Nigeria se confruntă cu o epidemie epică de intoxicaţie cu plumb, sustin grupurile de drepturi
Nigeria de Nord se confruntă cu o criză de intoxicaţie cu plumb de proporţii epice, mii de copii fiind afectaţi şi având nevoie de tratament medical, a declarat marţi Human Rights Watch (HRW).
În timpul acestei epidemii, numită "epidemia cea mai rea de intoxicaţie cu plumb, din istoria modernă," au murit cel puţin 400 de copii şi mai multe sate rămân contaminate, după ce criza a început acum doi ani, susţine grupul de drepturi cu sediul la la New York.
Otrăvirea este cauzată de extracţia ilegală de aur din statul nordic Zamfara, unde solul este bogat în plumb. Muncitorii copii sunt expuşi la praf de plumb atunci când prelucrează minereu în mine sau când minereul este zdrobit acasă. Plumb mortal este găsit şi în apa de băut şi în aprovizionarea locală cu alimente.
Human Rights Watch a cerut guvernului nigerian şi local să cureţe satele afectate.
Amina Murtala, o tânără în vârstă de 20 de ani care locuieşte în satul Bagega şi care este afectată de otrăvire, a declarat că din şase copii ai săi, a pierdut deja trei. "De fiecare dată când unul dintre ei a murit, am înnebunit de durere şi m-am simţit traumatizată", a spus ea într-un interviu pentru grupul de drepturile omului, potrivit unui interpret. Ea a afirmat că alţi şapte copii din clădirea în care locuieşte au murit din cauza otrăvirii cu plumb.
"În acest complex, în care m-am născut", a adăugat ea referindu-se la casa ei, "problema se află peste tot." În casa lui Amina, nivelul de plumb era de 23.000 de părţi per milion, care este de 57 de ori mai mare decât nivelul de siguranţă recunoscut la nivel internaţional, a declarat Human Rights Watch într-un film video. Filmul prezintă şi copiii săi, cum se joacă cu pământul de pe podeaua clădirii.
În prezent, există încă 1.500 de copii care sunt expuşi la niveluri toxice de plumb şi au nevoie de tratament, a adăugat HRW.
"Aurul din Zamfara a adus speranţă pentru prosperitate, dar a dus şi moarte şi muncă istovitoare pentru copii", a afirmat Babatunde Olugboji, un director de program al Human Rights Watch. "Oamenii care trăiesc în statul Zamfara nu ar trebui să-şi dea viaţa sau pe cea a copiilor lor la schimb, pentru şansa de a săpa aur şi a putea trăi mai bine."
Industria minieră a statului angajează copii începând de la vârsta de 8 ani, mulţi dintre ei fiind trimişi în mine pentru a procesa minereul cu mercur. Această muncă este clasificată ca fiind printre cele mai grave forme ale muncii infantile în temeiul dreptului internaţional, a adăugat grupul de drepturi.
Human Rights Watch a spus că guvernele trebuie să îşi educe oamenii cu privire la riscurile de intoxicaţie cu plumb, instituind practici mai sigure de minerit pentru aur şi sfârşind munca infantilă.
Intoxicaţia cu plumb poate afecta grav dezvoltarea fizică şi mentală a copiilor, în special la cei sub 6 ani. Dozele mari sunt fatale. La adulţi, aceasta poate induce avorturi spontane sau cantităţi mai mici de spermă, sau pot produce alte simptome, cum ar fi pierderi de memorie, dureri abdominale, modificări ale dispoziţiei, slăbiciune şi amorţeală a extremităţilor.