Noi tipuri de cartele la metrou, contactless
alte articole
Metrorex a anunţat că va introduce noi tipuri de cartele de acces la metrou fără contact pentru a remedia problemele pe care le are actualul sistem de taxare în care nu toate călătoriile efectuate se apar pe cartele. Totuşi, compania nu a precizat când vor fi introduse acestea, nefiind organizată licitaţia pentru trecerea la acest tip de sistem, scrie b365.ro.
De multe ori, călătorii care folosesc tranportul subteran în Capitală au semnalat probleme în legătură cu cartelele de metrou care nu indică numărul de călătorii disponibile rămase pe acestea. Astfel, nu de puţine ori s-a întâmplat ca persoanele care circulă cu acest tip de mijloc de transport să constate că atunci când încearcă să facă accesul la metrou nu au călătorii pe cartele. De numeroase ori la orele de vârf ale dimineţii se formează cozi la casele de bilete.
"Pe cartela mea îmi indică faptul că mai am două călătorii disponibile. Când am băgat cartela în aparatul de taxare la staţia de metrou Dristor am constatat că nu pot să trec de poarta de acces. Am mai încercat încă o dată, dar degeaba. Deja în spatele meu se formase coadă şi era jenant pentru că nu înţelegeam ce se întâmplă", a explicat o călătoare care utilizează metroul, de cel puţin două ori pe zi.
Cu toate acestea, reprezentanţii Metrorex susţin că asemenea situaţii sunt destul de rare.
"Se mai întâmplă într-adevăr, în foarte rare cazuri, ca din cauza uzurii validatoarelor să nu fie tipărite anumite călătorii, dar asta nu înseamnă că ele nu au fost efectuate. Călătorului îi este permis accesul prin aparatul de taxare chiar dacă nu s-a tipărit călătoria. La următoarea validare informaţia privind contul de călătorii rămase este citită de către validator de pe banda magnetică aflată pe cartelă şi nu în funcţie de ce este tipărit termic pe spatele cartelei", au precizat reprezentanţii companiei de transport care au adăugat că pentru remedierea problemelor privind sistemul de taxare, Metrorex are în plan modernizarea acestuia şi trecerea la utilizarea cartelei fără contact.
Totuşi, oficialii Metrorex nu au specificat însă şi când vor fi introduse noile sisteme de taxare de tip contactless.
Potrivit companiei de transport, persoanele care au nelămuriri cu privire la contul de călătorii rămase neutilizate pe cartela de metrou, există posibilitatea verificării acestora prin mai multe modalităţi. Una dintre ele ar fi să se adreseze personalului comercial din orice staţie de metrou pentru o verificare suplimentară. Astfel, călătorii pot afla câte călătorii mai au în cont, câte a efectuat, dar nu va primi detalii, cum ar fi când şi cum anume a folosit acele călătorii, deoarece personalul comercial nu are acces la baza de date.
Există în Capitală zone în care sistemul de taxare este nou implementat, precum tronsonul Nicolae Grigorescu – Anghel Saligny; staţiile Jiului şi Parc Bazilescu sau modernizat, cum ar fi staţia Piaţa Victoriei 1. Astfel, validatoarele instalate în aceste staţii pot afişa numărul de călătorii rămase de efectuat în momentul în care cartela este validată pentru accesul la peron.
Pentru restul staţiilor de metrou, respectiv Piaţa Sudului, Eroii Revoluţiei, Piaţa Unirii 2, Universitate, Piaţa Romană, Aurel Vlaicu, Pipera, Gorjului, Lujerului, Gara de Nord 1, Crângaşi, Piaţa Unirii 1, Dristor 1, Ştefan cel Mare, Obor, validatoarele speciale sunt instalate lângă cabina controloarei de acces, unde poate fi consultat contul de călătorii. Această verificare nu afectează numărul de călătorii rămase pe cont sau perioada de valabilitate a cartelei, potrivit Metrorex.
Metrorex are în vedere şi schimbarea porţilor de acces la metrou, sisteme ce vor fi funcţionale la magistralele 1, 2 şi 3 de metrou. Astfel, instalaţiile modernizate de acces la metrou vor putea fi folosite inclusiv de persoanele cu dizabilităţi care călătoresc pe traseul Republica-Dristor 2 (M1), Pipera-Berceni (M2) şi Preciziei-Anghel Saligny (M3).
Noul sistem este de fapt o extensie a celui deja existent, astfel încât să permită accesul în staţiile de metrou şi călătorilor imobilizaţi în cărucior cu rotile.