Negocierile ruso-ucrainene bat pasul pe loc. Niciun progres la discuţiile dintre miniştrii de externe rus şi ucrainean

. (Captură ecran)
D.B.
10.03.2022

Întâlnirea dintre miniştrii de externe rus şi ucrainean, ce a avut loc în Turcia, s-a încheiat fără vreun progres în privinţa încetării focului sau a coridorului umanitar din Mariupol, informează The Guardian.

Potrivit Reuters, într-o conferinţă de presă care a urmat, Kuleba a declarat că nu s-a înregistrat niciun progres în ceea ce priveşte încetarea focului şi că Lavrov nu s-a angajat să creeze un coridor umanitar în Mariupol, unde a spus că situaţia este cea mai dificilă. Ministrul rus susţine că organizarea întâlnirii nu a fost uşoară, dar că este pregătit să se întâlnească din nou folosind acelaşi format.

La rândul său, Ministrul Afacerilor Externe din Ucraina, Dmitro Kuleba, a declarat că ţara sa este pregătită să caute soluţii diplomatice echilibrate, dar că nu se va preda. Potrivit acestuia, Rusia nu este în prezent în poziţia de a stabili o încetare a focului.

Kuleba a adăugat că Ucraina este pregătită pentru diplomaţie, dar că este, de asemenea, pregătită să se apere. Ministrul ucrainean a explicat că Ucraina nu poate opri războiul dacă ţara care a declanşat agresiunea nu doreşte să facă acest lucru.

Oficialul a adăugat că nu i-a fost uşor să-l asculte pe Lavrov - omologul său rus - în timpul întâlnirii.

Dmitro Kuleba şi-a exprimat speranţa că Rusia va permite coridorului umanitar de la Mariupol, considerat o prioritate, să funcţioneze şi că cele două ţări vor putea ajunge la un armistiţiu de 24 de ore, el fiind pregătit să continue angajamentul pentru a opri războiul.

Între timp, Lavrov a declarat într-o conferinţă de presă că a reamintit Ucrainei că Rusia şi-a prezentat propunerile şi că au discutat chestiuni umanitare. El a mai spus că Rusia este pregătită să discute despre garanţii de securitate pentru Ucraina şi că ţara sa va ieşi din criză cu o viziune împrospătată asupra lumii şi fără iluzii în ceea ce priveşte Occidentul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor