Nepal: Conflicte violente între poliţie şi manifestanţii care cer modificarea Constituţiei

Sute de manifestanţi s-au încăierat cu poliţia în capitala nepaleză, în timpul unui protest împotriva guvernului şi a noii Constituţii. Manifestanţii, conduşi de grupul minoritar Madhesi, cer modificarea legii fundamentale a ţării.
Ciocniri violente între manifestanţi şi poliţie în Kathmandu, Nepal, 15 mai 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
16.05.2016

În capitala nepaleză Kathmandu, manifestanţii au fluturat duminică steaguri, au scandat slogane şi au încercat să rupă un cordon al poliţiei în centrul administrativ, blocând o stradă principală ce duce spre biroul premierului.

În plus, manifestanţii care au încercat să treacă prin cordonul de poliţişti au fost împinşi înapoi. Oameni din mulţime au aruncat cu pietre în geamurile unui autovehicul al guvernului, dar nimeni nu a fost grav rănit, a susţinut poliţia.

Demonstranţii – conduşi de grupul minoritar Madhesi – au cerut modificarea noii Constituţii care a fost adoptată anul trecut. Câteva alte grupuri minoritare etnice au participat de asemenea la protestul de duminică.

“Guvernul nu ia în serios cerinţele noastre şi continuă pe cont propriu, chiar anulând acordurile la care am ajuns în trecut”, a declarat Upendra Yadav, preşedintele unui partid regional care reprezintă comunitatea Madhesi, pentru agenţia de ştiri AFP.

Protestatarii au declarat că vor continua demonstraţiile până când cererile le vor fi respectate.

O reprezentare mai mare, o autonomie locală mai mare

Minoritatea Madhesi se opune noii Constituţii, care a fost adoptată de Adunarea Constituţională în septembrie 2015 după câţiva ani de amânări.

Membrii minorităţii susţin că cele şapte state federale create pe baza noii Constituţii au graniţe care le traversează teritoriul strămoşesc din sudul ţării.

Ei au cerut o reprezentare mai semnificativă în cadrul guvernului şi o autonomie locală mai mare. Totuşi, după câteva runde de discuţii cu guvernul nu au ajuns până acum la un acord.

Mulţi etnici Madhesi doresc ca regiunea lor – unde locuiesc jumătate dintre cele 28 milioane de locuitori ai ţării – să devină un stat autonom în interiorul Nepalului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor