Noi lupte între armeni şi azeri în regiunea Nagorno-Karabah

Luptele izbucnite între forţele azere şi armene pentru regiunea Nagorno-Karabah au provocat moartea a cel puţin 13 persoane în cea de-a treia zi de desfăşurare. Turcia susţine Baku, în contextul în care cel mai puternic val de violenţe în câteva decenii a lovit teritoriul disputat.
Un soldat armean în oraşul Martakert din regiunea Nagorno-Karabah.
Un soldat armean în oraşul Martakert din regiunea Nagorno-Karabah. (Captură Foto)

Secretarul de stat american John Kerry a discutat luni cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov pentru o soluţionare a violenţelor izbucnite de-a lungul liniei de luptă din regiunea Nagorno-Karabah şi reluarea discuţiilor dintre Armenia şi Azerbaidjan.

Rusia şi Occidentul au făcut apel pentru încetarea luptelor. Dar preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan – un aliat puternic al Azerbaidjanului – a insistat că regiunea controlată de armeni aparţine pe bună dreptate azerilor.

“Karabahul se va întoarce într-o bună zi la proprietarul său original. Va fi al Azerbaidjanului”, a susţinut Erdogan în remarci televizate.

Autorităţile separatiste din regiunea Karabah – care îşi declară independenţa şi este susţinută de Armenia – au declarat că trei civili şi doi soldaţi au fost ucişi în luptele recente, care au implicat şi bombardamente.

La rândul său, Azerbaidjanul a declarat că trei soldaţi azeri au fost ucişi în cursul nopţii, când forţele armene au bombardat poziţiile sale folosind mortiere şi lansatoare de grenade. În acelaşi timp, Armenia a avertizat în privinţa declanşării unui război mai amplu împotriva vecinului său.

“O intensificare suplimentară a acţiunilor militare ar putea conduce la efecte imprevizibile şi ireversibile, până la un război mai amplu”, a declarat preşedintele armean Serzh Sargsyan în cadrul unei întâlniri cu delegatul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, arată agenţia de ştiri Interfax. “În mod natural, acest lucru va afecta securitatea şi stabilitatea nu doar în Caucazul de Sud, ci şi în Europa”, a fost citat preşedintele armean.

Referindu-se la declaraţiile mai agresive ale lui Erdogan, Ministerul rus de Externe a declarat: “Lavrov şi Kerry au condamnat încercările anumitor jucători externi de a instiga la o confruntare asupra regiunii Karabah.”

Separatiştii etnici armeni, susţinuţi de forţele militare ale Armeniei, au preluat controlul asupra regiunii montane Nagorno-Karabah – o regiune majoritar etnică armeană – în timpul ultimelor zile ale Uniunii Sovietice. Cele două ţări nu au semnat niciodată un acord de pace, deşi în 1994 s-a ajuns la o înţelegere asupra unui regim de încetare a focului. Aproximativ 30.000 de oameni au fost ucişi în acest conflict până acum.

Azerbaidjanul bogat în resurse energetice, ale cărui cheltuieli militare depăşesc întregul buget de stat al Armeniei, a ameninţat în repetate rânduri că va recupera regiunea respectivă cu forţa, dacă se va ajunge până acolo.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe