Noi gropi comune descoperite în comuna ieşeană Popricani
O echipă de istorici şi arheologi coordonată de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România (INSHR) "Elie Wiesel" a descoperit o groapă comună într-o pădure din comuna Popricani, judeţul Iaşi, unde ar fi fost omorâţi evrei în vara anului 1941, în timpul Holocaustului.
Directorul executiv al institutului, Alexandru Florian, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că descoperirea face parte dintr-un proiect de cercetare prin care s-a dorit obţinerea de noi informaţii despre victimele nevinovate dispărute în timpul regimului Ion Antonescu.
"Am pus pe roţi un proiect prin care am căutat să găsim noi martori, persoane care au trăit în acea epocă şi care să ne furnizeze informaţii suplimentare privind soarta evreilor din judeţul Iaşi, în preajma celui de-al Doilea Război Mondial, în vara anului 1941. (...) În România mai există din păcate oraşe care cultivă memoria unor criminali de război implicaţi, a unor generali în Armata Română, care au fost direct implicaţi în dezastrul care a avut loc în perioada 1941-1944", a spus Alexandru Florian.
El a atras atenţia că sunt oraşe din ţară care au nume de străzi ale unor astfel de persoane ce au făcut victime în timpul Holocaustului.
"La o scurtă cercetare am descoperit că la Sibiu există o stradă cu numele generalului Iacobici, responsabil de represaliile de la Odesa, fiind condamnat criminal de război că a luat ca ostatici evrei. La Piteşti este o stradă General Calotescu, care a fost guvernatorul Bucovinei în perioada de tristă amintire, la Timişoara avem o stradă General Stavrescu, la Costineşti este Strada Gheorghe Alexianu, guvernatorul Transnistriei în perioada respectivă. În opoziţie cu aceste fapte regretabile, iată că institutul a iniţiat acest proiect, coordonat de cercetătorul Adrian Cioflâncă, ce a făcut o serie de cercetări şi a avut răbdare şi a găsit martori din acea perioadă", a spus directorul executiv al INSHR.
La conferinţa de presă a fost prezentat un film cu imagini surprinse la groapa comună şi cu mărturii ale unor români care au trăit acele momente, când mai mulţi evrei au fost executaţi în Pădurea Vulturi din Popricani.
Dovada care ar atesta faptul că rămăşiţele a 16 corpuri găsite ar fi aparţinut unor evrei este aceea că s-au descoperit un schelet de copil şi talpa unui pantof de femeie, ceea ce atestă, în opinia cercetărilor, că este vorba despre o groapă comună unde se află mai mulţi civili, putând fi vorba despre o sută de victime.
"S-ar fi putut să fie nişte soldaţi ai armatei române, având în vedere că acolo a fost o zonă militară extrem de puternică la începutul războiului şi a ofensivei armatei române spre Uniunea Sovietică, numai că cercetările ulterioare au relevat existenţa unei tălpi de pantof de femeie, unul dintre scheletele care a fost găsit, este posibil, după aprecierea specialiştilor, să fie al unui copil şi, în aceste condiţii, este în afara oricărui dubiu că avem dea face cu o groapă de civili. (...) Argumentele istorice şi probele respective despre specificul scheletelor şi altor obiecte pe care le-am găsit acolo dovedesc că sunt evrei, împuşcaţi şi aruncaţi într-o groapă comună. După ce se vor relua lucrările, probabil că vom reuşi să şi aflăm care este numărul victimelor, deocamdată, după unele mărturii, s-ar putea să fie vorba de o sută sau ceva mai mult de o sută de victime", a spus Florian.
Întrebat câte fragmente de os au fost găsite până acum, acesta a declarat că până joi seară, au fost descoperite resturile de la 16 corpuri.
"Reamintesc că au fost blocate cercetările de către Parchetul Militar, dar oricum, vorbim de o numărătoare foarte aproximativă, nu am intervenit în interiorul sitului, am făcut o decopertare la suprafaţă, acolo vorbim de o groapă sub formă de pâlnie, foarte adâncă şi numărătoarea se va putea face abia în momentul în care vor fi dislocate acele rămăşiţe umane", a mai spus Alexandru Florian.
De asemenea, la Popricani s-au mai descoperit şi tuburi de cartuşe, cu ajutorul unor detectoare de metal, de calibru 792, care ar fi aparţinut Armatei Române.
Reprezentanţii INSHR au spus că în aceste zile Parchetul Militar a sistat săpăturile şi a securizat zona pentru a se lua o decizie împreună cu instituţiile abilitate interne şi internaţionale pentru continuarea cercetărilor.
Potrivit martorilor, la Iaşi ar fi vorba de mai multe gropi comune şi de aceea cei de la institut doresc să extindă cercetările în acest judeţ.
Unul dintre martorii care a indicat exact existenţa acestei gropi comune din Pădurea Vulturi este Vasile Enache din comuna Cuza Vodă.
La conferinţa de presă, deputatul Aurel Vainer, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, a apreciat rezultatul cercetărilor şi descoperirilor coordonate de institut, subliniind că a văzut personal groapa comună din comuna Popricani, suferind un adevărat şoc.
"Când m-am apropiat şi am văzut scheletele acelea, am spus că este imposibil. Mai vezi aşa în filme diverse imagini, dar, când am fost la faţa locului am trăit cel mai mare şoc, mai ales când am văzut un craniu cu o gaură în el, dovada unei maltratări. Am ajuns la concluzia că adevărul a ieşit la suprafaţă, s-au spus multe şi s-a încercat să se dea vina pe autorităţile germane, dar dovezile arată implicarea Armatei Române. Cred că această memorie a Holocaustului trebuie menţinută şi dezvoltată în continuare şi să învăţăm din acest dezastru", a spus Aurel Vainer.
El a ţinut să adauge că trebuie să există o preocupare pentru stoparea fenomenelor antisemite, rasiste şi xenofobe, precizând că a văzut şi în zilele noastre în zona Iancului diverse afişe care amintesc despre Zelea Codreanu.
Reprezentanţii INSHR "Elie Wiesel" au mai arătat că la Popricani este al doilea loc din România în care au fost descoperite gropi comune.