Nelu Tătaru, despre renunţarea la mască în timpul orelor de curs: Nu suntem dispuşi să facem experimente cu copiii

Nelu Tataru - gov.ro
Nelu Tataru - gov.ro (Epoch Times România)

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat luni seară, la Digi24, că Guvernul României nu este dispus să facă experimente cu copiii şi cu profesorii renunţând la o parte din regulile menite să împiedice răspândirea coronavirusului, precum masca sau dezinfectantul. Întrebat dacă ar avea curajul să lase în seama şcolilor deciziile privind purtarea măştii, Tătaru a replicat că nu este vorba despre „curaj”, ci despre precauţie.

"Noi nu am discutat de curaj, am discutat de precauţii. În condiţiile în care vom vedea că avem o transmitere comunitară scăzută, că avem toate condiţiile încât să putem avea şi distanţare, în care putem să fim siguri că se respectă regulile şi de igienă, în care să putem fi siguri că există şi dezinfectantul, în care putem fi siguri că cineva urmăreşte aceste activităţi, ne gândim. Dar, în acest moment, nu suntem în situaţia să putem lăsa libertatea [...]. Nu. Sunt nişte reguli pe care trebuie să le menţinem: masca, distanţarea, dezinfectantul. Haideţi să păstrăm aceste reguli. Cred că nimeni nu este pregătit să facă experimente cu copiii şi cu profesorii, sunt reguli care ne-au demonstrat până acum că păstrarea şi respectarea lor duc la rezultate bune şi ne ajută să trecem peste acest moment pandemic", a afirmat ministrul Sănătăţii.

În acest context, Nelu Tătaru a reiterat necesitatea respectării regulilor impuse de Institutul Naţional de Sănătate Publică, pentru a avea un număr cât mai mic de îmbolnăviri.

"Mă repet. Nu facem experimente. Ne-am asumat ca minister, ca guvern, ca administraţie să trecem de această pandemie şi să trecem cu cât mai puţine îmbolnăviri şi cu cât mai puţine victime. Nu ştiu dacă cineva îşi poate permite - Guvernul României nu - să facă experimente în acest moment. În acest moment avem nişte reguli impuse de Institutul Naţional de Sănătate Publică, nişte ordine comune Ministerul Educaţiei - Ministerul Sănătăţii pe care toţi într-un parteneriat suntem obligaţi să le respectăm", a spus ministrul.

Întrebat ce părere are despre faptul că şcoli din Germania, precum cele din landul Baden-Württemberg din Germania, permit accesul copiilor la ore fără obligativitatea purtării măştii de protecţie, Tătaru a răspuns că şcolile respective "au un anumit standard" şi solicită purtarea măştii în exterior, unde sunt "grupuri şi aglomerări umane".

"Eu am văzut acele şcoli. Sunt şcoli care au un anumit standard. Menţin şi cubajul, menţin şi distanţa şi atunci pot încerca fără mască. Au clase mari, au o distanţare care le permite să nu poarte acea mască în timpul orelor. Acea mască o vor purta la ieşirea în pauză, pe culoare, la ieşirea în curtea interioară, acolo unde se formează acele aglomerări. (...) Şi noi şi celelalte ţări explicăm foarte clar în ce măsură se poate sta fără o mască. La început era în exterior. Dar atunci când avem grupuri şi avem aglomerări umane şi în exterior, purtăm o mască. Acolo unde nu putem respecta o distanţare fizică, purtăm o mască", a declarat Nelu Tătaru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură