"Niciodată un Guvern nu a emis un OUG cu impact atât de distructiv" - Executivul se pregăteşte să adopte o OUG criticată dur de societatea civilă

Guvernul Ciuca,
Guvernul Ciuca, (Epoch Times România)

Pe ordinea de zi a Guvernului va intra, miercuri, un proiect de Ordonanţa de Urgenţă care va permite construirea unor hidrocentrale fără evaluare de mediu. Activiştii de mediu susţin că aceste proiecte sunt de-a dreptul nocive pentru mediu, vor duce la secarea unor râuri pe mai mulţi kilometri, încalcă convenţii şi norme europene şi, în plus, sunt şi insignifiante energetic. Cu alte cuvinte, nimic nu justifică distrugerea mediului de dragul construirii lor.

De asemenea, proiectul de OUG încalcă şi Convenţia pentru protecţia fluviului Dunărea şi Directiva Cadru privind Apa.

Obiectivele pe care guvernul vrea să le scutească de evaluarea de mediu sunt:

proiecte
proiecte

Potrivit ecologiştilor şi activiştilor de mediu, proiectul de OUG în cauză reprezintă cel mai amplu atac asupra patrimoniului natural al României, pentru că prevede distrugerea a 20 de situri Natura 2000, distrugerea a două parcuri naţionale şi mutilarea unui al treilea parc naţional, distrugerea unui sit Ramsar şi a zeci de corpuri de apă naturale. "Niciodată în istoria ţării guvernul nu a emis un act individual cu impact destructiv atât de amplu.", susţin cetăţenii.

O lege analoagă, care avea exact acelaşi scop, să ajute aceleaşi proiecte hidroenergetice ilegale să ocolească evaluarea de mediu, a fost amânată de CCR de 7 ori şi apoi a fost respinsă ca neconstituţională (Dosar 839AI/2022).

Întreaga motivaţie a ordonanţei de urgenţă, care foloseşte o prezumptivă finanţare UE ca pretext, a căzut chiar în ziua în care proiectul de ordonanţă a fost postat. În 22 noiembrie 2022 Comisia Europeană a trimis către societatea civilă românească adresa Ares (2022) 8053032 22/11/2022.

În prezent, există trei iniţiative analoage, care au acelaşi scop, să ajute proiectele ilegale în cauză, cu un impact de mediu negativ catastrofal, să ocolească evaluarea de mediu obligatorie prin lege, mai arată ecologiştii într-o scrisoare care a fost trimisă guvernului şi ministerelor de resort. Este vorba de proiectul de ordonanţă de urgenţă în cauză şi de proiectele de lege B711 şi B712. Comisia Europeană a comunicat, în adresa menţionată mai sus, că ”nu va ezita să ia măsurile corespunzătoare în cazul în care astfel de propuneri sunt adoptate”. Deci Comisia va face exact opusul a ceea ce se menţionează în Nota de Fundamentare falsă. Nu va finanţa proiectele ilegale, ci va deschide procedura de infringement pentru încălcarea legislaţiei comunitare.

De asemenea, ecologiştii mai susţin că ordonanţa este chiar mai periculoasă decât conţinutul său intrinsec, se observă că stimulează autorităţile certate cu legislaţia de mediu, la modul general. Consiliul Judeţean Gorj, autoritatea care a emis autorizaţia de construire ilegală pentru proiectul hidroenergetic din Defileul Jiului, anulată de Curtea de Apel Bucureşti, nu se mulţumeşte cu distrugerea Jiului de la Livezeni până la Bumbeşti-Jiu, a solicitat oficial ca Jiul să fie distrus până la Vădeni, ca proiectul ceauşist „AHE a Râului Jiu pe sectorul Valea Sadului – Vădeni” să fie adăugat în OUG! (adresa 20096/24.11.2022).

Or, mai spun activiştii, niciun fel de obiective energetice nu pot fi considerate situaţii excepţionale, în condiţiile în care ”România este ţara din UE cu cea mai mare independenţă energetică”, cu atât mai puţin nişte proiecte insignifiante energetic, care ar putea să înceapă să producă doar peste câţiva ani, cu costuri imense, care le fac absolut nerentabile.

Cel mai avansat, proiectul din Defileul Jiului, este de fapt cu stadiul lucrărilor la cca. 50% (nu 90%, cum prezintă ”industria ştirilor false”) şi mai trebuie să înghită 75 de milioane de euro, ca apoi în majoritatea zilelor să nu funcţioneze, din cauza debitului redus.

Totodată, ecologiştii mai atrag atenţia că proiectul de OUG încalcă Directiva EIA, care prevede la art. 2, alin. 4 că:

”Fără a aduce atingere articolului 7, în cazuri excepţionale, statele membre pot excepta un anumit proiect de la dispoziţiile prevăzute de prezenta directivă, în cazul în care aplicarea dispoziţiilor în cauză ar afecta negativ obiectivul proiectului, cu condiţia ca obiectivele prezentei directive să fie realizate.”

"Ori principalul scop al ordonanţei este ca nişte proiecte ilegale, cu impact negativ de mediu devastator şi ireversibil, oprite prin hotărâri judecătoreşti definitive sau prin decizii de respingere a solicitării acordului de mediu, să fie ajutate să ocolească evaluarea de mediu. Acest scop este exact opusul realizării obiectivelor directivei", susţin ecologiştii.

De asemenea, proiectul de OUG încalcă Directiva Habitate, pentru că presupune distrugerea a 20 de situri Natura 2000, fără evaluare adecvată.

Nu în ultimul rând, proiectul de OUG încalcă Directiva Cadru privind Apa, pentru că presupune distrugerea completă a zeci de corpuri de apă, râuri naturale, în condiţiile în care jurisprudenţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene stabileşte, în cauză C-461/13, că este ilegală chiar şi deteriorarea unui singur element de calitate, cu o singură clasă.

"Faptul că Guvernul României vrea să ocolească evaluarea de mediu şi dezbaterea publică, în care opinia specialiştilor se poate pronunţa, arată că avem un guvern de factură talibanică, care se teme de ştiinţă. Nimeni nu şi-ar fi închipuit o asemenea decădere guvernamentală în România. Comparativ, în 2005, Guvernul României desemna Parcul Naţional Defileul Jiului în urma unui studiu al ICAS, semnat de zeci de specialişti, care descria astfel impactul proiectului hidroenergetic de acolo, cu o plasticitate dezarmantă, într-un limbaj pe înţelesul tuturor:

'Râul Jiu, aidoma unui copac, va arăta ca un ciot: fără vârf şi fără ramuri. Prundişul albiei, lipsit de elementul acvatic, dinamic, viu, sonor şi într-o continuă schimbare cromatică de-a lungul orelor, se va înfăţişa în toată sluţenia, privirilor consternate. Apele vijelioase care conferă farmecul specific oricărui peisaj şi mai ales spectaculozitatea acestor ultime chei sălbatice carpatine for fi amuţit pentru totdeauna. În locul bulboanelor şi al cascadelor înspumate, care odinioară înviorau aerul, va şerpui un molcom firişor de apă, absorbit de bălţile cu apă clocită, cu miazme insuportabile. O cloacă insalubră va alunga sălbăticiunile însetate şi vizitatorii dornici de drumeţie. Trecuta vegetaţie şi flora specifică locală, reprezentată prin habitate rare şi prioritar protejate prin legi europene şi române, va mai dăinui încă câţiva ani doar în conştiinţa colectivă a bătrânilor. Aceştia vor putea povesti cu amărăciune isprava unor oameni haini, mândri ca şi-au desfigurat ţara de podoaba frumuseţilor ei legendare, cântată cândva de barzi în versuri şi proză'”, se mai arată în documentul care poate fi accesat integral aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură