"Nicio abatere profesională" – Constatările Comisiei interne a Spitalului Sfântul Pantelimon despre cele 20 de decese

Spitalul Clinic de Urgenţă “Sf. Pantelimon” din Bucureşti
Spitalul Clinic de Urgenţă “Sf. Pantelimon” din Bucureşti (bucuresti.fandom.com)

Comisia internă de analiză a Spitalului Clinic de Urgenţă "Sfântul Pantelimon" din Bucureşti a declarat, miercuri, într-un raport dat publicităţii, că nu a constatat "nicio abatere profesională" şi că au fost respectate toate protocoalele şi procedurile terapeutice existente, făcând referire la presupusa administrare incorectă a unui medicament care ar fi determinat decesul a 20 de pacienţi, în perioada 4-7 aprilie.

“Comisia nu a constatat nicio abatere profesională, respectându-se toate protocoalele şi procedurile terapeutice existente. Rămâne în discuţie presupusa faptă a depăşirii grave a competenţei profesionale a unei asistente medicale care ar fi afirmat că a modificat din proprie iniţiativă doza de noradrenalină, dar nu există nicio dovadă că acest lucru s-ar fi petrecut în realitate. Se constată situaţii de supraaglomerare a Secţiei ATI şi chiar depăşirea capacităţii pentru asigurarea unor condiţii medicale de foarte bună calitate.

Soluţia folosirii paturilor din UPU ca zonă tampon pentru secţia ATI nu poate fi decât o soluţie de moment şi de foarte scurtă durată, iar conducerea spitalului trebuie să identifice de urgenţă soluţii pentru extinderea spaţiului Secţiei ATI. Se impune luarea de măsuri de urgenţă pentru ridicarea nivelului profesional al personalului aflat în Secţia ATI, în mod deosebit a personalului mediu şi auxiliar, atât în ceea ce priveşte cunoştinţele medicale, cât şi modalitatea de comunicare şi nivelul de empatie cu pacienţii şi rudele acestora”, a precizat Comisia în raportul său.

De asemenea, Comisia a transmis că se impune luarea de urgenţă a unor măsuri de control privind respectarea riguroasă a Regulamentului Intern, adăugând că “se consideră că sesizarea depusă şi datele apărute în presă sunt generate de o stare conflictuală permanentă atât la nivelul conducerii spitalului, cât şi a Secţiei ATI”.

“Constatarea pe baza căreia comisia a tras această concluzie este aceea că până în octombrie 2023, în ultimii 3 ani, fluctuaţia de cadre medicale - medici, asistente, îngrijitoare, infirmiere a fost foarte mare - 66 cadre medicale, toate motivându-şi decizia de existenţă a unei atmosfere tensionate, ce perturbă grav activitatea profesională. Ca o consecinţă a acestei situaţii, au rămas în Secţia ATI doar un număr de 3 - 4 medici care să desfăşoare o activitate deosebit de complexă. După luna noiembrie 2023, odată cu schimbarea conducerii secţiei, atmosfera s-a ameliorat rapid, iar numărul de medici a crescut la 13, majoritatea medici tineri şi bine pregătiţi profesional. Acestora li s-au adăugat un număr de medici tineri din alte spitale care efectuează gărzi în unitatea noastră”, mai precizează raportul, citat de Agerpres.

Totodată, Comisia a mai afirmat în raport că spitalul, prin conducerea sa, trebuie să depună de urgenţă toate eforturile legale pentru a controla acest gen de situaţie, adăugând că trebuie “reanalizate codurile de conduită profesională pentru toate categoriile de personal, modul de aplicare a acestora, stabilirea unui plan concret de îndreptare a situaţiei”.

La sfârşitul săptămânii trecute, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă “Sf. Pantelimon” din Bucureşti, Bogdan Socea, a declarat că la spital au loc patru investigaţii separate după acuzaţiile legate de presupusele decese suspecte ale unor pacienţi. Acesta a afirmat că primele verificări interne arată că acele decese “nu puteau fi evitate”.

Întrebat dacă procurorii au cerut dosare medicale, Socea a susţinut că aceştia au solicitat o listă de documente, printre care sunt şi aceste copii ale foilor de observaţie.

“Registrul de tratament este trecut şi în fişă, scriptic şi este şi un registru electronic care se transmite către farmacie, în aplicaţia pentru pacienţi. Nu am găsit până în momentul de faţă niciun fel de nereguli. Nu vrem să ne antepronunţăm, comisia va elabora raportul final. Familiilor le transmitem condoleanţe, ne pare rău de aceste decese. Ceea ce s-a delimitat până acum este că aceste decese nu puteau fi evitate”, a continuat el.

La rândul lor, poliţiştii Serviciului Omoruri din cadrul Poliţiei Capitalei au demarat, vineri, audieri în acest caz.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură