Nicu Popescu: Sprijinul ferm al UE, inclusiv al PE este esenţial pentru modernizarea europeană a R. Moldova

Vom realiza reforme pentru a lupta împotriva corupţiei şi a implementa reforma justiţiei, a afirmat Nicu Popescu, la Bruxelles.
Nicu Popescu, întrevederi la Parlamentul European (mfa.gov.md)
Tatiana Chiriac
24.01.2022

Ministrul de Externe de la Chişinău, Nicu Popescu în cadrul vizitei sale de luni, 24 ianuarie, la Bruxelles a avut mai multe întâlniri cu membri ai Parlamentului European.

Astfel, acesta şi-a început programul cu o întrevedere cu David McAllister, preşedintele Comisiei pentru afaceri externe cu care a discutat paşii concreţi orientaţi către integrarea sectorială precum reducerea preţurilor de roaming cu UE, liberalizarea accesului la piaţa transporturilor, aderarea la Spaţiul unic de plăţi în euro (SEPA).

În marja vizitei sale la Bruxelles, viceprim-ministrul Nicu Popescu a avut o întrevedere cu europarlamentarul român Dragoş Tudorache, raportorul Parlamentului European pentru R. Moldova.

În cadrul discuţiei, Nicu Popescu a comunicat angajamentul autorităţilor de la Chişinău de a întreprinde măsuri noi, inclusiv în baza Agendei de asociere 2021 - 2027, pentru a produce schimbări în beneficiul întregii societăţi în domeniul energiei regenerabile, digitalizării, mediului ambiant, justiţiei, combaterii corupţiei, asigurării statului de drept şi a unui mediu de afaceri propice investitorilor.

Tot luni, şeful diplomaţiei moldovene a avut o întrevedere cu europarlamentarul român Siegfried Mureşan, preşedintele comisiei parlamentare de asociere UE – R. Moldova. Printre subiectele discutate cu oficialul european au fost modalităţile de îmbunătăţire a infrastructurii de transport, rutiere şi feroviare, precum şi investiţiile în noi surse de energie, în special energia regenerabilă, care să fie amplasate pe teritoriul R. Moldova.

„Sprijinul ferm al UE, inclusiv al PE este esenţial pentru modernizarea europeană a ţării noastre. Deschiderea şi sprijinul pentru guvernul nostru pro-european vin din faptul că am demonstrat că ne asumăm şi respectăm valorile UE şi ne angajăm să realizăm reforme orientate către cetăţenii noştri, cei care ne-au dat un mandat puternic de a dezvolta şi a moderniza Moldova, de a lupta împotriva corupţiei şi a implementa reforma justiţiei”, a subliniat în cadrul întrevederilor ministrul de Externe, Nicu Popescu.

Eurodeputatul, Siegfried Mureşan a notat că a vorbit cu oficialul moldovean şi despre asistenţa macrofinanciară de 150 de milioane de euro din partea UE care urmează a fi aprobată în Parlamentul European, dar şi despre alte măsuri europene de sprijinire a cetăţenilor R.Moldova. „Ne aşteaptă un an plin de lucruri importante în relaţia UE - Republica Moldova”, a conchis acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor