Nicolae Platon a fost demis din funcţia de şef al FISC

După ce viceministrul Finanţelor, Victor Barbăneagră, a prezentat un Plan de acţiuni de informare a persoanelor fizice privind achitarea impozitelor, premierul Vlad Filat a anunţat demisia şefului Inspectoratului Fiscal, precizând că oficialii din ministerul Finanţelor nu vin cu noi propuneri pentru ameliorarea situaţiei.
Ana Chitoroagă
04.08.2012

După ce viceministrul Finanţelor, Victor Barbăneagră, a prezentat un Plan de acţiuni de informare a persoanelor fizice privind achitarea impozitelor, premierul Vlad Filat a anunţat demisia şefului Inspectoratului Fiscal, precizând că oficialii din ministerul Finanţelor nu vin cu noi propuneri pentru ameliorarea situaţiei.

În acest context, prim-ministrul Vlad Filat a convocat în şedinţă reprezentanţii Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, şedinţa fiind preconizată cu uşile închise la sediul Ministerului Finanţelor.

Totodată şeful Executivului a făcut şi o vizită la Ministerul Finanţelor, deoarece s-a arătat nemulţumit de activitatea instituţiei la şedinţa de săptămâna trecută a Guvernului.

Vizita sa nu a rămas fără urmări, căci premierul s-a arătat nemulţumit faţă de faptul că în ţară sunt multe firme fantome, cu cifre de afaceri de milioane de lei, dar care rămân nesancţionate pentru neachitarea impozitelor. Ca rezultat, Vlad Filat a cerut demiterea lui Nicolae Platon din funcţia de şef al Serviciului Fiscal de Stat.

Şi Ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţă, recunoaşte că există probleme în administrarea fiscală. El a menţionat sarcina care urmează să fie realizată de către viitorul şef al Inspectoratului Fiscal.

"Pe ultimele 6 luni avem o încasare de ceva mai mult de 10 miliarde de lei. Chiar dacă avem peste zece procente de creştere a veniturilor la buget faţă de anul trecut, totuşi suntem cu şase procente mai puţin pentru planul din această perioadă. Bugetul este o reflectare a economiei, iar creşterea de patru procente prevăzută iniţial nu a fost realizată. Este o creştere aproximativ de unu la sută. Viitorul şef al Inspectoratului Fiscal va trebui să îndeplinească Legea bugetului de stat care prevede încasări de 21 de miliarde de lei", a menţionat Negruţă.

Potrivit analistului economic Roman Chircă, Inspectoratul Fiscal reprezintă un sistem absolut ineficient care se află într-o stare amorfă, iar demisia lui Nicolae Platon din funcţia de şef al instituţiei nu a fost un lucru coordonat înainte de vizita premierului la Ministerul de Finanţe.

În sensul celor expuse expertul a mai precizat: "Nu s-a reuşit o extindere a bazei fixe fiscale, nu s-a reuşit identificarea de surse noi la bugetul de stat. Nicolae Platon se demite nu pentru o nerealizare a politicii fiscale, ci pentru nedezvoltare. Într-adevăr, Inspectoratul Fiscal este un sistem absolut ineficient care se află într-o stare amorfă. Platon nu a fost persoana care să reuşească realizarea acestor reforme. Inspectoratul Fiscal este un aspirator de rapoarte financiare şi manifestări sporadice de controale inopinate pe diagonală care nu produc niciun efect. Pentru eficienţa instituţiei sunt necesare şi schimbări de personal la nivelul conducerii".

În acelaşi timp Ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţă spune că Nicolae Platon va rămâne în continuare în echipa ministerului de Finanţe. "Vreau să-i mulţumesc domnului Platon, personal, pentru contribuţia şi dedicaţia pe care a avut-o. Mai departe dânsul va fi din nou alături de noi, alături de echipă, în a ne ajuta reieşind şi din experienţa pe care o are", a declarat ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţă.

La rândul său, şeful Inspectoratului Fiscal declară că, pe parcursul mandatului său, nu a executat nicio comandă politică. "Nu mă consider ţap ispăşitor", a adăugat acesta.

"Nu poate nimeni la momentul de faţă să mă acuze că am încercat să fac presiuni fiscale din punct de vedere al politicului. Înainte de învestire eu am spus următoarele: niciun fel de comandă politică nu o voi aplica. Nu mă consider ţap ispăşitor", a conchis Platon.

Nicolae Platon a fost numit în funcţia de şef al Inspectoratului Principal de Stat în decembrie 2009. Noul conducător al FISC va fi numit cel târziu luni.

Noul şef al Inspectoratului Fiscal de Stat este Nicolae Vicol, relatează Publika.TV.

Nicolae Vicol este angajat al Fiscului din 1998. Până în prezent, acesta a deţinut funcţia de şef al Secţiei Control Fiscal Regional Nord.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor