Noi studii leagă COVID-ul de lungă durată de deteriorarea nervului vag

COVID-ul de lungă durată, colecţia de simptome extrem de variate şi misterioase care persistă mult după infecţiile iniţiale cu virusul Wuhan, ar avea legătură cu nervul vag, unul dintre cele mai complexe din corpul uman.
China este centrul unei epidemii virale cu centrul în oraşul Wuhan (NOEL CELIS/AFP via Getty Images)
A.P.
16.02.2022

Noi cercetări din Israel au confirmat că fenomenul numit COVID de lungă durată - prelungirea unor simptome ciudate care au provocat numeroase semne de întrebare în întreaga lume - ar putea fi cauzat de deteriorarea unuia dintre cei mai influenţi nervi din corpul uman.

Pentru cei dintre noi care nu sunt familiarizaţi cu nervul vag, acesta este al 10-lea nerv cranian, fiind foarte lung şi foarte complex. Nervul exercită control asupra tractului gastro-intestinal, feţei şi pieptului.

O nouă cercetare care urmează să fie prezentată la Congresul European de Microbiologie Clinică şi Boli Infecţioase din acest an, investighează legătura dintre sindromul post-COVID, cunoscut şi sub numele de COVID de lungă durată, şi nervul vag.

Acest „studiu pilot” a fost realizat de dr. Gemma Lladós şi dr. Lourdes Mateu de la Spitalul Universitar Germans Trias i Pujol Badalona, Spania, iar concluziile sale vor fi prezentate în cadrul congresului care va avea loc în perioada 23-26 aprilie la Lisabona.

Studiul sugerează că afectarea nervului vag cauzată de disfuncţia produsă de infecţia cu virus Wuhan ar putea fi motivul multor simptome ale COVID-ului de lungă durată, inclusiv probleme persistente de voce, dificultăţi la înghiţire, ameţeli, ritm cardiac anormal de rapid, tensiune arterială scăzută şi probleme digestive.

Iată mai multe despre concluziile studiului din Jerusalem Post:

COVID-ul de lungă durată este o afecţiune caracterizată de probleme de sănătate persistente şi continue cauzate de COVID-19 după ce pacientul şi-a revenit de la infecţia iniţială. COVID-ul de lungă durată poate afecta aproape fiecare organ şi poate provoca o serie de tulburări de sănătate mintală şi de sistem nervos. Unele dintre cele mai comune simptome de COVID de lungă durată includ oboseală, dureri de cap, dificultăţi de respiraţie, pierderea mirosului şi a gustului şi slăbiciune musculară.

Pentru a înţelege în continuare fenomenul, cercetătorii au folosit teste imagistice şi funcţionale, precum şi o evaluare morfologică a nervului vag, într-o nouă evaluare a pacienţilor cu COVID de lungă durată, care prezintă unul sau mai multe semne de deteriorare a nervului vag.

Dintre cei 348 de pacienţi care au luat parte la studiu, două treimi (228) au avut cel puţin un simptom de deteriorare a nervului vag. După ce au fost finalizate evaluările iniţiale, au fost efectuate analize suplimentare pe un grup de testare de 22 de pacienţi, toţi prezentând simptome de deteriorare a nervului vag.

Tahicardia şi ameţelile au fost două dintre simptomele COVID-ului de lungă durată raportate cel mai frecvent.

Dintre cei 22 de subiecţi analizaţi, 20 au fost femei cu vârsta medie de 44 de ani şi, în medie, simptomele au fost prezente la participanţi timp de 14 luni.

Cele mai frecvente simptome de deteriorare a nervului vag prezentate au fost diareea (73% dintre subiecţi), tahicardia (59%), ameţelile, dificultăţile de înghiţire şi problemele de voce (45% fiecare), 14% dintre pacienţi au suferit de tensiune arterială scăzută.

În total, 86% dintre pacienţii evaluaţi au avut cel puţin trei simptome legate de probleme ale nervului vag.

Deşi noile descoperiri sunt importante, deschizând o nouă direcţie de cercetare pentru oamenii de ştiinţă din interiorul şi din afara Israelului, mecanismul care provoacă afectarea nervului vag rămâne un mister.

Deoarece cauza exactă a COVID-ului de lungă durată şi motivul pentru care simptomele atât de variate nu sunt cunoscute în prezent, rezultatele studiului ar putea avea un impact semnificativ asupra înţelegerii afecţiunii în viitor.

„În această evaluare-pilot, majoritatea subiecţilor cu simptome de COVID de lungă durată şi disfuncţii ale nervului vag au avut o serie de modificări semnificative, relevante din punct de vedere clinic, structurale şi/sau funcţionale ale nervului lor vag, inclusiv îngroşarea nervilor, dificultăţi la înghiţire şi probleme de respiraţie, au rezumat autorii studiului.

„Descoperirile noastre de până acum indică disfuncţia nervului vag drept o caracteristică fiziopatologică centrală a COVID-ului de lungă durată.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor