Neagu Djuvara decorat de preşedintele Iohannis, alături de alte patru personalităţi culturale
alte articole
Istoricul Neagu Djuvara, filozoful şi eseistul Mihai Şora, academicianul Dumitru Protase, soprana Virginia Zeani şi profesorul universitar Cicerone Rotaru au fost decoraţi de preşedintele Klaus Iohannis. Distincţiile le-au fost acordate în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia avută de-a lungul vieţii în domeniile cultural sau ştiinţific şi pentru modul în care au promovat imaginea României în lume.
Marţi, preşedintele României a conferit Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler domnului Neagu Djuvara, „cu prilejul aniversării unui secol de viaţă, în semn de înaltă apreciere pentru dăruirea cu care şi-a servit patria, prin angajamentul personal în procesele politice, diplomatice şi culturale ce au promovat valorile, istoria şi imaginea ţării noastre în lume, precum şi pentru înalta ţinută morală de care a dat dovadă de-a lungul timpului”, se arată în decretul semnat de şeful statului.
Reamintim că istoricul şi filologul Neagu Djuvara a fost decorat în 2010, de către ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul, cu Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Ofiţer, fiind caracterizat de către acesta drept „om al lumii“, a cărui viaţă „reprezintă o aventură superbă“.
Klaus Iohannis i-a acordat aceeaşi distincţie şi lui Mihai Şora "cu prilejul aniversării unui secol de viaţă, în semn de înaltă apreciere pentru întreaga sa carieră dedicată valorilor umane fundamentale, cercetării şi educaţiei, prin care a îmbogăţit cultura românească şi universală, pentru rolul avut în consolidarea democraţiei în România postdecembristă, impunându-se ca un reper al tinerelor generaţii".
Tot marţi, preşedintele i-a decorat şi pe Dumitru Protase, în vârstă de 90 de ani, membru de onoare al Academiei Române, ca apreciere pentru întreaga sa carieră academică şi pentru excelenţa de care au dat dovadă lucrările sale de aprofundare a istoriei Daciei. Acelaşi ordin i-a fost conferit şi sopranei Virginia Zeani (Zehan), „în semn de înaltă apreciere pentru talentul excepţional cu care a strălucit pe marile scene ale lumii, impunându-se drept un reper al şcolii româneşti de canto şi contribuind la formarea tinerelor generaţii de interpreţi".
Profesorul universitar Cicerone Rotaru a fost decorat, de asemenea, de şeful statului cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios" în grad de Comandor, tot la aniversarea celor 90 de ani, pentru o întreagă carieră pe care a dedicat-o cercetării forestiere, ecologiei şi învăţământului silvic, dar şi pentru contribuţia personală semnificativă pe care a avut-o la consolidarea legăturilor dintre România şi Franţa.
Şeful statului a semnat marţi şi decretele prin care a conferit mai multe distincţii unor reprezentanţi ai Braziliei.
Astfel, "în semn de apreciere a contribuţiei remarcabile la traducerea şi publicarea unor opere româneşti de certă valoare în Brazilia, fiind dovada profundului ataşament faţă de ţara noastră şi a dorinţei de a face literatura românească cunoscută în lume" şeful statului a conferit Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Comandor categoria A - "Literatură" lui Luciano Nunes Maia, Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Ofiţer categoria A - "Literatură" lui Elpidio Mario Dantas Fonseca şi Fernando Tonon Klabin şi Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Ofiţer categoria F - "Promovarea culturii" lui Edson Manoel de Oliveira Filho.
Ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, a făcut propunerea de acordare a distincţiilor conferite reprezentaţilor Braziliei.