Noi lupte între armeni şi azeri în regiunea Nagorno-Karabah
alte articole
Secretarul de stat american John Kerry a discutat luni cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov pentru o soluţionare a violenţelor izbucnite de-a lungul liniei de luptă din regiunea Nagorno-Karabah şi reluarea discuţiilor dintre Armenia şi Azerbaidjan.
Rusia şi Occidentul au făcut apel pentru încetarea luptelor. Dar preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan – un aliat puternic al Azerbaidjanului – a insistat că regiunea controlată de armeni aparţine pe bună dreptate azerilor.
“Karabahul se va întoarce într-o bună zi la proprietarul său original. Va fi al Azerbaidjanului”, a susţinut Erdogan în remarci televizate.
Autorităţile separatiste din regiunea Karabah – care îşi declară independenţa şi este susţinută de Armenia – au declarat că trei civili şi doi soldaţi au fost ucişi în luptele recente, care au implicat şi bombardamente.
La rândul său, Azerbaidjanul a declarat că trei soldaţi azeri au fost ucişi în cursul nopţii, când forţele armene au bombardat poziţiile sale folosind mortiere şi lansatoare de grenade. În acelaşi timp, Armenia a avertizat în privinţa declanşării unui război mai amplu împotriva vecinului său.
“O intensificare suplimentară a acţiunilor militare ar putea conduce la efecte imprevizibile şi ireversibile, până la un război mai amplu”, a declarat preşedintele armean Serzh Sargsyan în cadrul unei întâlniri cu delegatul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, arată agenţia de ştiri Interfax. “În mod natural, acest lucru va afecta securitatea şi stabilitatea nu doar în Caucazul de Sud, ci şi în Europa”, a fost citat preşedintele armean.
Referindu-se la declaraţiile mai agresive ale lui Erdogan, Ministerul rus de Externe a declarat: “Lavrov şi Kerry au condamnat încercările anumitor jucători externi de a instiga la o confruntare asupra regiunii Karabah.”
Separatiştii etnici armeni, susţinuţi de forţele militare ale Armeniei, au preluat controlul asupra regiunii montane Nagorno-Karabah – o regiune majoritar etnică armeană – în timpul ultimelor zile ale Uniunii Sovietice. Cele două ţări nu au semnat niciodată un acord de pace, deşi în 1994 s-a ajuns la o înţelegere asupra unui regim de încetare a focului. Aproximativ 30.000 de oameni au fost ucişi în acest conflict până acum.
Azerbaidjanul bogat în resurse energetice, ale cărui cheltuieli militare depăşesc întregul buget de stat al Armeniei, a ameninţat în repetate rânduri că va recupera regiunea respectivă cu forţa, dacă se va ajunge până acolo.