Noi îndoieli planează asupra finanţării Partidului Popular (revista presei spaniole)
Dezvăluirile legate de contabilitatea ascunsă pe care ar fi ţinut-o de 20 de ani fostul trezorier al formaţiunii de la guvernare din Spania, Luis Bárcenas, ocupă şi joi primele pagini ale ediţiilor tipărite ale cotidienelor spaniole, care continuă să constate discreditarea Partidului Popular. În plus, acestea scriu şi despre vestea venită de la Bruxelles, unde comisarul european pentru concurenţă, Joaquin Almunia, a decis că Spania trebuie să returneze o parte din ajutoarele europene acordate şantierelor navale.
Preşedintele Curţii Constituţionale, Francisco Pérez de los Cobos, a plătit contribuţii de militant al Partidului Popular, anunţă cotidianul El Pais. Acesta precizează că, deşi legea le interzice judecătorilor să aparţină vreunui partid politic, Cobos a omis să explice care sunt legăturile sale politice atunci când a fost audiat de Senat. În plus, publicaţia spaniolă citată semnalează şi că magistratul a evitat să răspundă dacă încă mai este un militant conservator activ.
Presupusul comision de 200.000 de euro pe care fostul trezorier al PP, Luis Bárcenas, i l-ar fi predat în două tranşe liderului conservator din Castilla-La Mancha, José Antonio Cańas, în 2007 (pentru adjudecarea unor contracte publice, n.r.), nu figurează în contabilitatea oficială a formaţiunii, aşa cum rezultă din documentele predate judecătorului care instructează cazul, semnalează joi pe prima pagină cotidianul El Mundo, în continuarea dezvăluirilor legate de presupusa finanţare ilegală a Partidului Popular.
Almunia aruncă o bombă asupra Spaniei, consideră cotidianul ABC, apreciind că, odată cu decizia returnării ajutoarelor, Bruxellesul lasă în aer viitorul a 87.000 de angajaţi de pe şantierele navale, în ciuda faptului că a redus amenzile solicitate la doar cinci ani în care au fost primite subvenţiile în cauză. Comisarul european pentru concurenţă apreciază că autorităţile spaniole sunt cele care au capacitatea de a face estimări asupra banilor ce trebuie înapoiaţi, însă ministrul industriei, Jose Manuel Soria, arată că nu aceasta este soluţia propusă de guvernul spaniol. Preşedintele proprietarilor şantierelor navale, Alvaro Platero, susţine că este o decizie nedreaptă.
Partidul Popular caută o ieşire pentru a evita discreditarea cenzurii, anunţă cotidianul La Vanguardia, pe fondul scandalului provocat de fostul trezorier conservator, care a adus oprobiul opiniei publice spaniole. Rajoy are de gând să compară voluntar în faţa legislativului şi să dea explicaţii, întrucât absenţa acestora a atras deja atenţia presei internaţionale, constată cotidianul citat.
Procuratura refuză să îl elibereze din închisoare pe fostul trezorier conservator, plasat în arest preventiv, întrucât acesta şi-a manevrat banii din Elveţia până ce a fost închis, arată cotidianul La Razon. Acesta semnalează de asemenea că în cadrul corpului magistraţilor spanioli a apărut o diferenţă de opinii cu privire la prezenţa judecătorului Audienţei Naţionale Pablo Ruz, în fruntea instrucţiei privitoare la cazul fostului trezorier conservator.
Cotidianul catalan El Periodico scrie joi despre lista lui Bárcenas şi constată că şeful executivului spaniol, Mariano Rajoy, este liderul conservator care ar fi primit cei mai mulţi bani la negru. Pe de altă parte, fostul premier conservator Jose Maria Aznar nu figurează printre beneficiarii presupuselor salarii ilegale. Toate aceste informaţii, subliniază cotidianul menţionat, apar pe fondul discuţiilor existente în cadrul formaţiunii de la guvernare, care dezbate dacă să permită sau nu prezenţa premierului Rajoy la explicaţii în faţa legislativului.