Negocierile de pace de la Geneva II se pot încheia înainte să înceapă

Fostul Secretar american de Stat pentru Externe, John Kerry
Fostul Secretar american de Stat pentru Externe, John Kerry (Win McNamee / Getty Images)
Adam Forsythe
24.01.2014

Coaliţia Naţională Siriană şi delegaţia guvernului Bashar al-Assad s-au îndepărtat discuţiile de reconciliere ce erau programate să înceapă vineri, la Montreaux, înainte ca aceasta să înceapă, notează Reuters.

Opoziţia a precizat în dimineaţa zilei de vineri că nu se va întâlni cu delegaţia preşedintelui Assad până ce nu va accepta formarea unui guvern interimar care să administreze tranziţia puterii în Siria.

Assad a refuzat această propunere din start şi a ameninţat că delegaţia sa se va întoarce la Damasc sâmbătă dacă nu vor începe discuţiile serioase. Vineri ar trebui să fie prima oară în cei trei ani de război în care guvernul Assad şi oponenţii ar negocia faţă în faţă.

”Dacă treburile nu vor deveni serioase până sâmbătă, delegaţia oficială Siriană va pleca de la Geneva II din cauza lipsei de seriozitate a celeilalte tabere”, a precizat ministrul de Externe, Walid al-Moualem.

Un decurs similar s-a desfăşurat şi în 2012 atunci când delegaţia guvernului a refuzat semnarea unui protocol, numit Geneva I, ce stipula crearea unui guvern interimar care să asigure tranziţia către o nouă guvernare.

Delegaţia Organizaţiei Naţiunilor Unite condusă de Lakhadar Brahimi a explicat că ambele părţi au ridicat pretenţiile înaintea conferinţei însă sunt pregătite să se aşeze la masa rotundă.

Fostul preşedinte al Coaliţiei Naţionale Siriene, o figură cunoscută a opoziţiei a precizat că nu este nicio problemă şi că vor participa la negocieri.

Totuşi, guvernul a lansat o replică mult mai acidă precizând că vor să discute numai despre terorism – cuvântul folosit pentru inamicii săi – şi nimeni nu-l va înlătura pe Assad.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor