Nikos Michaloliakos, führerul grec
alte articole
Nikos Michaloliakos, liderul partidului Zorii Aurii (Chryssi Avghi), şi membrii acestui partid, nu sunt doar 'naţionalişti greci', cum se autointitulează, ci adevăraţi neonazişti. Salutul partidului, 'Zitó i niki', care poate fi tradus prin Sieg Heil, a fost strigat de cei care îl aşteptau pe Michaloliakos la ieşirea din tribunalul Evelpidon, după ce judecătorii l-au trimis la închisoare pe şeful lor, pentru conducerea unei organizaţii criminale, notează vineri ziarul El Pais.
Printre cei care îl aşteptau afară se aflau soţia sa, Eleni Zarulia, reprezentantă a Greciei la Consiliul Europei şi patroană a unui bordel care funcţiona sub acoperirea hotelului New Dream în centrul Atenei, şi de fiica lor, Urania, cunoscută pentru relaţiile sale cu extrema dreaptă spaniolă şi mare admiratoare a lui José Antonio Primo de Rivera, apologet al dictaturii franchiste. În rechizitoriu Michaloliakos este comparat cu un 'Führer' al organizaţiei politico-criminale - pentru implicarea numelui său în convorbirile telefonice dintre asasinul raper-ului Pavlos Fisas şi membri ai conducerii Zorilor Aurii. Relaţiile dubioase dintre criminal şi liderii partidului extremist sunt relatate în detaliu în rechizitoriu.
Dincolo de umbrele care planează asupra unui partid cu reprezentare parlamentară (18 deputaţi), al cărui lider a fost trimis la închisoare ca şef al unei bande criminale, chiar figura lui Michaloliakos este cea care ridică semne de întrebare şi îngrijorare. Michaloliaks a mai făcut închisoare, în 1976, pentru agresarea unor ziarişti care relatau despre înmormântarea unui membru al organizaţiei.
Fost militar în vârstă de 55 de ani, cu pregătire de matematician, Michaloliakos s-a dovedit implacabil în escaladarea ierarhiei partidului îndepărtându-şi adversarii. 'Este incapabil să împartă puterea', spune un membru al partidului. Liderul Zorilor Aurii a îmbrăţişat fascismul când a stat la închisoare, unde a fost iniţiat de un reprezentant al dictaturii coloneilor (1967-74), Yorgos Papadópulos. Înainte de a înfiinţa Zorii Aurii - mai întâi ca revistă de exaltare patriotică cu accente naţional-socialiste, în 1980, iar după şapte ani ca organizaţie politică - Michaloliakos a făcut mulţi paşi prin meandrele sinuoase ale extremei drepte greceşti, în anii de semi-clandestinitate forţată de căderea regimului militar.
Asemenea unei pisici, Führer-ul a căzut mereu în picioare. Au urmat anii tulburi ai războiului din fosta Iugoslavie, când în 1994, 'trupele' lui Michaloliakos au luptat alături de paramilitarii sârbi în Bosnia, şi contenciosul cu Macedonia privind numele fostei republici iugoslave. Au venit apoi alegerile europene din 2000, unde partidul s-a remarcat pentru prima oară.
La alegerile municipale din 2010, Michaloliakos a fost ales consilier la Primăria din Atena, o victorie pe care avea să sărbătorească cu braţul drept ridicat în aer, într-o imagine memorabilă. Restul, inclusiv conexiunile cu sectoarele recalcitrante ale poliţiei de la începutul anilor 2000, a fost o progresie aritmetică până la alegerile din 2012 când partidul a reuşit să intre triumfal în parlament. Până la eşecul de săptămâna aceasta, când Michaloliakos a fost pozat cu cătuşe la mâini asemenea unei căpetenii mafiote.