Nikolay Georgiev: FMI este împotriva impozitului unic în agricultura Moldovei

Fondul Monetar Internaţional (FMI) este împotriva instituirii în Moldova a impozitului unic în agricultură, a declarat luni, la o întrevedere cu jurnaliştii, Nikolay Georgiev, care a efectuat ultima sa vizită în R.Moldova în calitate de şef al misiunii fondului, fiind conducătorul acesteia pentru R.Moldova pe parcursul ultimilor patru ani.
(photos.com)
Tatiana Chiriac
24.06.2013

Fondul Monetar Internaţional (FMI) este împotriva instituirii în Moldova a impozitului unic în agricultură, a declarat luni, la o întrevedere cu jurnaliştii, Nikolay Georgiev, care a efectuat ultima sa vizită în R.Moldova în calitate de şef al misiunii fondului, fiind conducătorul acesteia pentru R.Moldova pe parcursul ultimilor patru ani. Georgiev a spus că fondul a considerat şi continuă să creadă că costurile de instituire a acestui impozit nu justifică beneficiile pe care acesta poate să le ofere. "Acest impozit nu va oferi beneficii nici din punctul de vedere economic, nici cel fiscal, nici social", a opinat el. Referindu-se la proiectul bugetului pentru anul 2014, dar şi la politica fiscală pentru următorii doi-trei ani, reprezentantul FMI a spus că întrevederea misiunii cu ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţa, a arătat că ministerul întârzie uşor din cauza crizei politice. "Noi avem un alt punct de vedere, că e mai bine să întârzii uşor, dar să propui un document, fie că e o politică sau proiectul de buget pentru anul 2014, care să răspundă stărilor de spirit şi aşteptărilor păturilor largi de populaţie", a subliniat Georgiev. Despre discuţiile misiunii cu băncile, şeful misiunii FMI a declarat că a fost vorba despre modificările de legislaţie asupra cărora insistase FMI şi despre situaţia reală din sectorul bancar, în particular transparenţa proprietarilor băncilor şi dezvăluirea de către aceştia a informaţiilor despre ei.

Experţii misiunii sunt de părere că la acest capitol, legislaţia bancară a Moldovei îndeplineşte rigorile şi standardele internaţionale, iar în etapa curentă este important să fie reformate instanţele de judecată, şi atunci totul va funcţiona. Abordând chestiunea privind funcţionalitatea noului Guvern al Republicii Moldova şi faptul că acesta are la dispoziţie efectiv doar 1,5 ani ca să promoveze reformele, experţii FMI au apreciat că acest termen este egal cu 50% din funcţionarea unui guvern cu deplină capacitate. "Alegerile sunt un proces real şi normal, care nu trebuie să afecteze reformele. Moldova a avut alegeri şi în anul 2010, dar reformele au continuat, au avut un factor de succesiune", au menţionat experţii misiunii FMI. Dacă R.Moldova va avea în toamnă un nou Program de colaborare cu FMI, noul şef de misiune, Max Alier, a afirmat că aceasta va depinde de guvernul lui Iurie Leancă cu care fondul începe dialogul.

Experţii misiunii nu au exclus varianta potrivit căreia o nouă misiune ar putea vizita Moldova chiar în toamna acestui an, pentru a negocia noul program.

Până la sfârşitul lunii aprilie 2013 Moldova a avut cu FMI un program pe termen de trei ani ESF/EFF (mecanisme de creditare şi finanţare extinsă), în cadrul căruia FMI a acceptat să ofere $572 mil. guvernului prooccidental liberal-democrat al republicii, în schimbul reformelor, precizează InfoTag.

Guvernul de la Chişinău nu a primit însă ultima tranşă din acest credit, în valoare de $76 mil., pentru că adoptase la începutul anului 2013 o serie de hotărâri ce contravin acordurilor cu FMI: anularea taxei pe valoare adăugată pentru agricultură, instituirea unui impozit unic pentru producătorii agricoli, majorarea salariilor angajaţilor bugetari. În cadrul ultimului program pe termen de trei ani, cu ajutorul recomandărilor FMI şi al finanţării preferenţiale, R. Moldova a reuşit să obţină o stabilitate în agricultură datorită unei politici bugetar-fiscale dure, după criza din anul 2009.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor