Niţă scoate tunul: Dragnea ia deciziile singur, restul imită şi aprobă. Grupul de laudă al celor 10-15 face mult rău

PSD nu este pe drumul cel bun. Ultimul lucru de dorit este să urmeze soarta PNL şi PDL care s-au autodistrus lăsându-se controlate de tipul conducătorului unic, a tras un semnal de alarmă fostul ministru Constantin Niţă.
Andrei Pricopie
23.02.2017

alte articole

Constantin Niţă (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
23.02.2017

Există un joc pentru copii numit "Simon says", în traducere "Simon spune/decide/porunceşte…" care seamănă foarte mult cu ceea ce se întâmplă în PSD în momentul actual. Există o singură "voce" răspunzătoare pentru toate deciziile majore, restul imită şi aprobă, iar cine nu se supune este eliminat din "joc", a scris joi, pe blogul său, fostul vicepreşedinte PSD Constantin Niţă.

"Mă sună mulţi membri PSD, dar şi simpatizanţi care mă întreabă ce va face partidul, din punct de vedere politic, în următoarea perioadă. Dincolo de criza de imagine prin care trece guvernul şi care se poate diminua prin măsuri eficiente, PSD se confruntă şi cu o criză majoră în interiorul partidului. Cum s-a ajuns aici? Este rezultatul managementului politic promovat de actuala conducere, stil care se bazează pe decizii în grup restrâns. De aici şi inabilitatea de a reacţiona corespunzător la situaţii de criză.

Când nu te consulţi cu toţi preşedinţii de organizaţii din judeţ, când forurile de conducere devin arbitrare, când biroul permanent se întruneşte… ocazional etc., este normal să nu mai ai capacitatea de reacţie. Pierzi contactul cu realitatea. Mai mult, în acest fel reuşeşti să transformi un partid de talia PSD într-un colos cu picioarele de lut. Îi iei toată puterea. Aşa cum am spus de nenumărate ori în ultimii ani, un partid este puternic atunci când există dezbatere în interiorul său, libera exprimare, profesionalism şi iniţiativă. Grupul de laudă al celor 10-15 din jurul conducerii face mai mult rău decât bine partidului. Nu voi intra în detalii acum", a declarat Constantin Niţă.

Concret, fostul ministru vine cu o serie de propuneri care, spune el, ar putea fi de folos partidului:

1. Consultarea preşedinţilor de organizaţii judeţene cu privire la deciziile majore luate de conducerea centrală a partidului. Am discutat cu mulţi dintre ei şi se plâng că sunt puşi în faţa faptelor/deciziilor îndeplinite fără a li se da dreptul la opinie.

2. O strategie şi o echipă de comunicare pentru a păstra contactul cu cetăţenii. PSD are nevoie de o comunicare mult mai eficientă. Alegerile de anul trecut au demonstrat că românii vor măsuri social-democrate, iar PSD trebuie să respecte ceea ce a promis.

3. Implicarea foştilor membri ai Guvernului Ponta în dezbaterile din cadrul partidului. Realizările Guvernului Ponta au contribuit considerabil la câştigarea alegerilor locale şi parlamentare. Azi prea puţini lideri din acea perioadă mai sunt promovaţi public. Şi cel mai puţin Ponta!

4. Respectarea forurilor de partid prin convocarea şi consultarea lor la modul real, nu formal.

5. Încetarea "epurărilor" politice, prin metoda excluderii sau trecerii pe linie moartă a celor care îşi exprimă părerile.

6. Asumarea politică de către conducerea partidului a persoanelor care ocupă diferite funcţii – parlamentari, miniştri etc. Încă dinaintea alegerilor parlamentare conducerea partidului, în grup extrem de restrâns, a declarat public că propune şi verifică listele de parlamentari. La fel şi înainte de alcătuirea guvernului Grindeanu. Toţi aceştia au fost garantaţi politic de conducere. Stilul ulterior "să plece ministrul X pentru că nu a ieşit bine ce i-am cerut", nu mulţumeşte şi nici nu păcăleşte pe nimeni. Nici pe membrii PSD şi nici pe cetăţeni.

7. Încetarea oricăror influenţe ale altor instituţii în partid. Deciziile trebuie să fie strict interne şi, mai ales, asumate. Fiecare trebuie să răspundă pentru erorile făcute, dar să-i fie recunoscute şi meritele.

8. O nouă platformă program a partidului cu implicarea tuturor.

9. Un congres extraordinar care să ia în calcul modificarea statutului.

10. Dezvoltarea unei strategii politice externe, în strânsă colaborare cu actualul guvern, ţinând cont de modificările geopolitice din ultimele luni şi de instabilitatea din regiune.

"Sunt propuneri pe care PSD, în opinia mea, ar trebui să le ia pentru a recâştiga încrederea românilor, dar şi pentru a menţine unitatea internă. Sunt membru PSD de peste 20 de ani şi am destulă experienţă pentru a realiza că partidul nu este pe drumul cel bun. Ultimul lucru de dorit este să urmeze soarta PNL şi PDL care s-au autodistrus lăsându-se controlate de tipul conducătorului unic.

Modelul acesta nu este benefic pentru niciun partid. Dăunează grav pluralismului politic şi democraţiei. Ideea de unitate nu cred că a apărut întâmplător la oamenii din stradă (indiferent de păreri). Doar uniţi, de la cel mai mic grup, până la întreagă Românie, putem merge mai departe", a mai precizat Constantin Niţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor