun, sistem de clasificare socială în Coreea de Nord', Phenianul îi clasifică pe nord-coreeni în 'loiali', 'şovăielnici' şi 'ostili'.
Este vorba de trei caste, subdivizate în 51 de categorii care sunt mai presus de voinţa locuitorilor şi care le marchează total viaţa. Potrivit acestui raport, Songbun 'permite regimului lui Kim Jong Un să stabilească priorităţile şi discriminările în privinţa tuturor programelor de bunăstare socială, locuri de muncă, locuinţe sau alimente, în funcţie de categoria stabilită fiecărei persoane. Este vorba de o împărţire de la care nu scapă nimeni. Poţi să cobori, dar în niciun caz să urci.
Iar aceasta pentru că cei care fac parte din casta 'loialilor' sunt urmaşii celor care au luptat alături de Kim Ir Sen, părintele patriei şi Preşedintele Etern al Ţării. Sunt cei care au luptat împotriva dominaţiei coloniale japoneze din 1910 până la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, precum şi cei care au luptat în războiul Coreii din 1950-1953. Sunt singurii care au drept de rezidenţă în capitala Phenian, au prioritate la locuinţe, alimente, tratamente medicale şi la locuri de muncă.
La polul opus se află casta celor 'ostili' şi care au viaţa cea mai grea. Sunt formaţi din urmaşii celor care au colaborat cu japonezii care au luptat împotriva lui Kim Ir Sen şi de cei ale căror rude au fugit în Coreea de Sud, sau au legături de rudenie cu oameni de afaceri, preoţi sau militari sud-coreeni. Toţi aceştia sunt pedepsiţi pe viaţă. Lor li se oferă muncile cele mai periculoase şi mai grele în regiunile îndepărtate ale ţării, primesc alimentele pe cartele restrânse şi sunt discriminaţi întreaga lor viaţă, de la naştere până la admiterea în şcoală, sau căsătorie.
La mijloc, într-o situaţie de permanentă aşteptare, sunt cei care formează casta celor 'şovăielnici'. Sunt cei care formează grosul meşteşugarilor şi comercianţilor, cei reîntorşi din China şi aşa-numiţii intelectuali, care au învăţat în timpul dominaţiei japoneze. Toţi sunt angajaţi într-un loc de muncă inferior şi sunt supravegheaţi îndeaproape. Nu sunt consideraţi duşmani ai regimului, dar sunt suspecţi şi, prin urmare, pot oricând să cadă în dizgraţie şi să tragă după ei întreaga familie şi urmaşii lor. Această schemă socială, care depinde de loialitatea arătată liderului, a fost creată de Kim Ir Sen şi menţinută de Kim Jong Il şi a permis ascensiunea la putere a lui Kim Jong Un şi să creeze singura dinastie comunistă din lume.