Nicolae Manolescu: "Istoria critica a literaturii romane" nu este o biblie

Epoch Times România
19.11.2008

Nicolae Manolescu, autorul volumului "Istoria critica a literaturii romane", a declarat marti, in cadrul unei dezbateri ce marcheaza relansarea Cafenelei critice, o serie de intalniri literare, ca cea mai recenta carte a sa nu este o biblie a literaturii si ca aceasta va suscita dezbateri aprinse.

"Nu doresc ca ceea ce am spus in carte sa fie contestabil sau incontestabil. Nu este o biblie, este o carte. Cu cat mai multe sunt contestate, cu atat discutiile despre carte sunt mai vii", a declarat criticul literar, care a participat la dezbaterea de la club TSC, in cadrul careia au mai vorbit moderatorul Ion Bogdan Lefter, criticul Gabriel Dimisianu, Costi Rogozanu si directorul general al editurii Paralela 45, Calin Vlasie.

Una dintre partile care ar putea fi contestate este cea dedicata lui Constantin Noica. In pasajul final, criticul face referire la dosarul de colaborare cu Securitatea al filosofului. "Probele dosarului de securitate exista (...) Eu nu am acuzat pe nimeni", a spus Manolescu.

"Securitatea nu m-a obligat la nimic. Nu am fost nici curajos, nici erou in acea perioada. Pur si simplu nu am marsat pe anumite elemente", a marturisit criticul, referitor la perioada comunista din anii '70 pe care a trait-o. "Eu nu le gasesc nicio scuza scriitorilor care au semnat angajamente cu Securitatea in aceasta perioada, dar nu ii judec. (...) Noica, unul dintre cei mai inteligenti oameni pe care i-am cunoscut, nu a avut nicio scuza sa sustina comunismul de dreapta (...) Comunistii s-au sprijinit de Noica ca de un stalp", a spus criticul.

Manolescu nu numai ca a ales sa il puna pe filosoful Noica pe lista scriitorilor, ci a impartit scriitorii romani in autori care fac parte din antologie si autori "de dictionar". In timp ce scriitorii de antologie au dedicate pagini intregi din "Istoria critica a literaturii romane", cei de dictionar sunt doar mentionati. "Eu nu cred ca istoria literaturii este un dictionar", a conchis criticul, care a marturisit ca a pierdut deja cativa prieteni care nu au ajuns pe lista scriitorilor de antologie. "Istoria este o antologie personala, chiar daca este rezultatul unui capriciu", a mai marturisit Manolescu.

Aproape jumatate din volumul de peste 1.500 de pagini este dedicat literaturii de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial. Astfel, in antologie, Manolescu da verdicte precum "Nicolae Breban ar fi putut fi un mare scriitor daca ar fi avut mai mult discernamant" sau spune despre Camil Petrescu ca, desi a reformat romanul romanesc, nu avea talent de romancier. "Cartea este rezultatul relecturii, in ordine cronologica, a volumelor literaturii romane", a adaugat Manolescu.

"Am avut prejudecati legate de foarte multi autori contemporani si am incercat sa nu mai am. In carte am incercat sa fiu cinstit cu mine", a declarat Manolescu.

Calin Vlasie, directorul general Paralela 45, editura care a publicat volumul, a declarat ca l-a abordat pe Manolescu in urma cu cinci ani si l-a somat pe acesta sa termine istoria la care lucra de 20 de ani.

"Ce m-a surprins la el a fost faptul ca nu avea termene", a marturisit Vlasie. De altfel, Manolescu a marturisit ca, in momentul in care a avut loc discutia cu directorul editurii Paralela 45, se blocase la capitolul dedicat lui Mihai Eminescu, pe care l-a descris ca fiind o mare batalie. Manolescu a recunoscut, de asemenea, ca in respectivul capitol contrazice opiniile criticului Ion Negoitescu referitoare la Eminescu.

Calin Vlasie i-a propus lui Manolescu o suma lunara pe toata perioada in care va lucra la volumul "Istoria critica a literaturii romane". "Cand m-am dus sa ma intalnesc cu el, Nicolae Manolescu mi s-a parut in impas si ca scriitor si ca om. Mi s-a parut extrem de dezorientat si nu cred ca mai spera sa termine cartea", si-a amintit Vlasie, care a marturisit ca si criticul l-a scos pe el dintr-un "impas al editorului". "M-am dus la el si dintr-o enervare. Aveam impresia ca ne pierdeam timpul editorial publicand volumase si poezele", a marturisit acesta.

"La un moment dat, incercand sa il conving, i-am spus: «Dar ce vrei dom'le, sa iti apara postum?»", si-a mai amintit directorul editurii Paralela 45.

Gabriel Dimisianu a marturisit ca nici el nu se mai astepta, dupa aparitia primului volum din "Istoria literaturii romane", publicat de Manolescu in 1990, sa il mai vada pe al doilea. "Lucrarea este impresionanta ca obiectiv editorial", a spus criticul.

"Istoria critica a literaturii romane. 5 secole de literatura", de Nicolae Manolescu, va fi lansata joi, de editura Paralela 45, in cadrul Targului de Carte Gaudeamus, care are loc la Pavilionul Central al Romexpo, intre 19 si 23 noiembrie. La lansare vor vorbi Nicolae Manolescu, Calin Vlasie si Mircea Cartarescu.

Dezbaterea de marti a marcat reluarea seriei de evenimente Cafeneaua critica, initiata de Ion Bogdan Lefter in urma cu aproximativ 10 ani, la Facultatea de Litere. Intalnirile Cafenelei, moderate de Lefter, vor avea loc in fiecare miercuri, de la ora 19.00, in club The Silver Church (TSC), langa Casa de Cultura a Studentilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor